ΑΡΗΣ /Πάρντιου: “Mου αρέσει οι ομάδες μου να πιέζουν και να πετυχαίνουν γκολ”

Ο Άλαν Πάρντιου ανέλυσε την ποδοσφαιρική φιλοσοφία στην πρώτη του συνέντευξη ως προπονητής του Άρη, ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε αυτό που τον συνδέει με τον Θόδωρο Καρυπίδη και στην επιλογή του να υπογράψει μόνο για έναν χρόνο στους κίτρινους.

Ο Άλαν Πάρντιου ήρθε πριν από δύο εβδομάδες στη χώρα μας για λογαριασμό του Άρη και και έπεσε κατευθείαν στα βαθιά αφού έκανε ντεμπούτο στον πάγκο απέναντι στον Ολυμπιακό, με τον έμπειρο προπονητή να αποδεικνύει πως ξέρει να… κολυμπά αφού πανηγύρισε με την ομάδα της Θεσσαλονίκης ένα σπουδαίο τρίποντο με ανατροπή απέναντι στους πρωταθλητές.

Πλέον, μπορεί να αισθάνεται πως ξέρει πολύ περισσότερα πράγματα για τη νέα του ομάδα, με τον πρώην προπονητή της Νιούκαστλ να παραχωρεί την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Άρη και να μιλάει για το νέο βήμα στην καριέρα του, την πείνα που έχει αυτός και ο Θοδωρής Καρυπίδης για επιτυχίες αλλά και τα σχέδιά του για τους κίτρινους τη φετινή σεζόν.

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Ήρθατε στον Άρη σαν προπονητής ή σαν προπονητής-μάνατζερ, όπως στην Αγγλία;

“Θα διαχειριστώ την ομάδα όπως γνωρίζω. Σίγουρα διαχειρίζομαι την ομάδα μέσα στο γήπεδο και στο προπονητήριο. Δεν έχω ασχοληθεί ακόμη με στοιχεία όπως η αγορά, η πώληση ή ο δανεισμός παικτών. Είχα ένα μικρό διάστημα στην ομάδα, συζητήσαμε να έρθουν κάποιοι παίκτες, δεν τα καταφέραμε με το πρόεδρο. Η επαφή μου με τα μεταγραφικά έχει σταματήσει, διότι προφανώς ολοκληρώθηκε η μεταγραφική περίοδος, αλλά σε λίγο καιρό θα ανοίξει ξανά το “παράθυρο”.

Όταν δηλαδή θα έχουμε φέρει την ομάδα σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση κοντά στα δικά μου θέλω. Τότε ίσως να έχω λίγο περισσότερο χρόνο να αρχίσω να κοιτάω για μεταγραφές. Σίγουρα οι μεταγραφές θα γίνουν μετά από συζήτηση μεταξύ του προέδρου, των διευθυντών, τον επικεφαλής του σκάουτινγκ κι εμένα. Αλλά αυτό είναι φυσιολογικό για μένα. Έτσι λειτουργούμε στην Αγγλία”.

Θα αποφασίσετε για παίκτες ανάμεσα σε αυτούς που θα σας προτείνει η ομάδα ή θα προτείνετε κι εσείς;

“Η δουλειά που έχει γίνει στην ομάδα από το τμήμα σκάουτινγκ, πριν έρθω εγώ είναι εξαιρετική. Οπότε δεν πρόκειται ποτέ να πω ότι ξέρω καλύτερα από αυτούς. Γνωρίζουν την αγορά καλύτερα από μένα, αλλά σίγουρα θα πω την άποψή μου. Ας πούμε ότι θέλουμε αριστερό μπακ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής: θα μου δώσουν κάποια ονόματα. Θα τους δω. Θα προσθέσω και δικά μου ονόματα και στη συνέχεια θα πάρουμε την απόφαση ανάλογα και με τα διαθέσιμα χρήματα. Δεν ξέρω αν στην Ελλάδα δουλεύουν αλλιώς, αλλά για μένα αυτό είναι το φυσιολογικό. Επίσης υπάρχει και το άλλο.

Μπορεί η ομάδα να θέλει έναν παίκτη και να μου πει ότι τον θεωρεί επένδυση και πως θα τον αποκτήσει κι ότι πιστεύει ότι με την προπόνηση θα γίνει παίκτης πρώτης ομάδας. Για παράδειγμα όταν ήμουν στη Νιουκάστλ το κλαμπ πήρε δύο νεαρούς παίκτες από την Νότιγχαμ και τους δώσαμε κατευθείαν δανεικούς. Γενικά δεν έχω πρόβλημα, γιατί πιθανόν να μην είμαι σε μια ομάδα για πολύ μεγάλο διάστημα. Αυτά τα δύο παιδιά έμειναν χρόνια στη Νιουκάστλ κι ο ένας έγινε αρχηγός της ομάδας. Τον υπογράψαμε, αλλά δεν ήταν δική μου επιλογή. Αλλά δεν είχα πρόβλημα γιατί ήταν μία επένδυση του κλαμπ”.

