ΠΑΣΟΚ: Το Υπουργείο Παιδείας αφήνει χωρίς εκπαιδευτικούς τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Εξωτερικού

Σε ανακοίνωση προχώρησε ο Τομέας Απόδημου Ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ με θέμα τα ελληνικά τμήματα εκπαίδευσης και συγκεκριμένα για τα κενά εκπαιδευτικών, θέμα που ανέδειξε η Panhellenic Post με τη δημοσίευση της επιστολής διαμαρτυρίας της προέδρου Ελληνικής κοινότητας Παρισίων και Περιχώρων κας  Σέτας Θεοδωρίδου καθώς και τις αντιδράσεις τόσο της γραμματέως ΣΑΕ Όλγας Σαραντοπούλου όσο και του επ. Βουλευτή Σουηδίας Σωτήρη Δελή.
Ειδικότερα, ο Τομέας Αποδήμου ΠΑΣΟΚ αναφέρει στην ανακοίνωσή του τα ακόλουθα:

Πλέον, δεν αποτελεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας αφήνει ξανά και αυτή την σχολική χρονιά χωρίς εκπαιδευτικούς τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) που λειτουργούν στο Εξωτερικό.

Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, εκπαιδευτικοί και κυρίως οι οργανωμένοι φορείς του Ελληνισμού που έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία των ΤΕΓ βρίσκονται σε απόγνωση. Η συνδιδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες, όπου παιδιά όλων των ηλικιών και επιπέδου γνώσης της γλώσσας στοιβάζονται κυριολεκτικά σε υπεράριθμα τμήματα, τείνει να γίνει κανονικότητα για τις ελληνικές τάξεις στο εξωτερικό.

Προφανώς η ηγεσία του Υπουργείου και η Κυβέρνηση θεωρούν ότι κάνουν χάρη στους Απόδημους όταν στέλνουν τους λίγους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό, και μάλιστα, μη λαμβάνοντας υπόψη ούτε τις μεταναστευτικές ροές προς το Εξωτερικό μετά το 2011 ούτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παροικιών και των δικτύων της Ελληνικής Διασποράς.

Είναι απαράδεκτο ότι δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τον κομβικό ρόλο των Ελλήνων/ίδων εκτός συνόρων που εθελοντικά κρατούν σε αντίξοες συνθήκες ζωντανή τη γλώσσα μας και την πολιτισμική μας ταυτότητα.

Στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίξαμε τις τελευταίες δεκαετίες ένα τεράστιο δίκτυο σχολείων/προγραμμάτων που  λειτούργησε διαχρονικά με ευθύνη των απανταχού παροικιών και τη συνδρομή του Ελληνικού κράτους υπέρ της ενδυνάμωση της γλώσσας, της ταυτότητας και του πολιτισμού.

Δεν επαναπαυόμαστε όμως. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη/γέφυρας που θα λαμβάνει υπόψη της τόσο τις κοινωνικές/πολιτισμικές/πολιτικές συνθήκες των χωρών εγκατάστασης, της Διασποράς και της ίδιας της χώρας μας, όσο και την ενδυνάμωση του διαλόγου και των συνεργειών με βάση μία νέα, κοινά αποδεκτή, εκπαιδευτική και πολιτισμική συμφωνία με την Διασπορά.

Παρόλο που ήδη η σχολική χρονιά ξεκίνησε, καλούμε την Υπουργό Παιδείας να δείξει έστω και τώρα ενσυναίσθηση προς τις χιλιάδες ελληνόπουλα του Εξωτερικού που επισκέπτονται τα ΤΕΓ ενώ θα μπορούσαν αυτές τις ώρες να κάνουν άλλες δραστηριότητες όπως οι υπόλοιποι συμμαθητές τους, και να φροντίσει άμεσα να καλυφθούν τα κενά των αποσπασμένων εκπαιδευτικών ώστε να γίνεται το μάθημα της γλώσσας σε παιδαγωγικές συνθήκες, φιλικές προς τους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς.

Κατερίνα Αυξεντίου

Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού