Τι μας μαθαίνει το αποτέλεσμα των σουηδικών εκλογών της 11ης Σεπτεμβρίου…

ΑΝΑΛΥΣΗ*

Έχει την λογική του εάν στο αποτέλεσμα των σουηδικών εκλογών εφαρμοστεί η αρχή που είναι γνωστή ως το Ξυράφι του Οκαμ. Στην απλούστερη διατύπωσή του το Ξυράφι του Όκαμ εκφράζεται ως εξής: ”Κανείς δεν θα πρέπει να προβαίνει σε περισσότερες εικασίες από όσες είναι απαραίτητες”.

Όλοι λοιπόν και ιδιαίτερα στην Ελλάδα αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών να δυναμώνει τόσο πολύ και μετά από εννέα συνεχείς εκλογές σήμερα να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην Σουηδία μετά την Σοσιαλδημοκρατία.

Είμαι πίσω στην Σουηδία -όπου και διαμένω- μετά από ένα ταξίδι μου στην Πατρίδα.

Στις επαφές μου που είχα με Έλληνες δημοσιογράφους και σε συνεντεύξεις που έδωσα προσπάθησα να θέσω την ερώτηση για το ποιες ήταν οι αιτίες που δημιούργησαν το πολιτικό κλίμα ώστε το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών να φτάσει τελικά στην δεύτερη θέση στο σουηδικό κοινοβούλιο.

Ένα πολιτικό φαινόμενο που εκτιμώ πως πολλοί αναλυτές θα προσπαθήσουν μελλοντικά να εξετάσουν και να εξηγήσουν.

Προσπάθησα να εξηγήσω στους συνομιλητές μου ότι η Σουηδία τις τελευταίες δεκαετίες ασκούσε την πιο ακραία μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη. 21% από τον πληθυσμό που κατοικεί σήμερα στην χώρα έχει γεννηθεί εκτός της χώρας. Οι αλλοδαποί πολλαπλασιάστηκαν τρεις και τέσσερεις φορές μέσα σε 20 χρόνια.

Ένα πείραμα που οδήγησε στα σημερινά γνωστά αποτελέσματα με ένα μέρος του πληθυσμού βυθισμένο στην ανεργία, πάνω από 40 περιοχές όπου η σουηδική αστυνομία και οι νόμοι της χώρας δεν έχουν πρόσβαση, εγκληματικότητα στα ύψη και οι ”βιομηχανίες” των επιδομάτων που οι σοσιαλδημοκράτες έστησαν να δουλεύουν στο φουλ.

Αυτή όμως η πολιτική που είχε την υποστήριξη της σουηδικής Βουλής δεν είχε την υποστήριξη των Σουηδών που σιγά σιγά ανακάλυπταν ότι η κοινωνία μας βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδα και τεράστια προβλήματα.

Η ανάλυση μου οδηγεί λοιπόν στο συμπέρασμα ότι τα πολιτικά κόμματα της Σουηδίας και ιδιαίτερα τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν την Σουηδία, οι σοσιαλδημοκράτες και οι μετριοπαθείς, δεν άκουσαν και δεν σεβάστηκαν μια μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων που έκαναν συνεχώς κριτική στην μεταναστευτική πολιτική της χώρας.

Ένα, μάλιστα, κόμμα, οι κεντρώοι, άφησαν την πολιτική τους και έβαλαν σαν μοναδικό τους στόχο να ”κυνηγούν τους Σουηδούς δημοκράτες”.

Η δαιμονοποίηση του πολιτικού αντιπάλου είναι κακό πράγμα στην Δημοκρατία και αποδείχτηκε επίσης από το αποτέλεσμα των εκλογών όπου οι ψηφοφόροι τιμώρησαν το κόμμα του Κέντρου.

Οι Σουηδοί δημοκράτες μέσα στα προηγούμενα χρόνια εξελίχτηκαν και ομαλοποιήθηκαν.

Σήμερα οι Σουηδοί δημοκράτες δεν είναι ένα ναζιστικό κόμμα, όπως συνεχώς υποστηρίζουν τα ελληνικά ΜΜΕ, ούτε εθνικιστικό κόμμα σε στιλ Ουγγαρίας η Πολωνίας.

Το κόμμα έχει αποκλείσει την νεολαία του και διαγράφει μέλη που πρεσβεύουν ναζιστικές η ξενόφοβες θέσεις.

Τα αναγνωρισμένα και καταξιωμένα σουηδικά κόμματα πρέπει να καταλάβουν ότι οι επιτυχίες των Σουηδών δημοκρατών έχουν την βάση και την ενέργεια τους στην συνειδητή θέληση των υπολοίπων κομμάτων να μην σέβονται μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων που εδώ και χρόνια εκφράζεται αρνητικά για την μεταναστευτική πολιτική ως επίσης και το μοντέλο ενσωμάτωσης των μεταναστών που δεν στηρίζεται στην αρχή ”εδώ που ήλθες θα μας σέβεσαι και θα εργάζεσαι σκληρά όπως και μεις” αλλά περισσότερο στο ”μπάτε σκύλοι και αλέστε και αλεστικά μην δίνεται”. Με αλλά λόγια πλήρης ασυδοσία και χάος!

Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας πολιτικής επηρεάζουν σήμερα αρνητικά την σουηδική κοινωνία και πρέπει να πάρουν τέλος.

Το αύριο της πολιτικής στην Σουηδία και οι εξελίξεις θα έχει τεράστιο ενδιαφέραν.

Θυμάμαι εδώ και χρόνια ένα δημαγωγικό σουηδικό  κόμμα με το όνομα Νέα Δημοκρατία που μπήκε στο κοινοβούλιο μετά από εκλογές αλλά στην τετραετία που ακολούθησε, 1991-1994, έδειξε ανικανότητα και καταψηφίστηκε στις επόμενες εκλογές. Μετά τον καταποντισμό του στην εκλογική διαδικασία το κόμμα διαλύθηκε!

Το κόμμα των Σουηδών δημοκρατών θα έχει τις ευκαιρίες να δείξει την πολιτική του και τα αποτελέσματα της την επόμενη τετραετία. Εάν η πολιτική του δράση αποδείξει αναποτελεσματικότητα και συγκρουστεί με τις αρχές της σουηδικής δημοκρατίας να είστε σίγουροι ότι θα έχει την τύχη της Νέας Δημοκρατίας.

Όσον αφορά δε τα αναγνωρισμένα πολιτικά κόμματα της χώρας και δει των σοσιαλδημοκρατών και των μετριοπαθών θα πρέπει να μάθουν το μάθημα που πήραν στις φετινές εκλογές και στην συνέχεια να δείχνουν τον πρέποντα σεβασμό στους ψηφοφόρους της χώρας.

Εάν δεν το κάνουν το βέβαιο είναι ότι θα τιμωρηθούν σκληρά στην κάλπη το 2026.

Έτσι δουλεύει μια μοντέρνα αστική δημοκρατία!

Σωτήρης Δελής

επ. μέλος της σουηδικής Βολής

επ. μέλος ΠΑΔΕΕ

Σουηδία