Επελαύνει με 9 στα 9 ο Παναθηναϊκός: «Έσπασε» -και- τον Άρη, 1-0 στο 92′

Το «χρυσό» γκολ σημείωσε ο Σπόραρ – Ακυρώθηκε γκολ των «πράσινων» στο 57′

Παρά τις αντιξοότητες που συνάντησε και τα εμπόδια που βρέθηκαν μπροστά του, εντός κι εκτός γηπέδου, ο Παναθηναϊκός κέρδισε και τον Άρη, με 1-0 στη Λεωφόρο, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της Super League.

Το «τριφύλλι» είδε τον αντίπαλό του να μην τιμωρείται στις περιπτώσεις των Ετέμπο και Ιτούρμπε με αποβολή, στο 57’, ενώ το γκολ του Μπερνάρ δέκα λεπτά μετά δεν μέτρησε, με την χρήση VAR, καθώς χρέωσε φάουλ την οριακή φάση του Βέρμπιτς με τον Ετέμπο!

Πλην αυτών, είδε και τον Αϊτόρ να μπαίνει στο ματς αλλαγή στο 79’ και να τραυματίζεται δύο λεπτά μετά, στην πρώτη του επαφή με την μπάλα…
Ωστόσο, στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Σπόραρ ερχόμενος από τον πάγκο σκόραρε με κοντινή κεφαλιά και… λύτρωσε την ομάδα του, διαμορφώνοντας το τελικό 1-0!

Έτσι, ο Παναθηναϊκός -που σπατάλησε πολλές φάσεις για να σκοράρει στο πρώτο ημίχρονο και να αποφύγει το… θρίλερ στο τέλος- παραμένει πρώτος, έχοντας πλέον 27 βαθμούς αλλά και βγάζοντας ξανά χαρακτήρα.

Την ώρα που οι Θεσσαλονικείς, οι οποίοι είχαν κι αυτοί τις ευκαιρίες τους στο πρώτο μέρος αλλά στην επανάληψη αρκέστηκαν στο σκληρό στα… όρια του αντιαθλητικού παιχνίδι, έμειναν τελικά με δέκα παίκτες στο 96’, λόγω της αποβολής του Πάλμα με δεύτερη κίτρινη και παράλληλα στους 13 πόντους.

Ο Παναθηναϊκός «κατέβηκε» έχοντας ως σχηματισμό το σύστημα 4-3-3, τον Μπρινιόλι κάτω από τα γκολπόστ και τους Σάντσες, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον και Χουάμαρ στην ευθεία στην άμυνα. Τσέριν και Ρούμπεν ήταν στον άξονα, ο Μπερνάρ λίγο πιο μπροστά τους, με τους Παλάσιος και Βέρμπιτς στα άκρα και τον Ιωαννίδη στην κορυφή της επίθεσης.

Ο Άρης από την άλλη παρατάχθηκε με σύστημα 4-2-3-1, τον Κουέστα Σαράνοφ στην εστία και τους Οντουμπάγιο, Ενκουλού, Φαμπιάνο και Μαζικού τετράδα στα μετόπισθεν. Ετέμπο και Ντιαμπό ήταν οι «κόφτες», ενώ Εμπακατά, Ματέο Γκαρσία και Ιτούρμπε αποτέλεσαν την τριάδα μεσοεπιθετικά, πίσω από τον σέντερ φορ Ζερβινιό.

Παίρνοντας το… μπιζάρισμα της κερκίδας, ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε δυναμικά, πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων και μόλις στο 2’ κατέγραψε την πρώτη του επικίνδυνη φάση.

Με τον Μπερνάρ να στρώνει στον Τσέριν που σούταρε από το ύψος της περιοχής, η μπάλα κόντραρε στον Φαμπιάνο και πέρασε ακριβώς δίπλα από το αριστερό δοκάρι, καταλήγοντας κόρνερ.

Οι «πράσινοι» συνέχισαν να πιέζουν για ένα γρήγορο γκολ, με τον Παλάσιος να φεύγει από δεξιά στην αντεπίθεση, να σεντράρει παράλληλα στην περιοχή στον Ιωαννίδη που πλασάρει στην κίνηση στέλνοντας τη μπάλα άουτ, στο 9’.

Ενώ τρία λεπτά μετά, από ωραία κάθετη του Τσέριν στο χώρο στον Χουάνκαρ, εκείνος γύρισε συρτά στην περιοχή, ο Μπερνάρ «άδειασε» εκπληκτικά τον Νταμπό και πλάσαρε για να αποκρούσει εντυπωσιακά ο Κουέστα!

Αφού δεν δέχτηκε κάποιο γκολ, ο Άρης όχι μόνο κατάφερε να ισορροπήσει την κατάσταση μέσα σε δύο λεπτά, αλλά είχε κι αυτός δύο σπουδαίες φάσεις για να κάνει το 0-1…

Όταν ο Σάντσες έχασε τη μπάλα με υποψία φάουλ σε φάση ανάπτυξης της ομάδας του, ο Ιτούρμπε μπήκε στην περιοχή και σούταρε, με τον Σένκεφελεντ να βάζει την κόντρα και διώχνει σε κόρνερ, στο 15’.

Ο ίδιος παίκτης βρέθηκε στο 17’ αφύλαχτος στην αντίπαλη περιοχή, αντί να πασάρει στον Ζερβινιό επέλεξε να σουτάρει από αριστερά, με τον Μπρινιόλι να αποκρούει εντυπωσιακά σε κόρνερ.

