Με συγκίνηση και παρουσία πλήθους κόσμου τιμήθηκε η 28η Οκτωβρίου στο Άξιον Εστί της Μελβούρνης

Ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνιας προκάλεσε σε πολυάριθμους ομογενείς ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

στον κατάμεστο Αρχιεπισκοπικό Ναό του «Άξιον Εστίν» της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Northcote, ιερουργούντος του Επισκόπου Κερασούντος κ. Ευμενίου, με τη συμμετοχή του ιερού Κλήρου της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας.

Μετά την Δοξολογία επί τη Εθνική Επετείω της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Επίσκοπος Κερασούντος ανάγνωσε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου και μεταβίβασε τις ευχές του στο εκκλησίασμα.

Ακολούθησε η ανάγνωση του χρονικού του ιστορικού «ΟΧΙ» και απαγγελία ποιημάτων από μαθητές των δύο ελληνικών σχολείων, του Κολλεγίου Αγίου Ιωάννη Preston και του Oakleigh Grammar, όπως και οι εθνικοί ύμνοι της Αυστραλίας και Ελλάδας από την απόφοιτη μαθήτρια του κολεγίου Αγίου Ιωάννη Σοφία Φράγκου.

Στη συνέχεια, άπαντες κατευθύνθηκαν στο μνημείο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ναού, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση για τους ήρωες του Έπους του 1940, προεστώτος του Θεοφιλεστάτου κ. Ευμενίου, βοηθούμενου από τον π. Κωνσταντίνο Αποστολέλλη. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον χώρο του μνημείου, από: τον Επίσκοπο κ. Ευμένιο, εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, τον Γενικό Πρόξενο κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Ομοσπονδιακή Βουλευτή του Calwell κ. Μαρία Βαμβακινού, εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας κ. Anthony Albanese, τον Υπουργό Τουρισμού, Αθλητισμού και Μεγάλων Εκδηλώσεων κ. Σταύρο Δημόπουλο, εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Βικτώριας κ. Daniel Andrews, τον σκιώδη Υπουργό Οικονομικών και σκιώδη Υπουργός Τεχνών και Βιομηχανιών κ. David Davis, εκ μέρους του Αρχηγού της πολιτειακής Αντιπολίτευσης κ. Mathew Guy, τη Δημοτική Σύμβουλο κ. Αιμιλία Δημητριάδη, εκ μέρους του Δήμου Darebin, τη Δημοτική Σύμβουλο κ. Ελένη Παυλίδη – Μιχαλάκου, εκ μέρους του Δήμου Moreland, τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Θεόδωρο Ζωγράφο, εκ μέρους του Δήμου Monash, τον Πρόεδρο της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας, κ. Αντώνιο Τσουρδαλάκη, τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Μαρίνη Πυρπίρη, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Φάνη Θεοφάνους, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Εφέδρων και Παλαιών Πολεμιστών, κ. Παναγιώτη Ντούριο, τον Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Παραρτήματος RSL κ. Κώστα Δημαρά, την Πρόεδρο της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κ. Σιμέλα Σταματοπούλου, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας κ. Παναγιώτη Στεφανίδη, τον Πρόεδρο της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης κ. Μανώλη Σταράκη, τον Πρόεδρο της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης κ. Μιλτιάδη Σταματάκο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Θεσσαλονικέων «Ο Λευκός Πύργος» κ. Παύλο Μαυρουδή, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Ποντίων «Ποντιακή Εστία» κ. Κώστα Τσεπραϊλίδη, τον Πρόεδρο της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αυστραλίας κ. Δημήτρη Τσέρο, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καλαμάτας 23ης Μαρτίου κ. Σωτήρη Βλάχο, τον Πρόεδρο της Ηπειρώτικης Ένωσης Μελβούρνης κ. Ευάγγελο Πορφύρη, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Αυστραλίας κ. Μαρίνη Πυρπίρη, την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνίδων Βικτώριας κ. Σοφία Μάστορη, τον Πρόεδρο της Παμμεσηνιακής Αδελφότητας «Παπαφλέσσας» κ. Σταύρο Γκότση, την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Αυστραλίας κ. Παρθένα Τσομπανοπούλου, τον Πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ Βικτώριας κ. Παναγιώτη Μερκούλια, τον Πρόεδρο της Ένωσης Χαλκιδικέων «Ο Αριστοτέλης Σταγειρίτης» κ. Λευτέρη Κούρτη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Ακρίτες του Πόντου» κ. Χάρη Ζαίρη, τη Διευθύντρια των Ελληνικών Σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας κ. Στέλλα Πισέρα, καθώς και από τους Αρχηγούς του μαθητικού Σώματος του Κολλεγίου του Αγίου Ιωάννη, Κάηλα Ζάχος και Λουίζα Μαράκης, και τους Αρχηγούς του μαθητικού Σώματος του Κολλεγίου Oakleigh Grammar, Olivia McLeod και Γιώργο Ζίκα. Παρών, μεταξύ άλλων, ήταν και ο πολιτειακός Βουλευτής των Εργατικών, κ. Λη Ταρλάμης.

Στη συνέχεια, υπό τους ήχους των χάλκινων της Μακεδονίας, της κρητικής και ποντιακής λύρας και με την εκπληκτική παρουσία των χορευτικών συγκροτημάτων της παροικίας, πραγματοποιήθηκε το φετινό πανηγύρι στον προαύλιο χώρο του Αρχιεπισκοπικού Ναού, της Ιεράς Μονής του «Άξιον Εστίν» .

Κατά σειρά εμφάνισης οι «Ακρίται του Πόντου», τα Κρητικά Σωματεία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φλωριναίων «Ο Αριστοτέλης», η Ελληνική Κοινότητα, η Κεντρική Ένωση Ποντιακών Συλλόγων «Ποντιακή Εστία, και ο Πολιτιστικός σύλλογος «Περικλής», έκαναν κατάθεση ψυχής. Πάνω από 150 χορευτές συμμετείχαν στον φετινό εορτασμό με αφορμή την Επέτειο του «ΟΧΙ».

Ο κόσμος άρχισε να προσέρχεται μαζικά από τις πρωινές ώρες, μετά τον εκκλησιασμό. Από πολύ νωρίς δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, με τους συμμετέχοντες να απολαμβάνουν τραγούδια και χορούς απ’ όλο τον ελλαδικό χώρο.

Το σημαντικότερο είναι πως αυτό το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από ανθρώπους κάθε ηλικίας, με αστείρευτο μεράκι και αγάπη για τον πολιτισμό της μητέρας πατρίδας, και σίγουρα υπόσχονται πολλά για το μέλλον.

Τα χορευτικά συγκροτήματα έδειξαν για μια φορά ακόμη πως δίκαια συγκαταλέγονται στα καλύτερα του Απόδημου Ελληνισμού. Οι χοροδιδάσκαλοι Παρθένα Τσομπανοπούλου, Μιχάλης Βασιλείου, Δέσποινα Λεβογιάννη, Γιώργος Κυριακίδης, Ευαγγελία Σταράκη, Ιωσήφ Τσομπανόπουλος, κάνουν πολύ σοβαρή δουλειά και αυτό διακρίνεται από το ύφος και το χορευτικό ήθος των παιδιών

Πολλά συγχαρητήρια επίσης αξίζουν στις κυρίες της Φιλόπτωχου Αδελφότητας της Ενορίας «Άξιον Εστίν», καθώς και όλοι οι εθελοντές για τις άοκνες προσπάθειές τους, με σκοπό να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο όλοι οι επισκέπτες των εκδηλώσεων.

neoskosmos.com/Φωτογραφίες: Supplied