Την Ελλάδα επιχειρούν να εμπλέξουν οι Τούρκοι – Άμεση απάντηση της Αθήνας

Την Ελλάδα επιχειρούν να εμπλέξουν έμμεσα οι Τούρκοι αξιωματούχοι στην επίθεση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής κοντά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης από την οποία έχασαν τη ζωή τους 6 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 80, μεταξύ των οποίων και μια Ελληνίδα. Για την επίθεση έχει συλληφθεί ήδη μια γυναίκα συριακής καταγωγής ως ύποπτη, ενώ άμεση υπήρξε η αντίδραση της Αθήνας στις αιτιάσεις των Τούρκων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, υποστήριξε ότι αν δεν έπιαναν τους δράστες της επίθεσης, «θα είχαν διαφύγει λαθραία στην Ελλάδα».

«Δεν είμαστε εχθροί κανενός. Θέλω να εκφράσω ότι δεν έχουμε τη δύναμη να αντέξουμε την προδοσία. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται. Αν δεν τους έπιαναν, θα είχαν διαφύγει λαθραία στην Ελλάδα σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά και κατά των ΗΠΑ: «Λάβαμε το μήνυμα που μας δόθηκε και ξέρουμε ποιο είναι. Δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήρια της αμερικανικής πρεσβείας», δήλωσε.

Αμεση απάντηση της Αθήνας

Απάντηση στον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, έδωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της κυβέρνησης για όσους χάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών το πρωί της Δευτέρας, απάντησε στον Τούρκο Υπουργό λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ανοικτό μέτωπο με κάθε έκφανση της τρομοκρατίας παντού στον Κόσμο.

Λίγο αργότερα, μιλώντας στον «Σκάι», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, διεμήνυσε στον Τούρκο Υπουργό ότι η Ελλάδα προστατεύει καλά τα σύνορά της και ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφός της.

Η δήλωση του κ. Θεοδωρικάκου έχει ως ακολούθως:

«Η Ελλάδα φυλάσσει πάρα πολύ καλά τα σύνορα της και κανένας δεν μπορεί να μπει παράνομα στη χώρα, άρα δεν θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφος της. Είμαστε από θέση αρχών ενάντια σε κάθε τρομοκρατική πράξη», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας το πρωί σήμερα στην εκπομπή του Σκάι «Αταίριαστοι”, στέλνοντας ξεκάθαρη απάντηση στον Τούρκο υπουργό Εσωτέρων της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος ανέφερε ότι η γυναίκα που συνελήφθη για την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη θα διέφευγε στην Ελλάδα.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι έχουμε ήδη εκφράσει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό και το τουρκικό κράτος, καταδικάζοντας με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, που είχε ως αποτέλεσμα δυστυχώς και σκοτωθούν και να τραυματιστούν άνθρωποι», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε με έμφαση: «Η Ελλάδα, η πατρίδα μας, η Ελληνική Δημοκρατία, είναι από θέση αρχών ενάντια σε κάθε τρομοκρατική πράξη, όπου και να συμβαίνει και εναντίον οποιουδήποτε στρέφεται. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω -ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών το γνωρίζει αυτό- ότι η Ελλάδα φυλάσσει πάρα πολύ καλά τα σύνορα της και κανένας δεν μπορεί να μπει παράνομα στη χώρα, άρα η Ελλάδα ουδέποτε θα δεχόταν τρομοκράτες στο έδαφος της. Αυτή θέλω να είναι μια ξεκάθαρη τοποθέτηση. Γι’ αυτό άλλωστε κάθε βράδυ αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη πίεση στα σύνορα μας, την οποία αντιμετωπίζουμε με πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο ως Ελληνική Αστυνομία».

