Τι συμβαίνει στο ΜέΡΑ25 – Τα κόμματα που είδαν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες να διαλύονται

Η Φωτεινή Μπακαδήμα έγινε η τρίτη βουλευτής του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη που ανεξαρτητοποιήθηκε- Πώς διαλύθηκαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες μικρότερων κομμάτων τα προηγούμενα χρόνια

Κάτι τρέχει με το ΜέΡΑ25 και από τα μέσα του 2021 οι αποχωρήσεις έχουν προκαλέσει πρόβλημα στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη δίνοντας μια εικόνα πως «φυλλοροεί». Τελευταία πράξη ήταν η επιστολή ανεξαρτητοποίησης που έστειλε Φωτεινή Μπακαδήμα. Η βουλευτής, που υπήρξε στενή συνεργάτης του κ. Βαρουφάκη από την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών,  στην επιστολή της υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη δίπλα στους πολίτες του Πειραιά. Μέχρι στιγμής δεν έδωσε διευκρινίσεις για τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, απλώς σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους αρκέστηκε στο να πει ότι «διαφωνίες πάντα υπάρχουν και οι δρόμοι κάποια στιγμή χωρίζουν».

Σε ανακοίνωση το κόμμα ανέφερε: «Την ώρα που το ΜέΡΑ25 δέχεται την ολομέτωπη επίθεση των ολιγαρχών, τους οποίους καταγγέλλει ονομαστικά μέσα κι έξω από τη Βουλή, η Φωτεινή Μπακαδήμα, βουλεύτρια Πειραιά, επέλεξε να απέχει από τις μάχες. Όλες και όλοι κρίνονται».

Στο ΜέΡΑ25 έχει προκληθεί αναστάτωση, καθώς είχε προηγηθεί η ανεξαρτητοποίηση της Κωνσταντίνας Αδάμου τον Ιανουάριο του 2021. Είχε κάνει λόγο για αντιδημοκρατικές, αντισυντροφικές, αντιδεοντολογικές και αυταρχικές συμπεριφορές που λάμβαναν χώρα, τόσο προς εκείνη, όσο και προς άλλους συνοδοιπόρους της. Μπορεί να παραμένει ανεξάρτητη, ωστόσο έχει ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ, καθώς συμμετείχε στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και στην εκλογή νομαρχιακών επιτροπών και αντιπροσώπων για το συνέδριο.

Η αποχώρηση από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 της Αγγελικής Αδαμοπούλου ήταν η δεύτερη «βόμβα» που έσκασε τον Μάρτιο του 2022 με καταγγελίες για συμπεριφορές αυταρχισμού μέσα στο κόμμα. Είχε προηγηθεί η Μαρία Μποτονάκη, αναπληρωματική βουλευτής Α΄ Αθηνών και πρώην τομεάρχης Δικαιοσύνης.

Ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25; Πως πλέον από εννέα βουλευτές που είχε στα έδρανα της Ολομέλειας παραμένουν μόνο έξι. Και επειδή κοινοβουλευτική ομάδα συγκροτεί ένα κόμμα με πέντε βουλευτές που εξελέγησαν στις γενικές εκλογές με το ψηφοδέλτιό του, για τον Γιάνη Βαρουφάκη δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για άλλες απώλειες. Όταν μια κοινοβουλευτική ομάδα διαλύεται χάνει τα προνόμια που έχει ο αρχηγός της να παρεμβαίνει σε συνεδριάσεις, ή στην Ολομέλεια σε προ ημερησίας συζητήσεις, ενώ δεν εκπροσωπείται επίσης στο Προεδρείο της Βουλής. Από το ΜέΡΑ25, πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πορεία τους. Το κόμμα συμμετείχε στην πρόσφατη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της «ΛΑΕ – Ανυπότακτη Αριστερά» και είναι αρκετοί όσοι βλέπουν θετικά μια πιθανή προεκλογική συμπόρευση των δυο δυνάμεων που έχουν στηρίξει το αντιμνημονιακό κύμα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Ιούλιο του 2019, πάντως τα μικρά κόμματα πέρασαν από χίλια κύματα στη Βουλή με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων τελικά να διαλύονται.

