Πρώτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση: Έλεγχος σε 24 ώρες για την δόση των 750 εκ.ευρώ

Με ταχύτατες διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα η πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας μετά την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, με τις επαφές που θα έχουν οι επικεφαλής των θεσμών με τους αρμόδιους υπουργούς. Στη συγκεκριμένη αξιολόγηση μεταξύ άλλων θα ελεγχθεί η πρόοδος στα 22 προαπαιτούμενα τα οποία αποτελούν «ουρές» της ενισχυμένης εποπτείας. Η υλοποίηση τους αποτελεί το «εισιτήριο» για την εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί από το 2019.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εκκρεμότητες οι οποίες σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη Δικαιοσύνη, την πρωτοβάθμια υγεία, το Κτηματολόγιο, την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των εκκρεμών συντάξεων.

Από τις συζητήσεις με τους θεσμούς δεν θα λείψουν τα ζητήματα που αφορούν την πορεία των δημοσιονομικών με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία για τις επιβαρύνσεις που έχει στο έλλειμμα το πακέτο των μέτρων στήριξης που περιλαμβάνει τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και την αύξηση του κονδυλίου για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023 το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,7% του ΑΕΠ και επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 στο 0,7% του ΑΕΠ.

Στις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν για να ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο στο πλαίσιο της τελευταίας εκταμίευσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων :

·        Ουσιαστική εκκαθάριση των μη συνταξιοδοτικών ληξιπρόθεσμων οφειλών και πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συνταξιοδοτικών οφειλών (έχει καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα).

·       Πλαίσιο αφερεγγυότητας: Έναρξη ανταγωνιστικού διαλόγου για την οντότητα πώλησης και επανεκμίσθωσης ακινήτων με προεπιλεγμένους ενδιαφερόμενους επενδυτές (τέλη Σεπτεμβρίου).

·       Καθυστερούμενες κρατικές εγγυήσεις: Πρόοδος στη διεκπεραίωση απαιτήσεων και πραγματικών πληρωμών σύμφωνα με τους συμφωνημένους στόχους στο σχέδιο εκκαθάρισης του Απριλίου 2022. Εξέταση εγγυητικών απαιτήσεων που έχουν καταπέσει, ύψους 470 εκατ. ευρώ με πληρωμές ύψους 156,5 εκατ. EUR κατά την ίδια περίοδο.

·       Πλήρης ανάπτυξη της βελτιωμένης λειτουργικότητας της πλατφόρμας ηλεκτρονικής κατάθεσης στα διοικητικά δικαστήρια και θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία.

·       Σειρά ιδιωτικοποιήσεων που αφορούν την Αττική Οδό, τον περιφερειακό λιμένα Ηγουμενίτσας, τις Γούρνες Ηρακλείου, τον Περιφερειακό λιμένα Αλεξανδρούπολης, κ.α. με πολλά από αυτά να έχουν ολοκληρωθεί.

Η έκθεση των θεσμών αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο. Μια έκθεση στην οποία θα αποτυπώνεται το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων θα δώσει τη δυνατότητα στο Eurogroup του Δεκεμβρίου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ και την κατάργηση του πέναλτι 2% στο επιτόκιο για δάνειο που λάβει η χώρα από τον EFSF τα 2012.

Πηγή:naftemporiki.gr