Σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Victoria, αναγορεύτηκε ο ομογενής, Δρ. George Pappas

Βικτώρια.- O πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Victoria (Victoria University – VU), George Pappas AO, ανακηρύχθηκε την Παρασκευή, Επίτιμος Διδάκτορας σε αναγνώριση της συμβολής του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις επιχειρήσεις και τη φιλανθρωπία.

Ο σπουδαίος αυτός ομογενής, με καταγωγή από τη Ρόδο, έχει άλλωστε γράψει ιστορία στον ακαδημαϊκό χώρο της Αυστραλίας, ως ο πρώτος πρύτανης ελληνικής καταγωγής.

To 2010, αναλαμβάνοντας τη θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Victoria από τον προκάτοχό του, δικαστή Frank Vincent AO, QC, έγινε ο τέταρτος πρύτανης στην ιστορία του εν λόγω Πανεπιστημίου. Η πολύχρονη καριέρα του στον κόσμο των επιχειρήσεων και η στενή συνεργασία που είχε με τον τότε αντιπρύτανη, καθηγητή Peter Dawkins, βοήθησαν στην βελτίωση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων των φοιτητών, και στη διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής για το Πανεπιστήμιο με γνώμονα την καινοτομία.

Ήταν ένθερμος υποστηρικτής της καθιέρωσης του πρώτου στην Αυστραλία μοντέλου σπουδών ‘VU Block’ το 2018, που έδινε τη δυνατότητα στους φοιτητές να ολοκληρώνουν ένα μάθημα τη φορά μέσα από τάξεις που λειτουργούσαν ως εργαστήρια, με σκοπό την μεγαλύτερη δυνατή αλληλεπίδραση μεταξύ καθηγητών και φοιτητών, ώστε να προσφέρεται η καλύτερη εμπειρία μάθησης. Μεταξύ άλλων είχε συμβάλει και στη διεκδίκηση ερευνητικών προγραμμάτων για το Πανεπιστήμιο, καθώς και στην εκστρατεία για τον εορτασμό της εκατονταετής ιστορίας του πανεπιστημίου, που ξεκίνησε το 1916 ως Τεχνική Σχολή Footscray.

Προηγουμένως, ο Dr Pappas εργάστηκε για πάνω από τρεις δεκαετίες στη διεθνή εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Boston Consulting Group (BCG) στις ΗΠΑ, πριν επιστρέψει στην Αυστραλία για να συν-ιδρύσει την Pappas Carter Evans and Koop (PCEK).

Όταν αποσύρθηκε από τη συμβουλευτική επιχειρήσεων το 2002, υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στην πολιτειακή και ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μεταξύ άλλων ως υφυπουργός στο Πρωθυπουργικό Συμβούλιο της Βικτώριας από το 2003 έως το 2005 και ως επικεφαλής ελέγχου του ομοσπονδιακού αμυντικού προϋπολογισμού το 2008.

Μεταξύ άλλων, διορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής για τη Μελβούρνη το 2005 και τιμήθηκε για την πολυετή υπηρεσία του στον ποδοσφαιρικό σύλλογο Western Bulldogs, όπου ανακηρύχθηκε δια βίου μέλος του συλλόγου.

Το 2016 τιμήθηκε με τη διάκριση ΑΟ (Order of Australia) για τις υπηρεσίες του στην κοινωνία, μέσα από τους κατά καιρούς ρόλους του στην ανώτερη εκπαίδευση, την ιατρική έρευνα, τον τομέα των επιχειρήσεων και τις οργανώσεις άμυνας, ενώ το 2015 διακρίθηκε και ως Καστελλορίζιος της Χρονιάς, βραβείο που τονίζει και τη σύνδεσή του με το νησί καθ’ ότι το Καστελλόριζο ήταν o τόπος γέννησης της μητέρας του.

Ακόμη, το 2019, ο Δρ Pappas ήταν μεταξύ των κορυφαίων Ελλήνων της Αυστραλίας που τιμήθηκαν από το Ελληνοαυστραλιανό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο HACCI (Hellenic Australian Chamber of Commerce and Industry) και έλαβε το Βραβείο “Σπύρος Σταμούλης” για την Συνολική του Προσφορά.

Ο Δρ Pappas μετανάστευσε από την Ρόδο στην Αυστραλία μαζί με την οικογένειά του σε ηλικία έξι ετών το 1952, και αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο Monash το 1968. Το 1971 απέκτησε ΜΒΑ με διάκριση από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ο Δρ Pappas -ο οποίος πιστεύει ακράδαντα στις δυνατότητες μεταρρύθμισης στην εκπαίδευση, ιδίως για μαθητές διαφορετικής πολιτισμικής και κοινωνικοοικονομικής προέλευσης- μαζί με τη σύζυγό του, Jill, συμμετέχουν ενεργά σε φιλανθρωπικές δράσεις, από τη συμβολή τους σε υποτροφίες του Πανεπιστημίου Victoria για αιτούντες άσυλο και φοιτητές των Πρώτων Εθνών μέχρι την υποστήριξη βελτίωσης ολόκληρου του τμήματος σπουδών για την αύξηση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων για φοιτητές με χαμηλές επιδόσεις.

Πηγή:neoskosmos.com