Γιατί Μακρυνοί Συγγενείς και όχι τα Προξενεία;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Εκτός από όσους έχουν χρέη προς τις τράπεζες και  απειλούνται με πλειστηριασμούς, και όσοι πολίτες έχουν χρέη στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (εφορίες) και  έχουν αδυναμία  να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, κινδυνεύουν τώρα να δουν το ακίνητό τους να βγαίνει στο «σφυρί».  Ήδη έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα aade.gr η σχετική λίστα που περιλαμβάνει οικόπεδα, αγροτεμάχια, κατοικίες ως και επιχειρηματικά ακίνητα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η φορολογική διοίκηση, ανέρχεται σε 113 δισ. ευρώ. Από αυτά, ποσοστό 22,1% έχει χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτο είσπραξης, δηλαδή το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο (εισπράξιμο) ανέρχεται στα 88 δισ. ευρώ. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το ποσό που έχουν ρυθμίσει οι οφειλέτες του Δημοσίου δεν ξεπερνά το 5% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους δηλαδή τα 5,5 δισ. ευρώ. Αυτό παρά το ότι τα τελευταία χρόνια έχουν θεσμοθετηθεί από τις κυβερνήσεις ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις (100 και 120 δόσεις).

Βέβαια ο πλειστηριασμός είναι μία καθ όλα νόμιμη διαδικασία προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμα χρέη και προς το δημόσιο. Ωστόσο, όπως λέει το ρεπορτάζ, έχουν δρομολογηθεί ορισμένες ανατροπές στο ζήτημα των κατασχέσεων. Ανατροπές κατά βάση υπέρ των οφειλετών,  καθώς εξαιρούνται πλέον  του πλειστηριασμού αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης για τον ίδιο και την οικογένεια του αλλά και για την εργασία του.

Μέχρις εδώ όλα καλά. Μας ξάφνιασε, ωστόσο,  μία άλλη ανατροπή. Που αφορά στον τρόπο με τον οποίο επιδίδονται τα έγγραφα της Εφορίας στην περίπτωση που ο οφειλέτης είναι αγνώστου διαμονής ή διαμένει στο εξωτερικό. Μέχρι τώρα, ο αρμόδιος υπάλληλος μπορούσε να απευθυνθεί και στον παπά της Ενορίας. Με τη νέα διάταξη καταργείται η αναφορά στον «ιερέα της Ενορίας» και θα παραδίδονται στους συγγενείς του υπόχρεους, μέχρι 4ου βαθμού. Αν αρνούνται να παραλάβουν, τότε το έγγραφο θα θυροκολλείται.

Στον 4ο βαθμό συγγένειας συγκαταλέγονται: ·  Δ’ βαθμού:  (εκ πλαγίου) ξαδέρφια, θείοι και θείες των γονέων, προ-προ-παππούδες, προ-προ-γιαγιάδες, τρισέγγονα!

Δηλαδή, θα θυροκολλείται στην Ελλάδα  η απόφαση πλειστηριασμού στα σπίτια των εξαδέλφων, των θείων και των παππούδων των οφειλετών που διαμένουν στο εξωτερικό; Ακόμα και όταν η διεύθυνση κατοικίας στο εξωτερικό είναι γνωστή στην Εφορία; Γιατί δεν καταφεύγουν στην αλληλογραφία, όπως συνήθως κάνουν οι εφορίες όλου του κόσμου όταν οι υπόχρεοι ζουν μακριά από την πατρίδα τους;

Δεν γνωρίζουμε πόσοι μόνιμοι ή προσωρινοί κάτοικοι εξωτερικού είναι οφειλέτες που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους προς την εφορία. Γνωρίζουμε, όμως, ότι είναι πολλοί «θείοι» , «προ-παππούδες»  και «τρισέγγονα» που ΑΓΝΟΟΥΝ αν έχουν και που μένουν τα συγγενικά τους πρόσωπα στο εξωτερικό. Τι τους  λέμε; Ψάξτε να τους βρείτε; Με ποιόν τρόπο;

Αν αυτή είναι μία μέθοδος  για να μην πληροφορηθούν ποτέ οι διαμένοντες στο εξωτερικό ότι το τυχόν ακίνητό τους στην Ελλάδα πρόκειται να βγει  σε πλειστηριασμό από την εφορία, τότε είναι κατανοητή η απόφαση. Κατανοητή, αλλά όχι αποδεκτή.  Διότι ο 4ου βαθμού συγγενής δεν διαθέτει  απολύτως κανέναν τρόπο να ανακαλύψει και να ενημερώσει τον μακρυνό συγγενή του.

Αντίθετα, πιστεύουμε ότι  το ρόλο αυτό, σε ό,τι αφορά τους κατοίκους εξωτερικού,  θα μπορούσαν ευκολότερα να τον διεκπεραιώσουν τα κατά  κράτος και πόλη ελληνικά Προξενεία.  Αυτό θα είχε –κατά την άποψή μας- νόημα. Και διότι συχνά οι απόδημοι έρχονται, για υπόθεσή τους,  σε επικοινωνία ή και επισκέπτονται τα Προξενεία.  Και, επομένως,  τα προξενικά καταστήματα διαθέτουν διευθύνσεις και ονόματα.  Άλλωστε, στην εποχή των ηλεκτρονικών μέσων και του Διαδικτύου, εύκολο είναι να ενημερώνουν με στοχευμένες ανακοινώσεις τους πολίτες.

Και γιατί, τέλος,  θα απαλλάσσονταν οι συγγενείς στην Ελλάδα από το να επωμίζονται ευθύνες που δεν τους ανήκουν.

Μήπως θα πρέπει οι αρμόδιοι να το ξανασκεφθούν;