Η στρατηγική των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η κινητοποίηση για την απεργία

Η αντιπολίτευση συσπειρώνεται. Κοινό πεδίο για κριτική βλέπουν πως υπάρχει όχι μόνο στο πεδίο της ακρίβειας, αλλά και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Το μέτωπο μπορεί να ισχυροποιηθεί με αφετηρία τη σημερινή κινητοποίηση, όπου όλοι θα είναι στις θέσεις τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο υπουργείο Εργασίας, στη γωνία Δραγατσανίου και Σταδίου, το ΠΑΣΟΚ στο ίδιο περίπου σημείο στην Κλαυθμώνος, το ΚΚΕ στα Προπύλαια της Πανεπιστημίου και το ΜέΡΑ25 Πεσμαζόγλου και Σταδίου.

Το κάθε κόμμα έχει τη δική του στόχευση. Η αξιωματική αντιπολίτευση ευελπιστεί να εκμεταλλευτεί αθροιστικά τη φθορά που θα υποστεί η κυβέρνηση από την υπόθεση των παρακολουθήσεων, τη διαγραφή του Ανδρέα Πάτση και την ακρίβεια στην αγορά. Η κλεψύδρα αδειάζει και μέχρι το τέλος του έτους ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να αλλάξει το κλίμα και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει αποκτήσει δυναμική και προοπτική νίκης ενόψει των επόμενων εκλογών. Περιθώρια για διείσδυση στο κέντρο και στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά πιστεύουν πως υπάρχουν και οι κινήσεις αναμένεται να είναι προσεκτικές το επόμενο διάστημα. Στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι τα τρια χρόνια αντιπολιτευσης αρχίζουν να δίνουν καρπούς. Προκάλεσε χαμόγελα η τελευταία δημοσκόπηση της MRB που στα ποιοτικά της στοιχεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει του Κυριάκου Μητσοτάκη στα θέματα αντιμετώπισης ακρίβειας – αισχροκέρδειας, αλλά και στη στήριξης του εισοδήματος της μικρομεσαίας τάξης.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν επικεντρωθεί στην οικονομία, καθώς γνωρίζουν πως η πόλωση ανάμεσα στους δυο «μεγάλους» δεν τους ευνοεί. Βεβαίως η υπόθεση των παρακολουθήσεων θα μείνει ψηλά στην ατζέντα, καθώς αφορά τον ίδιο τον πρόεδρο. Έχει προαναγγείλει, άλλωστε την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με τη Νέα Δημοκρατία έχει ακυρωθεί οποιαδήποτε πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας και ίσως αυτό να έχει βάλει σε δεύτερες σκέψεις τους «επαναπατρισμένους» ψηφοφόρους που μετά την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία άφησαν τη γαλάζια παράταξη. Ωστόσο στη Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζουν να «ψαρεύουν» ακόμα στα «νερά» του ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας πως με τον προγραμματικό λόγο και την υπεύθυνη αντιπολίτευση τα ποσοστά τους μπορούν να υπερβούν τη ζώνη του 11%-12% στην οποία βρίσκονται σταθερά δημοσκοπικά το τελευταίο διάστημα.

Το ΚΚΕ αναμένεται να συνεχίσει την «μοναχική» του πορεία έχοντας αποκλείσει από την πρώτη στιγμή και χωρίς αστερίσκους την πιθανότητα να συμμετέχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας. Τα ποσοστά παραμένουν σταθερά στο 6%, ευελπιστώντας πως με τις μαζικές κινητοποιήσεις θα μπορέσουν να κερδίσουν πολίτες που έχουν περάσει στη φάση της διαμαρτυρίας ή ακόμα και της αποχής από τα κοινά.

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το ΜέΡΑ25. Η αποχώρηση τριών βουλευτριών έχει προκαλέσει τριγμούς στο κόμμα και η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse έδειξε να μην πιάνει το όριο του 3% που δίνει το εισιτήριο για τη Βουλή. Τα στελέχη του διαμηνύουν  πως το κόμμα συνεχίζει δυναμικά την αυτόνομη πορεία του και ήδη οι επαφές του Γιάνη Βαρουφάκη έχουν ενταθεί. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως πως η εκτίμηση που κυριαρχεί, μετά  την απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ σε σχέση με τις συμμαχίες, είναι πως η πολιτική του επιλογή είναι να συνεργαστεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη και όχι με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Κατά πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 δεν θα καταφέρει την επανεκλογή του.

Η Ελληνική Λύση δεν δείχνει να κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Βουλής στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής, καθώς κινείται σταθερά στις μετρήσεις γύρω από το 4%. Η κινητικότητα που παρατηρείται, πάντως στα άκρα δεξιά ενδεχομένως να επηρεάσει το επόμενο διάστημα και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Πηγή: skai.gr