Παρακολουθώντας την αλλαγή φρουράς στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη

Παρακολουθώντας την αλλαγή φρουράς στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη, από Κωνσταντίνο σε Κωνσταντίνο, τον Κωνσταντίνο Κούτρα διαδέχθηκε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, μου γεννιόνται πολλά ερωτηματικά και όχι επί της συμπτωματικής  ονοματολογίας.

Ο Κων. Κούτρας, έμεινε έξι χρόνια Γενικός Πρόξενος. Η συνήθης θητεία είναι τα τρία χρόνια.  Τελικά ο κ. Κούτρας έφυγε με την ηχώ μιας πολύ επιτυχημένης εξαετίας.

Ο Κων. Κωνσταντίνου έρχεται ευαγγελιζόμενος να αναλώσει τις προσπάθειές του σε τρεις κυρίως στόχους. Μας λέει:

  1. τόσο ως Γενικό Προξενείο, όσο και ως Ελλάδα και ελληνισμός, είναι η ενότητα. Χωρίς αυτήν, δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε.
  2. να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τη νεολαία και ιδίως τους Έλληνες δεύτερης γενιάς, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί και δεν γνωρίζουν τι είναι η Ελλάδα του ‘σήμερα’.
  3. πως σκοπεύει να συνεχίσει και να ενισχύσει την πολιτιστική δραστηριότητα του Προξενείου, επαναλαμβάνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό όχημα για την προώθηση του Ελληνισμού στη Νέα Υόρκη.

Και ερωτώ, ο κ. Κούτρας δεν τα είχε κάνει αυτά; Δεν είχε εργασθεί για την ενότητα των ομογενών; Δεν είχε αφυπνίσει τη νεολαία της;  Δεν έιχε αναπτύξει πολιτιστική δραστηριότητα;  Απαντώ, ναι σε όλα.

Και έρχεται τώρα ένας άλλος Πρόξενος να κάνει αυτά τα αυτονόητα για κάθε προξενική αρχή του εξωτερικού;

Η ιστορία είναι παλιά και συνεχώς επαναλαμβανόμενη σε κάθε Προξενείο.  Ο ένας Πρόξενος φεύγει σχεδόν πάντα επιτυχημένος και ο νέος έρχεται ελπιδοφόρος ότι θα πετύχει αυτά που υποτίθεται είχε πετύχει ο προκάτοχός του!

Καλοπροαίρετα ρωτάω,  κάποτε δεν πρέπει και το Διπλωματικό Σώμα να αποδίδει «λογαριασμό» πεπραγμένων;  Και δεν πρέπει να υπάρχει μία συνέχεια στο έργο των διπλωματικών υπαλλήλων;  Και, κυρίως, δεν πρέπει να υπάρχει έλεγχος από το Κράτος;

Ώστε οι πράγματι επιτυχημένοι να προωθούνται και να ανεβαίνουν στα σκαλοπάτια της ιεραρχίας.. Και οι αποτυχημένοι να περιορίζονται σε δεύτερους ρόλους και όχι να περιφέρουν την αποτυχία τους από προξενείο σε προξενείο.

Και τα ίδια τα Προξενεία να προοδεύουν σταθερά από πρόξενο σε Πρόξενο. Και η πρόοδος να αντανακλά και στην ομογένεια.

Εύχομαι καλή συνέχεια στον κύριο Κούτρα και επιτυχία στον κύριο Κωνσταντίνου στο νέο του πόστο.

Νίκος Παπαδόπουλος

Ομογενής στην Αμερική για πολλές δεκαετίες.