Ο Βέρμπιτς πήγε να βάλει το γκολ της σεζόν, στο 22ο λεπτό, όταν από τη σέντρα του Σάντσες από δεξιά έκανε το «ψαλιδάκι» έξω από τη μικρή περιοχή, αλλά αστόχησε… οριακά!

Αυτή ήταν και η τελευταία αξιοσημείωτη φάση του πρώτου 45λεπτου, καθώς, με τον Μπερνάρ καλά κλεισμένο αλλά και τους φιλοξενούμενους να οπισθοχωρούν αμυνόμενοι έξω από την περιοχή τους, ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να βρει διαδρόμους για να απειλήσει.
Έχοντας παράλληλα και αρκετά εύκολα λάθη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρουσιάσει την γνωστή του εικόνα στη Λεωφόρο, που τον πήγεινε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα προηγούμενο στο σκορ…

Στο δεύτερο ημίχρονο κυριάρχησαν η ένταση και τα νεύρα, από νωρίς μάλιστα, με τον διαιτητή Νταμπάνοβιτς να έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης σε αυτό.

Με την φάση που θα άλλαζε τα αριθμητικά δεδομένα να σημειώνεται στο 57’, όταν το πολύ σκληρό μαρκάρισμα του Ετέμπο στον Βέρμπιτς δεν συνοδεύτηκε από αποβολή του πρώτου, αλλά ούτε του Ιτούρμπε στη γενική σύρραξη που ακολούθησε και σήμανε πολύ χαμένο χρόνο!

Το «τριφύλλι» εντούτοις κατάφερε να βρει το πολυπόθητο για αυτό γκολ, έστω και με την βοήθεια της τύχης, δέκα λεπτά μετά. Όταν με πλασέ του Μπερνάρ και την κόντρα στον Ενκουλού η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα του Κουέστα…

Ωστόσο, με υπόδειξη του VAR ο Μαυροβούνιος διαιτητής έλεγξε τη φάση και ακύρωσε το γκολ του Βραζιλιάνου, χρεώνοντας με φάουλ στο ξεκίνημα της φάσης την διεκδίκηση του Βέρμπιτς με τον Ετέμπο!

Ο Άρης συνέχισε να αμύνεται σωστά, στο δικό του γήπεδο, χρησιμοποιώντας την σκληράδα και την εμπειρία των παικτών του, ενώ σαν να μην έφταναν αυτά, για τον Παναθηναϊκό, ήρθε και η «στραβή» με τον Αϊτόρ…

Με τον Ισπανό να μπαίνει αλλαγή στο 79’ και να αποχωρεί τραυματίας, δύο λεπτά μετά, σε μια απίστευτη ατυχία. Τελικά, η… λύτρωση όλων στην Λεωφόρο ήρθε στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων.

Εκεί όπου ο Βέρμπιτς εκτέλεσε ένα φάουλ στο δεύτερο δοκάρι και ο Σπόραρ, που επίσης είχε μπει σαν αλλαγή στην αναμέτρηση, με ωραία κεφαλιά διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα!

Με τη νίκη αυτή να ισοφαρίζει το ιστορικό ρεκόρ 28 χρόνων της ομάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα, τη σεζόν 1994-95, ενώ οι «κίτρινοι» έστω και αργά ολοκλήρωσαν τελικά το παιχνίδι με δέκα παίκτες, λόγω της αποβολής του Πάλμα στο 96’…

ΜVP: Μπορεί ο Βέρμπιτς να ήταν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού, ωστόσο το… buzzer beater γκολ του Σπόραρ του δίνει δικαιωματικά τον τίτλο του πολυτιμότερου! Πλην αυτού, είχε μια ακόμα καλή στιγμή, στο 87ο λεπτό, αλλά δεν μπόρεσε να σκοράρει, ενώ έδειξε πόσο πολυτιμος είναι με τις κινήσεις του.

Η «σφυρίχτρα»: Τα… θαλάσσωσε, στην καλύτερη των περιπτώσεων ο Νταμπάνοβιτς σήμερα. Δεν είδε αποβολή ούτε του Ετέμπο, αρχικά, αλλά ούτε και του Ιτούρμπε στη συνέχεια της φάσης του 57ου λεπτού. Ενώ για το ακυρωθέν γκολ υπάρχει το ελαφρυντικό ότι τον κάλεσε ο Ισραηλινός από το VAR. Ωστόσο, θα έπρεπε να είναι πιο σχολαστικός στον πειθαρχικό έλεγχο.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Σάντσες, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Χουάνκαρ, Ρούμπεν, Τσέριν, Μπερνάρ (79′ Τσόκαϊ), Παλάσιος (79′ Αϊτόρ, λ.τ. 83′ Βαγιαννίδης), Ιωαννίδης (63′ Σπόραρ), Βέρμπιτς.

Έμειναν στον πάγκο: Λοντίγκιν, Γκάνεα, Φρόκου, Πούγγουρας, Καμπετσής.

Αρης (Άλαν Πάρντιου): Κουέστα, Οντουμπάγιο, Ενκουλού, Φαμπιάνο, Μαζικού, Ετέμπο, Νταμπό, Εμπακατά (80′ Ντιόπ), Ματέο Γκαρσία, Ιτούρμπε (63′ Γκρέι), Ζερβινιό (63′ Πάλμα).

Έμειναν στον πάγκο: Σιαμπάνης, Μανού Γκαρθία, Χατζηιωάννου, Μαρμαρίδης, Πίρσμαν, Παναγίδης.