Και ολοκληρώνοντας τόνισε: «Οι γείτονες μας το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, ότι από τον Φλεβάρη- Μάρτη του 2020 μέχρι τις μέρες μας, οι παράτυποι μετανάστες που έρχονται με οργανωμένο τρόπο ως ασύμμετρη απειλή, αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικό τρόπο και πάντοτε με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

Οι Κούρδοι της Συρίας αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη

Πάντως, οι Κούρδοι της Συρίας διέψευσαν ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη βομβιστική επίθεση για την οποία οι τουρκικές Αρχές τούς απέδωσαν την ευθύνη.

«Είναι εκτός συζήτησης για εμάς να στοχοθετήσουμε αμάχους με οποιονδήποτε τρόπο στην Τουρκία» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το PKK

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) διέψευσε σήμερα οποιαδήποτε ανάμιξή του στη βομβιστική επίθεση, που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους. Οι τουρκικές Αρχές κατηγορούν για την επίθεση το PKK.

«Είναι γνωστό πως δεν έχουμε καμιά σχέση με αυτό το περιστατικό, πως δεν στοχοθετούμε τους αμάχους και απορρίπτουμε τις ενέργειες που τους στοχοθετούν» υποστήριξε το PKK σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Firat που πρόσκειται στο PKK.

«Είμαστε ένα κίνημα που διεξάγει έναν δίκαιο και θεμιτό απελευθερωτικό αγώνα (…) Είναι συνεπώς εκτός συζήτησης για εμάς να στοχοθετήσουμε αμάχους με οποιονδήποτε τρόπο στην Τουρκία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία υπογράφεται από το Κέντρο Υπεράσπισης του Λαού, έναν οργανισμό του PKK.

Το ένοπλο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα κατηγόρησε εξάλλου την τουρκική κυβέρνηση ότι έχει «σκοτεινά σχέδια» και ότι «δείχνει ως στόχο το Κομπάνι».

Η τουρκική αστυνομία

Νωρίτερα σήμερα η τουρκική αστυνομία είχε υποστηρίξει πως μια νεαρή γυναίκα συριακής υπηκοότητας, η οποία συνελήφθη στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, ομολόγησε πως πραγματοποίησε την επίθεση και πως έδρασε «κατόπιν διαταγής του PKK».

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η γυναίκα είχε λάβει σχετικές οδηγίες στο Κομπάνι, στη βορειανατολική Συρία.

Η πόλη Κομπάνι ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μείζων συνιστώσα των οποίων είναι η πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), σύμμαχος του PKK.

Νωρίτερα, και η ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Κούρδων της Τουρκίας, Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), διέψευσε με δήλωσή της πως είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στη βομβιστική επίθεση.

Από την πλευρά της, η τουρκική Αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη της φερόμενης ως βασικής υπόπτου για τη βομβιστική επίθεση στον πεζόδρομο της Ιστικλάλ, δημοσιεύοντας σχετικές φωτογραφίες και βίντεο.

Η συλληφθείσα είναι συριακής καταγωγής και φέρεται να παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης πως εκπαιδεύτηκε από Κούρδους αντάρτες και ότι εισήλθε στην Τουρκία από την επαρχία Αφρίν της Συρίας.

Σε κανονικούς ρυθμούς η Πόλη

Να σημειωθεί πως παρά την επίθεση που συγκλόνισε το μεσημέρι της Κυριακής την Κωνσταντινούπολη, η πόλη από σήμερα άρχισε να επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Πιο συγκεκριμένα, στην σημερινή εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega» μίλησε ο ξεναγός Γιάννης Κουρτέσογλου, ο οποίος περιέγραψε την επόμενη μέρα στην Κωνσταντινούπολη. Οπως είπε ο ίδιος, οι τουρίστες δεν έχουν πανικοβληθεί και ήδη από το πρωί έχουν στηθεί στην ουρά για να επισκεφτούν την Αγία Σοφία.

«Κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο, γιατί υπάρχει καλή αστυνόμευση στους δρόμους της Τουρκίας και ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, γιατί έχουμε πολύ τουρισμό», δήλωσε ο κύριος Κουρτέσογλου για την επίθεση.

Με στοιχεία από ekirikas.com, Skai.gr, APE