Πόσο διάστημα θα χρειαστείτε για να δημιουργήσετε τον “Άρη του Πάρντιου”.

“Η ομάδα δεν θα γίνει ποτέ ομάδα του Πάρντιου. Είναι ήδη ομάδα. Είναι η ομάδα του Άρη. Θα δημιουργήσω ένα σύνολο ανάλογα με αυτό που έχω εδώ πέρα. Δεν μπορώ να τους πω ξαφνικά ότι θα παίξουμε με πέντε στην άμυνα, τρεις στο κέντρο και δύο επιθετικούς. Νομίζω ότι η ομάδα, με τον σχηματισμό που έχει τώρα, το 4-3-3, δουλεύει πολύ καλά. Οι παίκτες που έχουμε είναι για να παίζουν αυτό το σύστημα. Σίγουρα βέβαια θα προσπαθήσω να αλλάξω μερικά πράγματα σχετικά με το πως προσεγγίζουμε το παιχνίδι. Έχουμε προσθέσει κάποια στοιχεία στην πίεση και στο πως λειτουργούμε στην άμυνα και σιγά-σιγά θα προχωρήσουμε”.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που ένας προπονητής της δικής σας εμπειρίας και με το δικό σας όνομα αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα;

“Το πιο σημαντικό για μένα ήταν ότι διαπίστωσα πως ο Άρης είναι μια καλή ομάδα. Ήθελα να έχω μια ευκαιρία να γίνω προπονητής σε ευρωπαϊκό σύλλογο κι αυτό ήταν ένα δέλεαρ. Ένας σημαντικός λόγος ακόμη ήταν και το ότι η ομάδα διεκδικεί εισιτήριο στο Conference League, στο Europa League κι ελπίζω ακόμα και στο Champions League. Επίσης, οι απαντήσεις που πήρα σε ερωτήσεις που έκανα στο πρόεδρο. Διαπίστωσα ότι είναι πεινασμένος, νέος, θέλει να πετύχει πράγματα και μου άρεσε αυτό. Αυτή η φιλοσοφία”.

Είστε ακόμη πεινασμένος για ποδόσφαιρο;

“Ναι, εννοείται. Είχα μία απογοήτευση στην Ολλανδία γιατί δεν είχαμε πολύ χρόνο, με τον κορονοϊό.. Όταν έγινα τεχνικός διευθυντής στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας είχα 2-3 προτάσεις, αλλά σκεφτόμουν “να κοουτσάρω από μέσα ή να είμαι έξω;”. Κι έπειτα αναγκάστηκα να αναλάβω προπονητής στην ομάδα σε μία πολύ κακή περίοδό της. Ο τεχνικός είχε απολυθεί, ακολουθούσαν δύσκολα παιχνίδια και είχαμε πολλούς τραυματισμούς. Δεν έπρεπε να αναλάβω. Το έλεγα και τότε. Αλλά κατά κάποιο τρόπο λυπήθηκα τους παίκτες και το staff και είπα να τους βοηθήσω. Ακόμη κι έτσι όμως, εκείνο το μικρό διάστημα που ανέλαβα την ΤΣΣΚΑ ένιωσα ότι επέστρεψε εκείνη η ωραία αίσθηση και ο ενθουσιασμός”.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας σύστημα;

“Επειδή έχω 4-5 πολύ τεχνίτες παίκτες, τον Ματέο, τον Μανού, τον Έντουιν Ροντρίγκες, τον Μαντσίνι, τον Ζερβίνιο, θα ήμασταν λίγο αδύναμοι στην άμυνα αν παίζαμε κάτι άλλο εκτός από 4-3-3. Στις περισσότερες ομάδες μου πάντως, προτιμούσα τέσσερις αμυντικούς και δύο πολύ “δυνατούς” χαφ”.

Στη θέση του επιθετικού θεωρείτε ότι θα χρειαζόταν κι άλλον παίκτη η ομάδα;

“Ήταν μία κουβέντα που κάναμε με τον πρόεδρο προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Για το αν είναι εφικτό να πάρουμε έναν ακόμη επιθετικό. Το προσπαθήσαμε, αλλά δεν καταφέραμε να πάρουν έναν παίκτη που θα θεωρούσαμε ιδανικό για την ομάδα. Αν με ρωτάτε, ναι αυτή είναι μία θέση που θα χρειαστεί να ενισχυθούμε στην επόμενη μεταγραφική περίοδο. Δεν έχω πρόβλημα με το στιλ του επιθετικού αρκεί να είναι φίλος με το γκολ. Και να ξέρετε ο Αντρέ Γκρέι, στα παιχνίδια που έχει αγωνιστεί μέχρι στιγμής, μπορεί να κάνει περισσότερα. Έχουμε μιλήσει γι’ αυτό. Έχουμε επίσης τον Ζερβίνιο που μπορεί να παίξει εκεί και τον Πάλμα. Οπότε οκ, ίσως να ήθελα έναν άλλο επιθετικό, αλλά είμαι ικανοποιημένος με αυτούς που έχω”.

