Η αντιφατικότητα των θέσεων της Τουρκίας αποκαλύπτει τις επιδιώξεις της

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την Ελλάδα, αλλά και τις ΗΠΑ, επιχειρούν να εμπλέξουν έμμεσα οι Τούρκοι αξιωματούχοι στην επίθεση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής κοντά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε πως τάχα «αν δεν τους έπιαναν (τους τρομοκράτες), θα είχαν διαφύγει λαθραία στην Ελλάδα», θέλοντας να υπονοήσει πως η χώρα μας παρέχει τάχατες «στέγη και εκπαίδευση» στην τρομοκρατία, κάτι που και παλαιότερα υποστήριζε με αστήριχτες αιτιάσεις η Άγκυρα, περί δήθεν υπάρξεως «στρατοπέδων εκπαίδευσης Κούρδων τρομοκρατών» στο Λαύριο.

Παράλληλα, ο κ. Σοϊλού έστρεψε τα πυρά του και κατά των ΗΠΑ με τη συβιλλική φράση πως : «Λάβαμε το μήνυμα που μας δόθηκε και ξέρουμε ποιο είναι. Δεν δεχόμαστε τα συλλυπητήρια της αμερικανικής πρεσβείας». Συνγχρόνως διοχέτευαν «πληροφορίες» σύμφωνα με τις οποίες η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που δρα στη βόρεια Συρία, βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεργασία της Ουάσιγκτον με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), κουρδοαραβική συμμαχία βασική συνιστώσα των οποίων είναι το YPG, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, προκαλεί μεγάλες τριβές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να αντιληφθεί κανείς το οξύμωρο των θέσεων του κ. Σοϊλού. Από τη μία μεριά κατηγορεί την Ελλάδα ως χώρα που «υποθάλπει» την τρομοκρατία, την ίδια ώρα που οι εγχώριοι τρομοκράτες βρίσκονται έγκλειστοι πίσω από τα σίδερα των φυλακών, ενώ η χώρα έχει θρηνήσει δεκάδες θύματα της τρομοκρατίας! Εξάλλου εξαρθρώθηκαν ο ΕΛΑ, η 17 Νοέμβρη και ορισμένα μικρότερα παρακλάδια της εγχώριας τρομοκρατίας.

Το ίδιο αντιφατικές είναι και οι αιτιάσεις κατά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ο Σοϊλού κατηγορεί εμμέσως τις ΗΠΑ  ως στηρίζουσα μία  «δομή τρομοκρατίας, (σ.σ. YPG)  η οποία γνωρίζουμε από πού προέρχεται και από πού κατευθύνεται».   Ξεχνά, άραγε, ο κ. Υπουργός,  πως οι ΗΠΑ είναι η χώρα που δέχθηκε στα σπλάχνα της το ισχυρότερο και φονικότερο χτύπημα της τρομοκρατίας (11 Σεπτεμβρίου 2001) με 2.977 θανάτους, πάνω από 25.000 τραυματισμούς και σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, εκτός από τουλάχιστον $ 10 δισεκατομμύρια ζημιές σε υποδομές και ιδιοκτησίες … Ότι έιναι η χώρα που σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και  τον Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi — τον αρχηγό του ISIS;

Πόσο πιστευτός μπορεί, αλήθεια, να γίνει ο κ. Σοϊλού; Και, αναρωτιώμαστε,  οι αυταπόδεικτα αντιφατικοί αυτοί ισχυρισμοί δεν αρκούν από μόνοι τους για να ανατρέψουν άρδην σε κάθε δημοκρατικό Κοινοβούλιο και σε κάθε ελεύθερο «πόντιουμ» όλες τις κατά καιρούς  εναντίον της Ελλάδος και κατά τη φορά των ανέμων, εκτοξευόμενες τουρκικές κατηγορίες και απειλές;