Συναγερμός για επάρκεια σιτηρών και νέο κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα – Το σχέδιο της Αθήνας

Με ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων επιχειρεί να απαντήσει η Ελλάδα στα… “παιχνίδια” και στις προκλήσεις της Μόσχας, αυτή τη φορά με τα σιτηρά.  Η πρόσφατη αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία με την Ουκρανία για τα σιτηρά έχει θέσεις όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σε θέσεις «μάχης» για την επάρκεια και το ενδεχόμενο νέου κύματος ακρίβειας σε τρόφιμα…

Τυχόν πρόβλημα μη επάρκειας, εκτός των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα με προϊόντα σίτου, θα οδηγήσει και σε νέο κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα και πιθανότατα θα απλώσει και σύννεφα επισιτιστικής κρίσης πάνω από τον πλανήτη.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, έχει «θωρακιστεί» και με πρωτοβουλίες που έχει λάβει από τους πρώτους κιόλας μήνες του πολέμου στην Ουκρανία, εκτιμάται ότι… «σε κάθε περίπτωση δεν κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα ελλείψεων σε μαλακό σιτάρι».

Οι πρωτοβουλίες της Αθήνας

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κινούνται σε τέσσερις κατευθύνσεις:
Α) Η Ελλάδα, η οποία κάλυπτε τις ανάγκες της σε μαλακό σιτάρι από την Ουκρανία σε ποσοστό 20%, προχώρησε σε αύξηση εισαγωγών από τη Βουλγαρία.

Σήμερα οι εισαγωγές από τη γειτονική χώρα αγγίζουν το 45%, εξασφαλίζοντας έτσι σε μεγάλο ποσοστό τις απαιτούμενες ποσότητες που χρειάζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις (αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων κ.α.).

Β) Παράλληλα αύξησε το 2022 την εγχώρια παραγωγή μαλακού σιταριού.

Σε συμφωνία με την Ε.Ε., δόθηκε η δυνατότητα στους αγρότες να καλλιεργήσουν εκτάσεις που ήταν σε καθεστώς αγρανάπαυσης, χωρίς να σταματήσει η επιδότηση τους με ευρωπαϊκά κονδύλια. Έτσι αυξήθηκαν οι καλλιέργειες μαλακού σιταριού και παράλληλα ενισχύθηκε και το αγροτικό εισόδημα.

Γ) Με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εντάχθηκε και το μαλακό σιτάρι στο καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων, μαζί με το σκληρό σιτάρι, δίνοντας κίνητρο στους αγρότες για την καλλιέργεια του.

Δ) Διευρύνθηκαν οι εναλλακτικές αγορές για την προμήθεια μαλακού σιταριού.
Προμηθεύτρια χώρα είναι πλέον και το Καζακνστάν, ενώ ήρθησαν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπήρχαν για περίπου 25 χρόνια για την προμήθεια σιτηρών από Αμερική και Καναδά. Έτσι, και οι ‘Έλληνες εισαγωγείς μπορούν να έχουν συναλλαγές με τις δύο αυτές χώρες.

Η ανησυχία της Ελλάδας

«Η Ελλάδα είναι θωρακισμένη και έχει και τη δυνατότητα να αγοράσει ακόμη και σε υψηλές τιμές αν χρειαστεί» δηλώνει στο newsit.gr αρμόδιος παράγοντας της κυβέρνησης, ωστόσο δεν κρύβει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις και για τη χώρα μας από τυχόν… “αναταράξεις” στην αγορά του σιταριού, εκτιμώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε νέα κύματα μετανάστευσης από χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Όπως εξηγεί, αν το κόστος της αγοράς σιταριού γίνει απαγορευτικό για αυτές τις χώρες, η εξάπλωση της φτώχειας και της πείνας θα οδηγήσει ανθρώπους προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης… «Μας ενδιαφέρει και ο γείτονας να μην πεινάσει» δηλώνει με νόημα η ίδια πηγή.

Πηγή:newsit.gr