Ο ΓΓΑΕ στα εγκαίνια και τον αγιασμό του Κοιμητηριακού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Λιβόρνο

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Δρ. Ιωάννης Χρυσουλάκης παρέστη ως ο κύριος ομιλητής στην Αρχιερατική λειτουργία, εκδήλωση εγκαινίων και αγιασμό του Κοιμητηριακού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου εντός του ιστορικού Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου στο Λιβόρνο, ενός ιστορικού μνημείου των Ελλήνων του Εξωτερικού.
Όπως ο κ. Χρυσουλάκης ανάρτησε στο FB, βίωσε μια ιδιαίτερα συγκινητική εμπειρία, έχοντας την ευκαιρία να αναγνώσει το Σύμβολο της Πίστεως σε μια τόσο ξεχωριστή στιγμή για τον Ελληνικό Πολιτισμό και τον Ελληνισμό.
Το Ελληνορθόδοξο Κοιμητήριο του Λιβόρνο που χρονολογείται από το 1840 και φιλοξενεί τους οικογενειακούς τάφους Μαυροκορδάτων, Ροδοκανάκηδων, Τοσίτσα, Σκαραμαγκά, Πάλλη, Μεταξά, Πανά κι άλλων επιφανών Ελλήνων της Διασποράς, εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας.
Ο ναός, με τις μαρμάρινες ταφικές πλάκες στο δάπεδό του, οι οποίες αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα της γλυπτικής τέχνης, χαρακτηρίστηκε μνημείο της κοινής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Τα τελευταία δύο χρόνια υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας έγιναν όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το Κοιμητήριο να καταστεί εκ νέου επισκέψιμο, ικανοποιώντας πάγιο αίτημα των Ιταλικών αρχών και του Δήμου του Λιβόρνο.
Στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, σημαντική ήταν η παρουσία εκπροσώπων των Ιταλικών και Ελληνικών αρχών, όπως του Δημάρχου της πόλης του Λιβόρνο, κ. Luca Salvetti, της Πρέσβεως της Ελλάδος στην Ιταλία, κας Ελένη Σουρανή, του Αντιπεριφερειάρχη Τοσκάνης, του Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Πολυκάρπου, Αρχόντων της εκκλησίας, της Επίτιμης Προξένου, κας Elena Konstantos, ενώ συμμετείχαν και εκπρόσωποι τοπικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και πλήθος κόσμου.