Για τη σύσφιγξη των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-Αυστραλίας

Από πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού Eθνικής Άμυνας, Νικόλαου Χαρδαλιά, στο Καστελλόριζο. Φώτο: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας- Eurokinissi

Η σύσφιγξη των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-Αυστραλίας θα είναι το κύριο αντικείμενο των επαφών που θα έχει με Αυστραλούς αξιωματούχους ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αυστραλία τον ερχόμενο μήνα.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς θα συνοδεύει και άγημα της Προεδρικής Φρουράς (Εύζωνες) που θα συμμετάσχει στους εορτασμούς του «ΟΧΙ» στην Αδελαΐδα και το Περθ.

Πιστεύεται ότι στις συνομιλίες του με τους Αυστραλούς αξιωματούχους ο κ. Χαρδαλιάς θα θέσει και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

Εξάλλου ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα πως «η η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Τα ελληνικά σύνορα σε ξηρά, αέρα και θάλασσα προστατεύονται αποτελεσματικά χάρη στο αδιαπέραστο τείχος που υψώνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας».

Για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι «οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα, από τη φύση τους, δεν μπορούν να συγκριθούν με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία δαπανών, αφού στοχεύουν στην προστασία του ύψιστου δημόσιου αγαθού της εθνικής άμυνας».

Μεταξύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά:

«H Τουρκία συνεχίζει να λειτουργεί ως παράγοντας αστάθειας και υποδαύλισης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν ακόμα αυτής. Οι παλινωδίες της ηγεσίας της καταδεικνύουν ότι δεν αντιλαμβάνεται τη συμφωνία για συστράτευση εναντίον του επιθετικού αναθεωρητισμού, καθώς και το κάλεσμα για σταθερότητα, τα στοιχεία που κυριαρχούν στους διεθνείς οργανισμούς και συμμαχίες όπου ανήκει ή διατείνεται ότι επιθυμεί να ενταχθεί.

Το χειρότερο για την Άγκυρα είναι ότι στο τέλος της ημέρας, δεν κερδίζει τίποτα από αυτά τα, επιτρέψτε μου την έκφραση, υβριδικά «παιχνίδια» στα οποία επιδίδεται. Τα ελληνικά σύνορα σε ξηρά, αέρα και θάλασσα προστατεύονται αποτελεσματικά και η ελληνική κυριαρχία δεν θίγεται ούτε στο ελάχιστο, χάρη στο αδιαπέραστο τείχος που υψώνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας μας. Το μόνο που πετυχαίνει, λοιπόν, η Τουρκία είναι να εκτίθεται ως ομοφρονούσα ή ακόμα και συνοδοιπόρος άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα της Λευκορωσίας του Λουκασένκο, που επίσης επιχείρησε πέρυσι να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό εναντίον των εταίρων μας στην Ανατολική Ευρώπη.

Όσο για εμάς, προτιμάμε τη σκληρή δουλειά και τη διαρκή επαγρύπνηση από τα «μεγάλα λόγια». Παρακολουθούμε την κατάσταση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, προστατεύουμε την ειρήνη, θωρακίζουμε την πατρίδα μας με ένα από τα πιο φιλόδοξα εξοπλιστικά προγράμματα στην ιστορία της και, όταν απαιτείται, δίνουμε στην πράξη τη δέουσα απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις».

Πηγή:neoskosmos.com