Εκεί όπου τα δικαιώματα των εκτός επικράτειας διαβιούντων πολιτών είναι σεβαστά…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σχεδόν 51 εκατομμύρια Ιταλοί στις κάλπες σήμερα για τις γενικές εκλογές.

Όπως μας πληροφορούν από την Ιταλία, υπολογίζεται ότι περίπου 5 εκατομμύρια Ιταλοί, κάτοχοι ιταλικών διαβατηρίων,  θα ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό. Θα ψηφίσουν με φυσική παρουσία  σε διπλωματικές αρχές.  Και ψηφίζουν όπως και οι εντός Ιταλίας ευρισκόμενοι, δηλαδή «σταυρώνουν» (εκλέγουν) υποψήφιους της περιοχής  όπου είναι πολιτογραφημένοι.

Στις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ψήφισαν πέντε εκατομμύρια Ιταλοί πολίτες εκτός Επικράτειας ιταλικού κράτους.

Εμείς εδώ, στην γενέτειρα της Δημοκρατίας, για να διευκολυνθούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους οι Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού, πρέπει:

Βεβαίως να έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, σύμφωνα με τον Ν. 4648/2019 και τη σχετική Υπουργική Απόφαση (6/5/2020).

Ωστόσο, δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού έχουν όχι όσοι διαθέτουν ελληνικό Διαβατήριο-Ταυτότητα, αλλά ΜΟΝΟΝ όσοι πληρούν και τις δύο παρακάτω πρόσθετες προϋποθέσεις:

*Εχουν μείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής.

*Εχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (έχουν ΑΦΜ) κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Κι αυτοί, όμως, ψηφίζουν ΟΧΙ υποψήφιους της περιοχής  όπου είναι πολιτογραφημένοι, αλλά υποψηφίους που θα έχουν τοποθετήσει με επιλογή των αρχηγών τους τα κόμματα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας! (Μέχρι τρεις σε κάθε ψηφοδέλτιο όσων κομμάτων μπορούν –με βάση το εκλογικό μέτρο-  να κατεβάσουν ψηφοδέλτιο Επικρατείας και μόνο ΕΝΑΣ υποψήφιος σε εκλόγιμη θέση).

Η αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους υποβάλλεται ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, με κωδικούς Taxisnet, στη διεύθυνση https://www.gov.gr/…/eggraphe-stous-eidikous-eklogikous… Δηλαδή, δεν έχεις κωδικούς της εφορίας, δεν εγγράφεσαι και δεν ψηφίζεις από το εξωτερικό, ασχέτως εάν και πόσες φορές ταξίδεψες στην Ελλάδα!! (Οποία πρωτοτυπία: Κάποιος Έλληνας ψηφοφόρος του εξωτερικού διαθέτει από κληρονομιά, περιουσία στην  Ελλάδα και υποβάλει κανονικά φορολογικές δηλώσεις.  Διαθέτει, επομένως, κωδικούς Taxisnet.  Δεν έχει, όμως  επισκεφθεί την πατρίδα. Ούτε αυτός ψηφίζει!)

Αυτοί οι περίπου 2.000 Απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι που έσπευσαν και γράφτηκαν μέχρι στιγμής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού θεωρούνται από το ελληνικό κράτος «λίγοι». Δεν αντιλαμβάνεται ότι δεδομένων των προϋποθέσεων και της απογοήτευσης που έχει καταλάβει τους Απόδημους Έλληνες ψηφοφόρους, που τους χώρισαν –ελέω ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ- σε προνομιούχους* και μη,  ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ…

*Προνομιούχοι όσοι ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.  Οι ΜΗ προνομιούχοι πρέπει να ταξιδέψουν στην Ελλάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικές δαπάνες κλπ.