Απάντηση Δένδια σε Τσαβούσογλου

Ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στον Νίγηρα – «Η Ελλάδα είναι αυτή που απειλεί την Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Τις πρόσφατες τοποθετήσεις του ΟΗΕ και του State Department επικαλέστηκε ο Νίκος Δένδιας, απαντώντας από τον Νίγηρα στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε, ξεπερνώντας κάθε έννοια λογικής, ότι η Ελλάδα είναι αυτή που απειλεί την Τουρκία.

Μιλώντας σε δημοσιογράγους μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Νίγηρα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε:

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής σήμερα γιατί βρίσκομαι στον Νίγηρα, στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού στη χώρα αυτή. Είχα την τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, Mohamed Bazoum, και αμέσως μετά θα έχω εκτεταμένες συνομιλίες με τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών Hassoumi Massoudou.

Θα υπογράψουμε δύο Συμφωνίες μεταξύ των χωρών μας. Ο Νίγηρας έχει μία πολύ μεγάλη σημασία για την ΕΕ, για την ασφάλεια της ΕΕ. Είναι μία δημοκρατική χώρα, η οποία παίζει έναν εξαιρετικά θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας και τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή.

Από εκεί και πέρα, είναι μία μεγάλη παραγωγός ουρανίου, είναι μία χώρα με την οποία και η ΕΕ, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να έχει σχέσεις, να προσλαμβάνει τις προκλήσεις και να βοηθά στη διατήρηση της ασφάλειάς της».

Στην ερώτηση: «Κύριε Υπουργέ σήμερα είχαμε και νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου σας, ο κ. Cavusoglu είπε ότι η Ελλάδα έχει χάσει τα λογικά της και ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανένα να την εγκλωβίσει στις ακτές της. Το σχόλιο σας», ο κ. Δένδιας απάντησε:

«Αντιλαμβάνομαι τον τουρκικό εκνευρισμό, η τελευταία τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του State Department όσον αφορά το τουρκολιβυκό “μνημόνιο” και την εγκυρότητά του είναι προφανές ότι έχει δημιουργήσει έντονη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά».

Πηγή: skai.gr