Καλάθι του νοικοκυριού: Ποια προϊόντα αφαιρούνται και ποια μπαίνουν – Οι τελευταίες αλλαγές

Έρχονται αλλαγές στο «καλάθι του νοικοκυριού» στα σούπερ μάρκετ, καθώς αναμένεται να αφαιρεθούν ορισμένα προϊόντα και να προστεθούν κάποια άλλα.

Όπως αναφέρθηκε στο Open και την εκπομπή “Ανοιχτή Επικοινωνία”, από το καλάθι αφαιρούνται το εμφιαλωμένο νερό και τα αναψυκτικά, τα οποία όμως θα αντικατασταθούν από τα όσπρια και το αλεύρι. Επίσης επισημαίνεται πως οι τιμές των προϊόντων που θα συμπεριληφθούν στο καλάθι δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερες από αυτές που ήταν στις 6 Οκτωβρίου.

Καλάθι του νοικοκυριού: Πότε θα κατατεθεί η διάταξη στη Βουλή και τι θα προβλέπει

Η διάταξη για το “καλάθι του νοικοκυριού” θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Η εν λόγω διάταξη θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Στη λίστα θα πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον ένα προϊόν ανά κατηγορία υπό τον όρο να είναι πιο φθηνό από τα υπόλοιπα προϊόντα.
  • Όλα τα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωμένα να τοποθετήσουν ειδική σήμανση στα προϊόντα στο “καλάθι του νοικοκυριού” ενώ θα πρέπει να υπάρχουν ενημερωτικά φυλλάδια αλλά και αναλυτική λίστα με  όλα τα προϊόντα που βρίσκονται στο “καλάθι του νοικοκυριού” στις εισόδους των καταστημάτων.
  • Τα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωμένα να αποστέλλουν τη λίστα με τα προϊόντα αυτά στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ωστόσο όσοι δεν το πράξουν θα έρθουν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα της τάξεως των 5. 000 ευρώ για κάθε μέρα που καθυστερούν την αποστολή της λίστας.