Μητσοτάκης στο Le Point: Καθήκον μου είναι να υπερασπιστώ την ασφάλεια της χώρας μου με κάθε μέσο

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη στάση της Ελλάδας απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γαλλικό περιοδικό Le Point και στη δημοσιογράφο Αλεξία Κεφαλάς. Ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα στην τουρκική πλευρά ενώ αποκάλυψε και το παρασκήνιο του επεισοδίου που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα, όταν απάντησε στους παράλογους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου, παρουσία 44 ηγετών χωρών της Ευρώπης.

«Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν πήρε τον λόγο, για να κουνήσει το δάχτυλο στην Ελλάδα, κατηγορώντας την ότι είναι υπεύθυνη για την αστάθεια στη Μεσόγειο. Προηγουμένως, είχα ενημερώσει τον Σαρλ Μισέλ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ασκούσα το δικαίωμά μου να απαντήσω. Και πράγματι αυτό συνέβη. Είχα, συνεπώς, την ευκαιρία να τονίσω ποιος προκαλεί τις υφιστάμενες εντάσεις και προκλήσεις – καλώντας ταυτόχρονα τον κ. Ερντογάν σε σοβαρό διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, όπως κάνουν όλοι οι υπεύθυνοι ηγέτες. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω πως αυτή η αντιπαράθεση ενώπιον πάνω από 40 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ήταν αποκαλυπτική. Οι ομόλογοί μου είχαν την ευκαιρία να δουν ποιος είναι στην πραγματικότητα ο επιτιθέμενος. Τώρα, πλέον, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για όλους», σημείωσε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την απειλή του Ταγίπ Ερντογάν ότι οι Τούρκοι θα έρθουν στην Ελλάδα νύχτα, σημείωσε ότι οποιαδήποτε απειλή ενάντια στην εδαφική κυριαρχία μιας χώρας πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ιδιαίτερα υπό τις τρέχουσες διεθνείς περιστάσεις, ενώ υπογράμμισε την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν συχνά αφήνει υπονοούμενα και δηλώνει τώρα ότι μπορεί να εισβάλει στη χώρα μου νύχτα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνομιλήσει με την Ελλάδα γιατί «δεν είμαστε στο επίπεδό τους». Πρόκειται ίσως για μία γλωσσική υπερβολή που χρησιμοποιείται για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς, εκλογικούς σκοπούς. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν μία επιθετική και επεκτατική προσέγγιση έναντι της Ελλάδας», ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι οι τουρκικές προκλήσεις θα πρέπει να αναλυθούν υπό το πρίσμα της επικαιρότητας που δείχνει ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με έναν πόλεμο στην ήπειρό της για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δεν θα παίξω ποτέ το παιχνίδι της επιθετικής πλειοδοσίας»

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την Ελλάδα είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί το Διεθνές Δίκαιο, το απαραβίαστο των συνόρων και η αρχή του διαλόγου ως το μόνο μέσο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ χωρών ενώ διευκρίνισε ότι υπάρχει μόνο μία διαφορά με την Τουρκία, αυτή της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

«Μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ είναι καταρχήν αδιανόητη. Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμούμε τους εγγενείς κινδύνους της παρούσας κατάστασης. Επέλεξα συνειδητά να μην αντιδράσω σε κάθε επιθετική πρόκληση του Προέδρου Ερντογάν και δεν θα παίξω ποτέ το παιχνίδι της επιθετικής πλειοδοσίας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «η πόρτα του διαλόγου παραμένει πάντα ανοιχτή από την πλευρά μου, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά δεν θα δεχτώ καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Θα θέλαμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με την Τουρκία. Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία, μοναδικό καθήκον μου είναι να υπερασπιστώ την ασφάλεια της χώρας μου με κάθε μέσο».

«Εκσυγχρονίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις στη λογική της άμυνας»

Απαντώντας σε ερώτηση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών η Ελλάδα δεν μπορούσε να επενδύσει στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της. «Τώρα που τα δημοσιονομικά μας έχουν σαφώς βελτιωθεί, είναι φυσιολογικό να προχωρήσουμε σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, αλλά πάντα στη λογική της άμυνας. Δεν μπορεί παρά να με χαροποιεί η συνεργασία που έχουμε με τη Γαλλία σε αυτόν τον τομέα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας παράλληλα ότι η χώρα στο θέμα των εξοπλιστικών προχωρά με προσεκτικό σχεδιασμό και με βάση τις ανάγκες της και τους διαθέσιμους πόρους.

Όσο για τους ισχυρισμούς της Άγκυρας περί ελληνικών απειλών, ο πρωθυπουργός ήταν απόλυτος: «Είναι ανεύθυνο, εκ μέρους της Τουρκίας, να ισχυρίζεται ότι αισθάνεται πως απειλείται από τα νησιά μας, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Θυμίζω εδώ την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο το 1974 – αυτή η χώρα υφίσταται κατοχή ακόμη και σήμερα. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι προσβλέπουμε στις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τον γείτονά μας, αλλά η Άγκυρα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει μια αδιαπέραστη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεράσει».

Σχετικά με την συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πέρα από την ιστορική φιλία των λαών μας, υπάρχει μία συνεργασία που βασίζεται στη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που υπεγράφη πέρυσι στο Παρίσι και η οποία προβλέπει αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση κινδύνου. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν μοιράζονται ένα κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης.

«Οι ελληνικές αρχές σώζουν ζωές»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο μεταναστευτικό απαντώντας στις κατηγορίες της Τουρκίας περί βίαιης επαναπροώθησης μεταναστών από την Ελλάδα.

«Αυτές οι κατηγορίες δεν είναι καινούριες. Ήδη τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό ζήτημα, επιχειρώντας να εξωθήσει μεγάλο αριθμό μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Πήγαμε στα σύνορα με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία: τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι απαραβίαστα», σημείωσε ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της και εμποδίζει τους μετανάστες να εισέρθουν παράνομα στην Ευρώπη αλλά με σεβασμό στις αρχές του ανθρωπισμού, καθώς καθημερινά οι ελληνικές αρχές σώζουν ζωές μεταναστών που κινδυνεύουν.

«Να βοηθήσουμε τα Βαλκάνια να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο»

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στην πλευρά του Διεθνούς Δικαίου, της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας και ότι από την πρώτη στιγμή υποστήριξε την Ουκρανία, στέλνοντας ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια. Παράλληλα σημείωσε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ότι αποκομίζει τεράστια οφέλη από τα περιοριστικά μέτρα μας, διευκολύνοντας την καταστρατήγησή τους.

Ειδικότερα για την τακτική της Μόσχας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ρωσία εργαλειοποιεί τις πηγές ενέργειας και έχει προκαλέσει αυτήν την οικονομική και κοινωνική κρίση που επηρεάζει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στρατηγική της Ελλάδας στο θέμα της ενέργειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις κινήσεις της χώρας, ειδικά στο θέμα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ενώ μίλησε και για τη διασύνδεση του αγωγού φυσικού αερίου TAP αλλά και τη ραγδαία ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. «Στόχος είναι να βοηθήσουμε τα Βαλκάνια να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Oι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εταίροι μας αξιολογούν θετικά αυτή τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας.»

«Προνομιακός προορισμός των διεθνών επενδυτών η Ελλάδα»

Περνώντας σε θέματα οικονομίας και κυρίως επενδύσεων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει γίνει προνομιακός προορισμός των διεθνών επενδυτών, εξηγώντας ότι τους προσελκύει η πολιτική σταθερότητα της χώρας, αλλά και η γεωγραφική της θέση, καθώς και το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό.

Για την ενίσχυση του τουρισμού ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να μπορεί να υποδέχεται επισκέπτες 365 ημέρες το χρόνο.

 

Huffpost.gr