ΑΝΕΛ

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ως κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε μπει στη Βουλή στις δεύτερες εκλογές του 2015 με ποσοστό 3,69% κερδίζοντας 10 έδρες.  Τον Ιούνιο του 2018 διεγράφη από το κόμμα ο Δημήτρης Καμμένος και ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γιώργος Λαζαρίδης, μεταξύ άλλων στελεχών που διαφώνησαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στις 13 Ιανουαρίου 2019, ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση Τσίπρα, εξαιτίας της επικείμενης ψήφισης της συμφωνίας για το μακεδονικό ζήτημα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης, διαγράφηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τέθηκαν εκτός κόμματος, καθώς είχαν αποφασίσει  να στηρίξουν την κυβέρνηση και να μην αποχωρήσουν από τις κυβερνητικές τους θέσεις. Λίγες ημέρες αργότερα τέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Μπορεί να είχε προσχωρήσει στους ΑΝΕΛ ο Αριστείδης Φωκάς από την Ένωση Κεντρώων, ωστόσο επειδή δεν είχε εκλεγεί με το κόμμα του Πάνου Καμμένου είχε θεωρηθεί, σύμφωνα με το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, πως μόνο τέσσερις βουλευτές είχαν παραμείνει στα έδρανα των ΑΝΕΛ.

Ένωση Κεντρώων

Τον Σεπτέμβριο του 2015 με 3,43% η Ένωση Κεντρώων μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή με εννέα βουλευτές. Κατέληξε όμως να έχει τέσσερις και η κοινοβουλευτική ομάδα του Βασίλη Λεβέντη διαλύθηκε. Στα τέλη του 2016 ο βουλευτής Β’ Αθηνών Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς ανεξαρτητοποιήθηκε καταγγέλλοντας την υπονόμευση του κόμματος από συνεργάτες του προέδρου. Τον Ιούλιο του 2017 ανεξαρτητοποιήθηκε η βουλευτής Β’ Πειραιά Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Μετά από λίγους μήνες, προσχώρησε στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τον Απρίλιο του 2018 ο βουλευτής Γεώργιος Κατσιαντώνης ανεξαρτητοποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων, αναφέροντας πολιτικές διαφορές με τον Βασίλη Λεβέντη προσχωρώντας στη Νέα Δημοκρατία. Ακολούθησε η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης Αριστείδης Φωκά. Λίγο μετά τις ευρωεκλογές του 2019 από το κόμμα αποχώρησε και ο Ιωάννης Σαρίδης. Η ρήξη με τον βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης ήταν προδιαγεγραμμένη, καθώς είχε ψηφίσει «ναι» στον τελευταίο προϋπολογισμό που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το Ποτάμι

Θυελλώδης ήταν η πορεία και του Ποταμιού την προηγούμενη τετραετία στη Βουλή. Με ποσοστό 4,09% είχε εκλέξει 11 βουλευτές. Οι διαφοροποιήσεις, οι αποχωρήσεις και οι προσχωρήσεις σε άλλα κόμματα για διαφορετικούς λόγους των Γρηγόρη Ψαριανού, Χάρη Θεοχάρη, Γιώργου Αμυρά, Ιάσωνα Φωτήλα, Κώστα Μπαργιώτα, Σπύρου Δανέλλη και Κατερίνας Μάρκου είχαν βάλει σε περιπέτειες και το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. Τελικά η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, επανασυστάθηκε με πέντε βουλευτές, έπειτα από την παραίτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνας Μάρκου, της οποίας η έδρα επιστράφηκε στο Ποτάμι (με το οποίο είχε εκλεγεί) και αντικαταστάθηκε από τον Νίκο Νυφούδη.

Πηγή: skai.gr