Πολλοί θεωρούν ότι ο Ζερβίνιο δεν θα μπορέσει να παίξει.

“Καταρχάς θέλω να πω ότι δεν γνώριζα τον Ζερβίνιο, παρά μόνο το ότι είχε αποβληθεί στο ντεμπούτο του στην Premier League σε έναν αγώνα αντίπαλος με την ομάδα μου. Είμαι πολύ χαρούμενος με τη δουλειά του. Δουλεύει πολύ σκληρά, έχει ακόμη και προσωπικό γυμναστή. Μπορώ να διαβεβαιώσω τον κόσμο ότι δουλεύει σκληρά, όπως όλοι”.

Για ένα διάστημα δεν θα έχετε τον Μπράμπετς. Είναι έτοιμος ο Ενκουλού να μπει στην ομάδα;

“Μετά από καλά νέα, όπως για παράδειγμα η νίκη μας επί του Ολυμπιακού, υπάρχουν πάντα και κακά νέα. Έχασα τον Ντουκουρέ, τώρα χάνω τον Γιακούμπ. Είναι δύο πολύ σημαντικοί παίκτες για την ομάδα. Έχω κάποιες επιλογές για την άμυνα. Πιστεύω επίσης ότι και ο Πίρσμαν μπορεί να παίξει εκεί”.

Ποια είναι η άποψή σας για το επίπεδο των νεαρών ποδοσφαιριστών του Άρη;

“Ανησυχώ για το ότι δεν έχουν παιχνίδια στα πόδια τους. Κάποιοι παίζουν στην Κ19. Είναι κακό για το κλαμπ ότι δεν μπορεί να έχει β’ ομάδα. Χρειάζομαι λίγο χρόνο για να αποκτήσω άποψη. Ίσως τους τσεκάρω σε κάποια φιλικά παιχνίδια. Είναι κάτι που θα το κοιτάξω. Είναι σε καλό επίπεδο πάντως, όχι ακόμη για να παίξουν στην πρώτη ομάδα, αλλά με δουλειά, δεν απέχουν πολύ. Χαίρομαι να δουλεύω με νεαρούς, γιατί μαθαίνουν συνέχεια. Κι έτσι όπως δουλεύω μοιάζει με διδασκαλία οπότε ελπίζω να αναπτυχθούν”.

Πιστεύετε ότι χρειάζεται περισσότερους Έλληνες ο Άρης ή δεν έχετε πρόβλημα με αυτό;

“Στην Αγγλία υπάρχει κανόνας για συγκεκριμένο αριθμό παικτών που πρέπει να είναι στην ομάδα, αλλά εδώ δεν έχει κάτι ανάλογο. Προσωπικά κι όχι σαν προπονητής του Άρη, πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχουν τέτοιοι κανόνες και στην Ελλάδα. Θα είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Να είναι υποχρεωτικό, για παράδειγμα, να έχεις 5-6 Έλληνες παίκτες στην αποστολή. Ο κόσμος με ρωτάει αν μαθαίνω ελληνικά. Λέω οκ, κάποιες λέξεις σίγουρα, αλλά δεν μου είναι χρήσιμα στην προπόνηση. Όπως τα ισπανικά για παράδειγμα”.

Η φετινή χρονιά είναι περίεργη, λόγω της διακοπής τον χειμώνα για το Μουντιάλ. Τι σχεδιάζετε να κάνετε τότε με την ομάδα;

“Θα μιλήσω και με άλλους προπονητές εδώ στην Ελλάδα. Έχω μια επαφή με τον Κρις Κόουλμαν του Ατρόμητου, θα μιλήσω και με συναδέλφους μου στην Αγγλία και θα αποφασίσω τι θα κάνω. Δεν έχουμε ακόμη κάποιο ιδιαίτερο πλάνο”.

