Μπαράζ εκρήξεων στο Κίεβο – Έπληξαν ενεργειακές υποδομές

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο, αρκετές κατοικίες υπέστησαν ζημιές.

Τουλάχιστον πέντε ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο. Πλήγματα με ρωσικά drones καμικάζι ανακοίνωσαν οι αρχές, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για θύματα που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανέφερε η απεσταλμένη του ΣΚΑΪ Έλλη Κασόλη. «Δύο ακόμα εκρήξεις παραμείνετε στα καταφύγια!» προέτρεψε νωρίτερα τους κατοίκους ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο.

Αρκετές κατοικίες υπέστησαν ζημιές. Ακόμα δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν θύματα. Ο δήμαρχος του Κιέβου παρουσίασε θραύσματα που φαίνεται ότι ανήκουν σε ρωσικό drone που καταρρίφθηκε.

«Ήθελαν να χτυπήσουν τμήμα των ενεργειακών υποδομών» σχολίασε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Άντον Γκεραστσένκο. Σύμφωνα με τα έως στιγμής στοιχεία χτυπήθηκαν υποδομές του διαχειριστή του δικτύου.

Από τις 6.15 το πρωί προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές τέθηκαν επίσης σε ισχύ στις περιφέρειες Ζίτομιρ, Βινίτσια, Τσερκάσι, Κίροβοχραντ, Μικολάιβ και την Οδησσό, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ουκρανοί δείχνουν ρωσικά drones πάνω από την πρωτεύουσα, με ένα να καταρρίπτεται.

Τη 10η Οκτωβρίου, ρωσικοί βομβαρδισμοί εύρους χωρίς προηγούμενο για μήνες έπληξαν το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις. Είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 19 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 105 και προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή.

Την περασμένη Τρίτη, η Ρωσία, που έχει υποστεί αρκετές ήττες στα πεδία των μαχών τελευταία, συνέχισε τα πλήγματα, μικρότερου εύρους, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως ενεργειακές υποδομές στη δυτική Ουκρανία, μακριά από τα μέτωπα.

Οι βομβαρδισμοί έγιναν σε αντίποινα για την έκρηξη που κατέστρεψε εν μέρει τη ρωσική γέφυρα στην Κριμαία, υποδομή στρατηγικής σημασίας.

Την Παρασκευή ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φάνηκε ικανοποιημένος από τα μαζικά πλήγματα και έκρινε πως δεν είναι απαραίτητοι «προς το παρόν» νέοι βομβαρδισμοί ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία.

Οι πρώτες εκρήξεις ακούστηκαν στις 06:35 και 06:45 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας). Λίγο νωρίτερα, είχαν ηχήσει οι σειρήνες της αεράμυνας.

Πηγή: skai.gr – ΑΜΠΕ