7η Διεθνής Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού

Jannis Korinthios

Σε λίγες μέρες θα διεξαχθεί στο Βουκουρέστι η 7η Διεθνής Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού (8/11 Σεπτεμβρίου) με τη συμμετοχή μαθητών από πολλές χώρες.
Η Διεθνής Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας οργανώθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο στις 10-14 Σεπτεμβρίου 2014, μετά από πρόταση της ηγεσίας της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας.
Η ΄Ενωση Ελλήνων Ρουμανίας είναι ο σημαντικότερος φορέας διατήρησης και διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας στη Ρουμανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας στη Ρουμανία (9 Φεβρουαρίου) θεσμοθετήθηκε με τον Νόμο αρ. 204/2018 με στόχο τη διατήρηση των παραδόσεων, του πολιτισμού και της μητρικής γλώσσας από τα άτομα που ανήκουν σε αυτήν την εθνική μειονότητα.
Η νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυση αυτής της ημέρας αποδίδεται στον Dragos Gabriel Zisopol, πρόεδρο και βουλευτή της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας.
Η πρόταση νόμου εγκρίθηκε από τη Γερουσία στις 29 Μαΐου 2018 και από την Βουλή των Αντιπροσώπων στις 27 Ιουνίου 2018, ενώ ο νόμος υπ’ αριθ. 204/2018 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα στις 25 Ιουλίου 2018.”
Η Διεθνής Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού διαρθρώνεται σε επίπεδα γλωσσομάθειας, όπως αυτά ορίζονται από το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες και συγκεντρώνει μαθητές από την Ρουμανία και άλλες χώρες, οι οποίοι σπουδάζουν την Νέα Ελληνική Γλώσσα.
Φέτος συμμετέχουν για πρώτη φορά τέσσερεις μαθητές του ΤΕΓ Νεαπόλεως και Καμπανίας συνοδευόμενοι από την εκπαιδευτικό Μαριάννα Κυριακούδη:
Νικόλαος Νικολάου, Σοφία Παπδημητρίου, Ανδρέας Παπαδημητρίου και Θωμάς Vettoliere.
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι συμμετέχοντες μαθητές του ΤΕΓ θα παρακολουθήσουν διάφορες δραστηριότητες (επισκέψεις σε μουσεία, σε ιστορικά μνημεία – ελληνική πολιτιστική βραδιά), οι οποίες συνδέονται με τον ελληνισμό της Ρουμανίας.