Το θέμα της ψήφου των Αποδήμων δεν βελτιώνεται εάν δεν αλλάξει ο Νόμος!

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι θέσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκη σχετικά με την μικρή προσέλευση ενδιαφερομένων Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων να εγγραφούν στους Ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, όπως τις διατύπωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την αιτία για την οποία ουσιαστικά απέχουν οι ομογενείς από την όλη διαδικασία.

Τα έχουμε γράψει και ξαναγράψει. Τα έχουμε εξηγήσει και αναλύσει κατ΄ επανάληψη. Έχουμε ή κινδυνεύουμε να γίνουμε κουραστικοί ή ακόμη και γραφικοί! Θα το πούμε εν πάση συντομία: Εάν δεν ΑΛΛΑΞΕΙ ο Νόμος,  εάν δεν αρθούν οι προϋποθέσεις, εάν δεν απαλειφτούν οι απαγορεύσεις, οι «εν δυνάμει» ψηφοφόροι από το εξωτερικό θα είναι όσοι ήδη έχουν εγγραφεί στους ειδικούς καταλόγους και ακόμη κάποιοι «καθυστερημένοι της τελευταίας ώρας».

Λίγοι; Πολλοί; Αυτοί θα είναι. Άλλωστε τις προϋποθέσεις τις επέβαλαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης –και τις αποδέχθηκε η κυβέρνηση- ακριβώς για να μην είναι πολλοί οι ψηφοφόροι από το εξωτερικό. Γιατί τώρα γκρινιάζουν; Γιατί θέλουμε  να  κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας;

Τι περίμεναν; Με μία διαφημιστική «καμπάνια» να σπεύσουν εκόντες άκοντες όλοι οι  απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι του Εξωτερικού να εγγραφούν στους ειδικούς καταλόγους; Και πόσοι θα ήταν αλήθεια αυτοί, έστω και εάν όλοι «οι μη αποκλεισμένοι» έσπευδαν;  «…Μέχρι σήμερα, η ανταπόκριση δεν είναι αυτή που θα αναμενόταν σε σχέση με το δυνάμει εκλογικό σώμα αυτής της κατηγορίας», είπε ο κ. Σταυριανουδάκης. Και πόσο είναι το «εν δυνάμει» εκλογικό Σώμα της κατηγορίας αυτής, εάν αφαιρεθούν οι προϋποθέσεις και οι αποκλεισμοί του Νόμου 4648/2019; Τους έχει καταμετρήσει ποτέ κανείς;

Βεβαιωμένο είναι πως την δεκαετία ’70-’80 εκδηλώθηκε το μεγαλύτερο μαζικό μεταναστευτικό κύμα κυρίως προς τις ΗΠΑ. Το «νέο αίμα», όπως είχε έκτοτε αποκληθεί. ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΥΤΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥΣ! Προς τι, λοιπόν, τα ερωτηματικά; Προς τι και οι  κλαυθμοί;

Ορθώς ο κ. Γενικός ευχαριστήθηκε, όπως είπε, από την διαπίστωση που έκανε ότι «το πάθος και η αγωνία που έχουν για τα προβλήματα της Ελλάδας και το μήνυμα που παίρνω φεύγοντας από εδώ είναι ότι παρότι κάποιοι έχουν δεκαετίες εδώ, η ψυχή τους και η καρδιά τους χτυπάει για την Ελλάδα». Όντως αυτό συμβαίνει. Αλλά, βλέπετε κ. Γενικέ, ακριβώς,  ελέω ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ  αυτούς τους απόδημους, που «η ψυχή τους και η καρδιά τους χτυπάει για την Ελλάδα» δεν τους θέλουμε για να ψηφίζουν, τους έχουμε για να στηρίζουν!!!  Γιατί, λέει, είναι “αποκομμένοι” … Οποία ειρωνεία!

Δεν είναι η ευκολία της εγγραφής που θα φέρει περισσότερους ψηφηφόρους στις ειδικές κάλπες. Και μην βαυκαλίζεστε με «πιθανή εκτίναξη αιτήσεων της τελευταίας στιγμής». Ναι, θα υπάρξουν αιτήσεις της ύστερης ώρας αναπόφευκτα. Και, αν θέλετε, καλά κάνετε ως κυβέρνηση και ξεκινάτε «ένα νέο γύρο ενημέρωσης» άμεσα.

Αλλά, εάν  εσείς και η κυβέρνηση, κ. Γενικέ, θέλετε περισσότερους απόδημους ψηφοφόρους, ξεκινήστε την εκστρατεία ενημέρωσης από τα πολιτικά κόμματα της γενέτειρας!  Αν δεν αρθούν οι φοβίες τους, εάν δεν ανατραπούν οι υπολογισμοί τους και εάν δεν βάλουν το εθνικό πάνω από το κομματικό τους όφελος, τίποτε δεν θα αλλάξει.

Οι ΗΠΑ υπολείπονται έως τώρα σε καταχωρήσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες, «λίγες εκατοντάδες συνολικά», με τις διαφορές μεταξύ των Γενικών Προξενείων να είναι μικρές, με κοινό παρονομαστή τον χαμηλό αριθμό.  Αλλά αυτό, μετά τις προϋποθέσεις και τους όρους που ακριβώς μπήκαν στο νόμο για να περιορίσουν την συμμετοχή των «εν δυνάμει» ψηφοφόρων από τις ΗΠΑ, (που είναι και οι περισσότεροι)  ήταν αναπόφευκτο να συμβεί.

Όσοι μετανάστευσαν πρόσφατα σε ευρωπαϊκές χώρες εάν επιθυμούν μπορούν να ψηφίσουν και μάλιστα για τις εκλογικές τους Περιφέρειες, αφού είναι κοντά στη γενέτειρα και μεταβαίνουν σ΄ αυτήν με ένα τρένο ή με το αυτοκίνητο. Οι περιορισμοί πλήττουν κυρίως τους απόδημους ψηφοφόρους των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Νότιου Αμερικής.

Εν κατακλείδι, δεν λείπουν, με όλο το σεβασμό κ. Γενικέ, ούτε οι τηλεδιασκέψεις, ούτε η ενημέρωση ούτε ο συντονισμός. Ούτε τα Σωματεία θα λύσουν το «πρόβλημα». Τους πολλούς ψηφοφόρους τους αποκόψατε με το Νόμο.  Όσο και να  ευαισθητοποιηθούν και ενεργοποιηθούν τα Σωματεία, «δεν θα βγάλουν λαγούς από τα καπέλα». Ας το αντιληφθούμε όλοι αυτό.