Κατρίν Ντενέβ: Καλύτερα στην Ευρώπη παρά στην Αμερική αν είσαι γυναίκα ηθοποιός και μεγάλη

Η Κατρίν Ντενέβ στο Φεστιβάλ Βενετίας, 31 Αυγούστου 2022 (Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP)
VIA ASSOCIATED PRESS

Η Γαλλίδα ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ θα βραβευθεί με τον Χρυσό Λέοντα για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο από το Φεστιβάλ Βενετίας, στη βραδιά έναρξης της φετινής διοργάνωσης, σήμερα, Τετάρτη 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το The Hollywood Reporter, η ντίβα του γαλλικού σινεμά, που έκανε το ντεμπούτο της στο Φεστιβάλ το 1967, με την ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ «Η Ωραία της Ημέρας», η οποία απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα, έφτασε χαμογελαστή στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αλμπέρτο Μπαρμπέρα ανακάλεσε τη μακρά λίστα των σημαντικών σκηνοθετών με τους οποίους έχει συνεργαστεί -όπως και έχει εμπνεύσει- η Γαλλίδα ηθοποιός και τιμώμενο πρόσωπο του φετινού Φεστιβάλ, από τον Ροζέ Βαντίμ, τον Ζακ Ντεμί, τον Λουίς Μπουνιουέλ, μέχρι τον Φρανσουά Τριφό και τον Ρομάν Πολάνσκι, όπως και των ηθοποιών, με πρώτους τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ -σημειώνεται ότι η Ντενέβ είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις ηθοποιών που έχουν λάβει υποψηφιότητα στα Όσκαρ με μη αγγλόφωνη ερμηνεία, κερδίζοντας το 1993 το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για τον ρόλο της στην ταινία «Ινδοκίνα» του Ρεζίς Βαρνιέ.

«Υπάρχει πολλή τύχη, καλές αποφάσεις, κάποιες φορές λανθασμένες. Μετά από τόσα χρόνια, έχεις μια λίστα και ελπίζεις ότι τις περισσότερες φορές επέλεξες σωστά», σχολίασε η Ντενέβ για τη φιλμογραφία της, δηλώνοντας ότι κατά την ίδια, οι πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας της, είναι «Οι Ομπρέλες του Χερβούργου» του Ζακ Ντεμί (1964) και τα φιλμ που έκανε με τον Τριφό και τον Αντρέ Τεσινέ.

Η Κατρίν Ντενέβ το 1967. (Photo by REPORTERS ASSOCIES/Gamma-Rapho via Getty Images)
Η Κατρίν Ντενέβ το 1967. (Photo by REPORTERS ASSOCIES/Gamma-Rapho via Getty Images)
REPORTERS ASSOCIES VIA GETTY IMAGES

Αναφερόμενη στην ηλικία της, η 78 χρονών Ντενέβ, που όχι μόνο δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί, αλλά έχει δύο ταινίες σε εξέλιξη, είπε ότι νιώθει πως είναι «πολύ καλύτερο να είσαι στην Ευρώπη παρά στην Αμερική αν είσαι γυναίκα ηθοποιός και μεγαλύτερη… τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ [όσον αφορά την ηλικιακή διάκριση στην κινηματογραφική βιομηχανία], αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι ως προς αυτό τα πράγματα είναι καλύτερα στην Ευρώπη».

huffpost.gr

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε