Πρόσω ολοταχώς για «τριδημία» κορωνοϊού, γρίπης και RSV – Έντονη ανησυχία στους ειδικούς – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Κατά τους χειμερινούς μήνες, που ο αριθμός των λοιμώξεων του RSV τείνει να αυξάνεται είναι σε έξαρση ενώ σχετίζεται με βρογχιολύτιδα (λοίμωξη των μικρών αεροφόρων οδών των πνευμόνων) στα βρέφη και κοινό κρυολόγημα στους ενήλικες.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ειδικοί για την «τριδημία» κορονοϊού, γρίπης και RSV η συνύπαρξη των οποίων διαφαίνεται ότι θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες. Στο θέμα αναφέρθηκε, κατά την ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η πρόεδρος της επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Ας ετοιμαζόμαστε για “τριδημία” και μακάρι να διαψευστούμε», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου μετά από σχετική ερώτηση και συνέχισε, «εκεί που υπάρχουν εμβόλια, δηλαδή για Covid και για γρίπη, είναι μια καλή προστασία και δεν θα πρέπει να αναβάλλεται», ενώ, όπως τόνισε, εμβόλιο για τον RSV δεν υπάρχει ακόμα.

«Το εμβόλιο της γρίπης γίνεται κάθε χρόνο – έχουν γίνει 1 εκατ. εμβόλια μέχρι τώρα, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν και περισσότερα ή τουλάχιστον πρέπει να γίνουν μέσα στον Νοέμβριο», είπε και επισήμανε ότι, τα δύο προηγούμενα χρόνια, τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, είχαν σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση της γρίπης, αλλά και την πτώση της ανοσίας του πληθυσμού. «Ένας από τους βασικούς λόγους που δικαιολογούν ανησυχία είναι ότι λείπει η ανοσολογική προίκα από τις λοιμώξεις των προηγούμενων ετών με τον ιό της γρίπης που δίνουν μια προστασία. Δηλαδή έχουμε μείνει με το να φοράμε τις μάσκες και να προσέχουμε. Έχουμε μείνει χωρίς την υπενθύμιση από τον ιό της γρίπης για την παραγωγή των αντισωμάτων. Επομένως είμαστε πιο ευάλωτοι αυτή τη χρονιά στον ιό της γρίπης που θα έρθει. Οι ανησυχίες πάντα ξεκινούν και από επιδημιολογικά στοιχεία άλλων χωρών. Ήδη στην Αμερική λένε ότι τα κρούσματα είναι υπερδιπλάσια από ότι την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή έχουμε μια δυναμική έναρξη της γρίπης. Ας ετοιμαζόμαστε για την τριδημία που είπατε και μακάρι να διαψευσθούμε», υπογράμμισε.

Η κ. Θεοδωρίδου στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι, τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορονοϊού, που προφυλάσσουν και από τη μετάλλαξη Όμικρον που επικρατεί σήμερα σε όλο τον κόσμο, πιθανότατα θα προστατεύουν και από στελέχη που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον. Επίσης συνέστησε και τον εμβολιασμό βρεφών και νηπίων από 6 μηνών έως 4 ετών κατά του κορονοϊού, ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα.

Τι είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV

Πρόκειται για έναν ιό που πλήττει τη συντριπτική πλειοψηφία των βρεφών. Πρόκειται για τη συχνότερη αιτία νοσηλείας για αναπνευστικές λοιμώξεις στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, ωστόσο, αποτελεί σημαντικό παθογόνο παράγοντα για ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, που ο αριθμός των λοιμώξεων τείνει να αυξάνεται είναι σε έξαρση ενώ σχετίζεται με βρογχιολύτιδα (λοίμωξη των μικρών αεροφόρων οδών των πνευμόνων) στα βρέφη και κοινό κρυολόγημα στους ενήλικες.

Από τον RSV κινδυνεύουν επίσης ηλικιωμένοι και ασθενείς σε ανοσοκαταστολή, καθώς μπορεί να προκαλέσει πνευμονία. Συνήθη συμπτώματά του αποτελούν ο βήχας, η ρινική συμφόρηση, η φαρυγγίτιδα και ο πυρετός. Μεταδίδεται από σταγονίδια και θεωρείται ιός άκρως μεταδοτικός, καθώς, ο μέσος ασθενής με RSV, μεταδίδει τον ιό σε άλλα 5 με 25 άτομα. Η περίοδος επώασης του κυμαίνεται μεταξύ 2 και 8 ημερών, ενώ οι ασθενείς μεταδίνουν τη νόσο για 3 έως 8 ημέρες. Σε βρέφη και ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες, η λοίμωξη με RSV μπορεί να διαρκέσει έως και 4 εβδομάδες.