Οι τελευταίες προβλέψεις για τους ομογενείς υποψηφίους λίγο πριν την εκλογική μάχη στις ΗΠΑ

φωτογραφία: Το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον. (AP Photo/J. David Ake)

Οι συσχετισμοί δυνάμεων στο Κογκρέσο, σε συνδυασμό με τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα σύνθεση και το κατά πόσον θα μπορούσαν να αποτελέσουν συμμάχους για τα ελληνικά εθνικά θέματα στην κρίσιμη διετία που ακολουθεί είναι το αντικείμενο που απασχολεί το ελληνικό λόμπυ, εν όψει των εκλογών σε Ομοσπονδιακή Βουλή και Γερουσία.

Στην 1η Περιφέρεια του Νιου Χάμσάιρ -και μετά από το θυελλώδες ντιμπέιτ της περασμένης Πέμπτης- ο ομογενής βουλευτής Κρις Πάππας (Chris Pappas) εξακολουθεί να βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού» με την Ρεπουμπλικανή αντίπαλό του, Καρολάιν Λεβίτ (Karoline Levitt), με τη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Νιου Χαμσάιρ (University of New Hampshire – UNH) να τον φέρνει μπροστά κατά μια ποσοστιαία μονάδα σε ένα δείγμα που ελήφθη μεταξύ 2 και 6 Νοεμβρίου. Ασφαλώς, πρόκειται για καλύτερο εύρημα σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Saint Anselm College, που είχε δώσει προβάδισμα στην Λεβίτ, ωστόσο καταδεικνύει ότι η μάχη παραμένει ανοικτή.

Πάντως, σε μια σημαντική εξέλιξη για τον ομογενή βουλευτή, ο ισχυρός επιχειρηματίας της Πολιτείας, Ντιν Κέιμεν (Dean Kamen), παραδοσιακός υποστηρικτής των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων, ανακοίνωσε ότι, στις φετινές εκλογές, θα στηρίξει τον Πάππας, όπως επίσης και τους ήδη εκλεγμένους Κρις Σουνούνου (Chris Sununu) και την γερουσιαστή Μάγκυ Χασάν (Maggie Hassan).

Αναφορικά με την 1η Περιφέρεια της Νεβάδα, η επί χρόνια εκλεγμένη Ντίνα Τάιτους (Dina Titus), η οποία αναμένεται να έχει σκληρή μάχη απέναντι στον Ρεπουμπλικανό Μαρκ Ρόμπερτσον (Marc Robertson), λαμβάνει ενθαρρυντικά μηνύματα από τις πρώτες ενδείξεις της πρόωρης ψηφοφορίας, όπως και οι άλλοι δυο «ευάλωτοι» υποψήφιου του Δημοκρατικού Κόμματος στη Νότια Νεβάδα, σύμφωνα με την «Las Vegas Review Journal».

Στην αντίπερα όχθη όμως, το ίδιο ρεπορτάζ προειδοποιεί πως υπάρχει άμεσος κίνδυνος για το Δημοκρατικό Κόμμα να απωλέσει τουλάχιστον δυο από τις τρεις αυτές βουλευτικές θέσεις.

Στην 11η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis) φαίνεται ότι έχει βρει τον δρόμο προς την επανεκλογή, με δημοσίευμα του «Politico» να αναφέρει ότι ο αντίπαλός της, Μαξ Ρόουζ (Max Rose), παρότι στην αρχή θεωρήθηκε μια καλή προοπτική για να ανατρέψει τη θέση, έχει ουσιαστικά αφεθεί μόνος του και χωρίς ιδιαίτερη οικονομική στήριξη, δείγμα ότι η αρμόδια επιτροπή τον πιστεύει λιγότερο ως μια προοπτική νίκης.

Στην 4η Περιφέρεια του Ορεγκον, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Αλεκ Σκαρλάτος (Alek Skarlatos), εμφανίστηκε σε μια τελευταία δημοσκόπηση να βρίσκεται σε καθεστώς εκλογικής ισοπαλίας με την Δημοκρατική αντίπαλό του, Βαλ Χόιλ (Val Hoyle), παρ’ όλα αυτά η προσκείμενη στους Ρεπουμπλικανούς πηγή της έρευνας (RRH Elections) αφήνει περιθώρια για σκεπτικισμό ως προς την απόλυτη ακρίβεια των στοιχείων. Σε κάθε περίπτωση, ο ομογενής υποψήφιος, ελπίζει πως ο δρόμος προς τη νίκη είναι υπαρκτός.

Τι προβλέπεται από τους ειδικούς

Στο μεταξύ, στις υπηρεσίες εκτίμησης εκλογικών αποτελεσμάτων, εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση ως προς την τύχη ορισμένων αναμετρήσεων, στις οποίες εμπλέκονται ομογενείς υποψήφιοι.

Στην περίπτωση του Αλεκ Σκαρλάτου, η υπηρεσία Five Thirty Eight δίνει μόλις 13% πιθανότητες στον ομογενή υποψήφιο να εκλεγεί στην 4η Περιφέρεια, την ίδια ώρα που η Real Clear Politics διαφοροποιείται και μετακίνησε την Περιφέρεια στην κατηγορία Toss Up (Αμφίρροπη).

Αναφορικά με την Ντίνα Τάιτους, η Five Thirty Eight την εντάσσει στην κατηγορία των αμφίρροπων (dead heat), δίνοντας 53% πιθανότητες νίκης στην ομογενή βουλευτή, βάσει του σχετικού στατιστικού μοντέλου. Αντίθετα, η Real Clear Politics δίνει πλέον προβάδισμα στον Ρόμπερτσον, κατατάσσοντας την περιφέρεια στην κατηγορία «Leans GOP».

Στο Νιου Χαμσάιρ, ο Κρις Πάππας εξακολουθεί να θεωρείται «οριακό φαβορί» για το Five Thirty Eight με 67% πιθανότητες, όμως το ποσοστό του έχει πέσει αισθητά σε σχέση με το 90+% προηγούμενων εβδομάδων. Σε αντίθετη εκτίμηση, η Real Clear Politics εξακολουθεί να θεωρεί την αναμέτρηση «Leans GOP», δίνοντας προβάδισμα στην Λεβίτ.

Αντίθετα, η 11η Περιφέρεια με τη Νικόλ Μαλλιωτάκη παρουσιάζεται ως «Solid R» και το εκκωφαντικό 97% για νίκη στο Five Thirty Eight, ενώ ως Likely GOP τοποθετείται από την Real Clear Politics.

Τέλος, στην 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ, ο Τζον Σαρμπάνης (John Sarbanes) θεωρείται πως θα επανεκλεγεί με άνεση απέναντι στον Ρεπουμπλικανό Γιουπίζι Μόργκαν, ενώ στην 12η Περιφέρεια της Φλόριδα, ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis) αναμένεται να επικρατήσει με σημαντική διαφορά έναντι της Δημοκρατικής Κίμπερλι Γουόκερ.

 

Πηγή:ekirikas.com