ΓΝΩΜΗ: Δύο καλές ειδήσεις για το μέλλον του εκτός συνόρων Ελληνισμού

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δύο πρόσφατες ειδήσεις μας έρχονται η μεν πρώτη από την Αυστραλία η δε δεύτερη από το Κεμπέκ του Καναδά, και είναι διαβαθμίσεως από αισιόδοξες έως και καλές για το μέλλον του εκτός συνόρων Ελληνισμού.

Η πρώτη είδηση αφορά τον αγώνα μιας οργάνωσης στην Πολιτεία Βικτώρια με επικεφαλής τον Joseph Lo Bianco, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, με τη συνεργασία φορέων της Ομογένειας (οργάνωση Φάρος) και που επιχειρούν να διασώσουν τη διδασκαλία των νεοελληνικών στα κρατικά σχολεία της Αυστραλίας.

Η δεύτερη είδηση  έχει να κάνει με την απόφαση μιας νεαρής (18 ετών) ομογενούς της Ελισάβετ Σταυρακάκη, από τον Καναδά, η οποία θα ασχοληθεί με την πολιτική και ήδη διεκδικεί την εκλογή της στην περιοχή  Les Plaines στη Βόρεια Ακτή του Μόντρεαλ με το κόμμα του Φιλελεύθερου Κόμματος του Κεμπέκ.

Πρόκειται, κατά την άποψή μας, για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Της διάσωσης του ελληνισμού στο εξωτερικό.

Πράγματι η Γλώσσα, κύτταρο του ελληνισμού, αποτελεί το απαραίτητο συστατικό στοιχείο  για να μην αφομοιωθούν οι ελληνικής καταγωγής ομογενείς από τις τοπικές κοινωνίες όπου ζουν. Να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό της χώρας, ναι. Να μιλούν την τοπική γλώσσα, ασφαλώς. Να μην ξεχάσουν, όμως, τη μητρική τους γλώσσα ή τη γλώσσα των παππούδων και των πατέρων τους. Με μία φράση, να μην κοπεί ο ομφάλιος λώρος με την πρώτη πατρίδα.

Στην κατεύθυνση αυτή τον πρώτο ρόλο παίζει η προώθηση της διδασκαλίας των ελληνικών στα σχολεία. Εδώ χρειάζεται ένα ευρύτερο στρατηγικό Σχέδιο για τη διάσωση των νέων ελληνικών στα σχολεία της αλλοδαπής, σε κάθε χώρα ανάλογα των τοπικών συνθηκών. Να μην χάσουν στην σχολική ηλικία την επαφή με τα ελληνικά τα παιδιά των ομογενών μας, αλλά και, επιπλέον, να προσελκυσθούν και μαθητές άλλων εθνοτήτων να διδαχθούν τα ελληνικά. Διπλό το όφελος καθώς εκτός από Έλληνες,  χρειαζόμαστε και φιλέλληνες…

Με την απόκτηση γνώσης ελληνικών από αλλοδαπούς μαθητές, θα αυξηθεί μελλοντικά και η εισροή ξένων φοιτητών στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Στην κατεύθυνση αυτή είναι ενταγμένες και δύο πρωτοβουλίες της ομογενειακής οργάνωσης Hellenic Congress of America, η θεσμοθέτηση από την Ελλάδα  «Ηµέρα Απόδηµου Ελληνισµού». Με την «Ημέρα», εκτός από την οφειλόμενη τιμή στους απόδημους, θα ανθίσει και η Γλώσσα καθώς οι εκδηλώσεις θα απλωθούν και στα σχολεία της ομογένειας. Ενώ εν την προώθηση και ενίσχυση της συμμετοχής ικανών νέων ομογενών στα κοινά του τόπου διαμονής τους,   δημιουργείται ένα πολύτιμο ομογενειακό κεφάλαιο στον διεθνή πολιτικό στίβο.

Και εδώ περάσαμε στην Ελισάβετ Σταυρακάκη (Elizabeth Stavrakakis) και την απόφασή της να ασχοληθεί με τα κοινά. Χρειαζόμαστε νέους ομογενείς, φιλόδοξους και πατριώτες να κατέβουν στον τοπικό πολιτικό στίβο. Και είναι απαραίτητο ομογενείς να τους στηρίξουν, να τους ψηφίσουν και να τους ενθαρρύνουν.

Μια ματιά στα θέματα στα οποία υπόσχεται να εργασθεί η Ελισάβετ πείθουν για τη σημασία της πολιτικής δράσης ομογενών καθώς δεν είναι μόνον η πατρίδα που τους χρειάζεται ως άτυπους πρεσβευτές των εθνικών της δικαίων. Είναι που ως ενεργοί πολιτικοί μπορούν να συμβάλουν στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής των ομογενών στους τόπους διαμονής τους. Παράδειγμα, κεντρικό θέμα της εκστρατείας της κ. Σταυρακάκη, είναι η κατοικία και συγκεκριμένα, η προσφορά ακινήτων σε προσιτές τιμές για όσους αποκτούν πρώτη κατοικία. Άλλα θέματα που προωθεί η νεαρή υποψήφια είναι οι συντάξεις των ηλικιωμένων, η εξασφάλιση καθαρών και ασφαλών σχολείων καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος…

Θέλετε και μία ακόμη πτυχή του θέματος; Με την δραστηριοποίηση νέων ομογενών στα κοινά, θα ενδυναμωθεί η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελλήνων, (γνωστή ως ΠαΔΕΕ) η οποία σήμερα αριθμεί περίπου 250 μέλη, ομογενείς πολιτικούς ανά την υφήλιο. Μπορούν να γίνουν 300 και 500…

Αναλογίζεσθε τι μπορεί να σημαίνει σε λίγα χρόνια αυτό,  για τον Οικουμενικό Ελληνισμό;