Μητσοτάκης: Η νέα επένδυση της Google μπορεί να φέρει 2 δισ. ευρώ ως το 2030 και 20.000 νέες θέσεις εργασίας 12:04, 29.09.2022

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτά τα 15 χρόνια διαδοχικών κρίσεων, η Google όχι μόνο έμεινε, αλλά ενίσχυσε και την παρουσία της στην Ελλάδα – Νωρίτερα συναντήθηκε με την πρόεδρο της Google Cloud International, Adaire Fox-Martin

Ηνέα επένδυση της Google δείχνει την εμπιστοσύνη του παγκόσμιου κολοσού στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια των διαδοχικών κρίσεων, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου παρουσιάζεται η επένδυση της Google στην Ελλάδα η οποία αφορά την ανάπτυξη υποδομών και περιφερειακού κόμβου παροχής υπηρεσιών cloud.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η νέα επένδυση μπορεί να εισφέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ ως το 2030 και να δημιουργήσει 20.000 καλοπληρωμενες νέες θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτά τα 15 χρόνια διαδοχικών κρίσεων, η Google όχι μόνο έμεινε, αλλά ενίσχυσε και την παρουσία της στην Ελλάδα.

Έτσι, πρόσθεσε, κατέγραψε τη δική της συμβολή στην αναπτυξιακή τροχιά της χώρας που παραμένει σταθερά ανοδική, παρά τις κρίσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «σιωπηλή επανάσταση» που έλαβε χώρα τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας, με την αλματώδη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας από το κράτος στον τομέα της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στην Ελλάδα πλέον η ενίσχυση του ΑΕΠ ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο, ενώ έκανε λόγο για «έκρηξη επενδύσεων ρεκόρ, εξαγωγών και την πιο δυναμική μείωση της ανεργίας» καθώς και στην επιστροφή από το εξωτερικό στην Ελλάδα των νέων επιστημόνων.

Σημείωσε ότι η πολιτεία στέκεται στο πλευρό νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και τόνισε ότι δεν έκρυψε ποτέ το όραμα του για ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα της χώρας μας, που περιγράφεται με το σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

Προσέθεσε ότι οι επενδύσεις σε τομείς αιχμής είναι σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης όχι μόνο επειδή δημιουργούν εθνικό πλούτο και αναστέλλουν την φυγή των νέων, αλλά γιατί κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν την επιχειρηματική δράση, και αναβαθμίζουν την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη διανομής κεφαλαίων.

«Πρόκειται για διαρκή μεταρρυθμιστική διαδικασία στον ψηφιακό μετασχηματισμό όχι μόνο των μεγάλων, αλλά και των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, όπως αυτές του τουρισμού που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακού μάρκετιγκ για να προωθήσουν το προϊόν τους» είπε επισημαίνοντας ότι θα διοχετευθούν πάνω από 10 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ σε όλους τους τομείς παραγωγής από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την βιομηχανία και τις υπηρεσίες.

Αναφέρθηκε στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας από το δημόσιο, τονίζοντας ότι έγιναν άλματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, προσθέτοντας ότι μια νέα θεσμική τομή θα διευκολύνει δημόσιους και ιδιωτικούς τομείς να ανέβουν στο άλμα τεχνολογιών του μέλλοντος.

Σημείωσε επίσης ότι προτεραιότητα είναι η θωράκιση από κυβερνοαπειλές καθώς αυτές αφορούν και την εθνική μας άμυνα, ενώ διευκρίνισε ότι η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλείο για καλύτερη απόδοση της οικονομίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

«Ήδη το κράτος παρέχει ψηφιακά 1.500 υπηρεσίες. Πρόκειται για μια σιωπηλή επανάσταση που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια και συνεχίζεται. Έχουμε πλέον λιγότερη ταλαιπωρία, χωρίς ουρές και γραφειοκρατία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος χαιρέτησε την απόφαση της Google να δημιουργήσει δυο κέντρα αριστείας σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ είπε ότι 10 χιλιάδες άνεργοι αναβάθμισαν τις δεξιότητες τους εξαιτίας της συνεργασίας της εταιρείας με το υπουργείο Απασχόλησης.

Κατέληξε παραπέμποντας στα λόγια του ιδρυτή της Google: «Η αισιοδοξία είναι σημαντική γιατί σε βοηθά να τολμάς πράγματα που οι περισσότεροι δεν θα έκαναν. Εμείς τολμάμε και είμαι σίγουρος ότι θα σας έχουμε στο πλευρό μας».

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την πρόεδρο της Google Cloud International, Adaire Fox-Martin.

Πηγή: skai.gr