Έμφαση στους Απόδημους από το Δήμο Καλαμάτας, με τη δημιουργία Γραφείου Ομογένειας

Ο Δήμαρχος της Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Φωτογραφία: ΕΡΤ

 

Ο Δήμος Καλαμάτας προγραμματίζει να συστήσει Γραφείο Ομογένειας, το οποίο θα συντονίζει δράσεις και παράλληλα θα διατηρεί και θα αναπτύσσει δεσμούς που δημιουργεί η δημοτική αρχή καθοδηγώντας τους ομογενείς που θέλουν να επενδύσουν στην Καλαμάτα.

Την ανακοίνωση της δημιουργία του Γραφείου Ομογένειας έκανε ο Δήμαρχος της πόλης, Θανάσης Βασιλόπουλος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού του στην Αυστραλία.

«Αποτελεί πολιτική επιλογή για εμάς, η Καλαμάτα να βγει από τα σύνορα, να επενδύσει σε δράσεις που ενισχύουν την εξωστρέφεια, που προωθούν την περιοχή, που την διαφημίζουν σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας, θελήσαμε να ενεργοποιήσουμε και να επανακαθορίσουμε τις σχέσεις μας, πρώτα απ’ όλα με τις περιοχές, με τους Δήμους που έχουμε αδελφοποιηθεί, αλλά και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες ώστε να έρθουμε πιο κοντά με περιοχές του κόσμου όπου το Ελληνικό στοιχείο είναι έντονο», σημείωσε ο κ. Βασιλόπουλος και συνέχισε: «Προφανώς χτίζουμε πάνω σε βάσεις που για χρόνια μας έχουν προσφέρει ως περιοχή και αναφέρομαι όχι μόνο στα φημισμένα αγροτικά μας προϊόντα, με ναυαρχίδα την επιτραπέζια ελιά, αλλά και μέσω των πολιτιστικών μας εκδηλώσεων και φεστιβάλ, που είναι παγκοσμίως γνωστά.

Φυσικά, η δυναμική της περιοχής μας, της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας γενικότερα, έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με καταλυτικό ρόλο να παίζει η τεράστια επένδυση της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου στην Costa Navarino, που μας έχει τοποθετήσει επί της ουσίας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη».

Αναφερόμενος στο ταξίδι του στην Αυστραλία, ο Δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε εντυπωσιασμένος από την έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείο εκεί: «Στη Μελβούρνη και την Αδελαΐδα, εκεί όπου χτυπά πολύ δυνατά η καρδιά του απόδημου Ελληνισμού. Εκεί όπου χωρίς υπερβολές υπάρχει μια πιο μεγάλη Καλαμάτα, μια μεγαλύτερη Μεσσηνία, ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς που διατηρούν στενούς δεσμούς με την περιοχή μας. Και είναι τιμητικό για την Καλαμάτα η ονομασία ενός δρόμου στη Μελβούρνη σε Kalamata Place, μια κίνηση συμβολική και ουσιαστική, που δείχνει και την εκτίμηση της εκεί κοινότητας προς τους εκπροσώπους της Μεσσηνιακής Ομογένειας.

Ως Δήμος οφείλουμε να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον, είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, άλλωστε τις επιδιώκουμε, και είμαι βέβαιος ότι όπως ήδη έχουν ξεκινήσει μία σειρά από διαδικασίες να εξελίσσονται και σε επενδυτικό και σε ακαδημαϊκό επίπεδο με την περιοχή του Λόουελ και της Βοστώνης, έτσι το επόμενο διάστημα θα έχουμε κινήσεις τόσο από την περιοχή της Μελβούρνης, όσο και από την Αδελαϊδα.  Άλλωστε αυτή η εξωστρέφεια που έδειξε η Πόλη κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας μας στη Βοστώνη, έχει ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση του συνεδρίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού, τον προσεχή Ιούλιο στην Καλαμάτα» ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος.

 ΕΡΤ – Πηγή Νέος Κόσμος)