Υπάρχει κάτι που σας έχει κάνει εντύπωση ή σας έχει προκαλέσει έκπληξη;

“Δεν ήξερα πολλά για τον Βόλο, μέχρι να αρχίσει η εβδομάδα. Νομίζω ότι έχουν μια καλή ομάδα. Μου αρέσει πάρα πολύ το γήπεδό μας, το γεγονός ότι οι κερκίδες είναι τόσο κοντά στον αγωνιστικό χώρο. Μου αρέσουν επίσης τα αποδυτήρια. Το προπονητικό κέντρο μας χρειάζεται κάποιες αλλαγές, θα το συζητήσω με τον πρόεδρο. Ξέρω ότι υπάρχουν σχέδια για νέο γήπεδο και νέο προπονητικό και καταλαβαίνω ότι ο πρόεδρος ίσως να μη θέλει να δαπανήσει πολλά χρήματα γι’ αυτό που είμαστε τώρα, αλλά ίσως μπορούν να γίνουν πράγματα, που θα γίνεται να μεταφερθούν και στο καινούριο”.

Ποια είναι γενικά η ποδοσφαιρική φιλοσοφία σας;

“Θυμάμαι έναν προπονητή που μου είπε: “Είσαι τζογαδόρος στον αγωνιστικό χώρο”. Γιατί πάντα θέλω να κερδίζω και πάντα κάνω αλλαγές για να παίξω πιο επιθετικά. Στην πραγματικότητα δεν είμαι καθόλου τζογαδόρος. Μου αρέσει οι ομάδες μου να πιέζουν και να πετυχαίνουν γκολ. Δεν μου αρέσει το 0-0 ή το 1-0. Εννοείται ότι θα το πάρω σαν σκορ, αλλά γενικά μου αρέσει οι ομάδες μου να πιέζουν μπροστά. Και μου άρεσε πολύ αυτό που κάναμε με τον Ολυμπιακό”.

Θα μπορούσε να παίξει ο Ματέο σαν “8αρι”;

“Πιθανόν ναι. Στις ομάδες μου, νομίζω πως ναι”.

Κάτι που σας προκάλεσε έκπληξη ή σας απογοήτευσε στην Ελλάδα; Γενικά, όχι για τον Άρη.

“Μου αρέσουν πολύ τα εστιατόρια κι έχω ήδη επισκεφθεί μερικά πολύ ωραία. Δεν έχω προλάβει ακόμη να δω πολλά πράγματα στην πόλη. Μόνο κάποια ιστορικά μνημεία, αλλά μου αρέσει η Θεσσαλονίκη. Είναι πλέον η πόλη μου. Έχω έρθει πολλές φορές για διακοπές στην Ελλάδα. Στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στην Μύκονο. Μου είπαν τώρα για Χαλκιδική, θέλω να πάω. Και στην Σαντορίνη”.

Υπάρχει η άποψη πως ένας προπονητής πρέπει να υπογράφει σε μια ομάδα για περισσότερο από ένα χρόνο για να χτίσει πράγματα. Εσείς υπογράψατε για ένα. Ποια είναι η δική σας άποψη;

“Είναι σημαντικό να αισθάνομαι άνετα κι εγώ. Αν ήμουν νεότερος πιθανότατα δεν θα υπέγραφα αυτή τη συμφωνία. Θα έλεγα ότι θέλω τουλάχιστον δύο χρόνια. Αλλά δεν έχω πρόβλημα. Είμαι έμπειρος προπονητής. Αν χάσω τη δουλειά μου εδώ, θα βρω αλλού. Δεν φοβάμαι την απόλυση. Έχω έναν νέο σε ηλικία πρόεδρο, που θέλει να κερδίζει. Στο τέλος της χρονιάς, ό,τι και να γίνει, θα καθίσουμε και θα συζητήσουμε. Τι θέλεις να κάνουμε; Είδες τι μπορώ να κάνω εγώ. Μπορεί να πει ότι θέλει άλλον προπονητή. Κανένα πρόβλημα. Δεν είναι εγώ ή ο πρόεδρος. Είναι γενικά για μια καλή κατάσταση για το κλαμπ. Να καθίσουμε και να δούμε στο τέλος τι θέλουμε και που μπορούμε να πάμε. Μπορεί να πω εγώ ότι ζήτησα 2-3 πράγματα και δεν έγιναν, φεύγω. Ή ο πρόεδρος να πει, έπρεπε να τερματίσουμε πιο ψηλά, γεια σου. Δεν πιστεύω στα συμβόλαια. Το πιο σημαντικό είναι η προσωπική σχέση”.

Το ότι ο Άρης έχει να κερδίσει πολλά χρόνια τίτλο, είναι μια επιπλέον πίεση για σας;

“Υπάρχει πάντα πίεση. Πολύ περισσότερο όταν πλησιάζεις στον τίτλο. Τα προηγούμενα χρόνια απ’ όσο έμαθα φτάσαμε κοντά στο Κύπελλο. Ξέρω τα συναισθήματα. Τώρα δεν είναι κάτι για το οποίο νιώθω πίεση, αλλά όσο θα πλησιάζουμε εκεί σίγουρα θα αυξάνεται”.

Πηγή: Sport24.gr