Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Σμύρνη και τον Τσεσμέ

Από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Τσεσμέ. Τον συνοδεύουν ο δήμαρχος του Τσεσμέ Ekrem Oran, με τη σύζυγό του, οι Μητροπολίτες Σμύρνης Βαρθολομαίος και Κρήνης Κύριλλος και επισκέπτες. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

 

Σμύρνη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη στον Τσεσμέ και τη Σμύρνη κατά το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Οκτωβρίου. Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, συμπροσευχομένων του οικείου Ποιμενάρχη Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου (Σαμαρά) και του Μητροπολίτη Κρήνης Κυρίλλου, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Πατριάρχης τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του προσφάτως κοιμηθέντος Μητροπολίτη Φιλομηλίου Ηλία, καθώς επίσης υπέρ αναπαύσεως και πάντων των εν Σμύρνη αναπαυομένων Ορθοδόξων Χριστιανών.

Τον Πατριάρχη προσφώνησε καταλλήλως ο οικείος ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος. Ο Πατριάρχης αντιφώνησε καταλλήλως, εκφράζοντας την ευαρέσκειά του για την πρόοδο και αύξηση της Μητροπόλεως Σμύρνης.

Κατά την Θ. Λειτουργία έψαλε κλιμάκιο του Χορού Ψαλτών Χίου, υπό τον μουσικολογιότατο Ηρακλή Μαλανδρίνο.

Ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν του Πατριάρχη στο Επισκοπείο.

Επίσης ο Πατριάρχης πραγματοποίησε επίσκεψη στον Τσεσμέ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Τσεσμέ, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος μετέβη στην περιοχή μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Ekrem Oran, επισκέφθηκε τον Ναό της Παναγίας στα Αλάτσατα και τον Ναό του Αγίου Χαράλαμπους.

Ο Πατριάρχης επισκέφθηκε τον Δήμαρχο στο γραφείο του και ενημερώθηκε για θέματα της περιοχής, ενώ ευχήθηκε να συμπεριληφθεί στον μόνιμο κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το Κάστρο του Τσεσμέ, το οποίο βρίσκεται σήμερα στον “δοκιμαστικό” κατάλογο.

Ο Δήμαρχος Τσεσμέ παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχη, τον οποίο συνόδευαν οι Μητροπολίτες Σμύρνης Βαρθολομαίος και Κρήνης Κύριλλος καθώς και οι ομογενείς Γιώργος Θεοδωρίδης και Γιώργος Παπαλιάρης.

Επίσης παρών ήταν και ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης εκπροσώπησε τη Βουλή στη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης, χοροστατούντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο κ. Αναστασιάδης στην ιστοσελίδα του ανέφερε τα εξής: «Ήταν μία ιστορική στιγμή που τη βιώσαμε με μεγάλη συγκίνηση λόγω της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Βαθιά συγκινημένος ήταν και ο ίδιος ο Πατριάρχης που λειτούργησε για πρώτη φορά στην Αγία Φωτεινή και δάκρυσε μάλιστα κάποια στιγμή. Περπατώντας στην προκυμαία της Σμύρνης, όπου παίχτηκε το μεγαλύτερο δράμα της Καταστροφής, κάθε Έλληνας προσπαθεί να συγκρατήσει τα συναισθήματα του. Με θαυμασμό για το μεγαλείο των ανθρώπων που έζησαν και δημιούργησαν εκεί αλλά και τη λύπη της απώλειας. Βρεθήκαμε με πολύ κόσμο, εκδρομείς από την Ελλάδα. Η πόλη είναι γεμάτη με αφίσες για τα 100 χρόνια Σμύρνη. Σε αντιδιαστολή με τα δικά μας συναισθήματα, αυτοί πανηγυρίζουν ενώ εμείς κλαίμε».

Πηγή:ekirikas.com