Κιβωτός του Κόσμου: Απειλεί με μηνύσεις – «Ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες»

Πληθαίνουν οι καταγγελίες παιδιών που φιλοξενήθηκαν στην Κιβωτό του Κόσμου, την ώρα που η οργάνωση αναφέρει ότι έκανε έρευνα και δεν προκύπτει τίποτα αληθινό

Οι καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου διαδέχονται η μία την άλλη την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η έρευνα των αρχών. Παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές της οργάνωσης κάνουν λόγο για ξυλοδαρμούς, εξαντλητικές τιμωρίες, απομόνωση, καταναγκαστική εργασία, αποκοπή από το οικογενειακό περιβάλλον και πολλές φορές από το σχολείο.

Το μοτίβο, σύμφωνα με τις καταγγελίες, φαίνεται να είναι παρόμοιο σε όλες τις περιπτώσεις. Τα παιδιά έπρεπε να συνετιστούν για «παραβατικές συμπεριφορές» και σε αυτήν την περίπτωση η τιμωρία θυμίζει περισσότερο στρατόπεδο παρά δομή φροντίδας για ανηλίκους.

Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η καταγγελία για ασέλγεια καθώς ο 19χρονος που κατέθεσε στις αρχές φαίνεται να υποστήριξε ότι ο ίδιος έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Το Πρώτο Θέμα δημοσιεύει την κατάθεση του 19χρονου στις αρχές και εκεί φαίνεται ο πρώην φιλοξενούμενος στην Κιβωτό του Κόσμου να βάζει στο κάδρο και τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο.

Η Κιβωτός του Κόσμου με ανάρτηση στο Facebook κάνει λόγο για ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς, ενώ αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε μηνύσεις. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι διαβεβαιώνει ότι έγινε έρευνα και δεν βρέθηκε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο, καθώς στην πρώτη ανακοίνωσή της οργάνωσης δύο ημέρες πριν η Κιβωτός του Κόσμου υποστήριζε ότι έμαθε από τα δημοσιεύματα για τις καταγγελίες και δεν είχε ενημέρωση από τις αρχές για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Στη νέα ανακοίνωσή της η Κιβωτός του Κόσμου αναφέρει:

«Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φιλοξενούνται σε Κυριακάτικη εφημερίδα είναι παντελώς ψευδείς και συκοφαντικές.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγγελίες να διακινούνται με οργανωμένο τρόπο άρχισε και η εσωτερική αναζήτηση για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων (ανύπαρκτων) περιστατικών από την οποία δεν προέκυψε κανένα σχετικό στοιχείο αλλά αντιθέτως αποδείχθηκε ότι είναι εντελώς ψευδείς και αβάσιμες. Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση των αρχών, οι οποίες δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μας.

Έχουμε όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ζητούμε την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση και διαλεύκανση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και το σενάριο ψευδούς και να αρθεί η θλιβερή αυτή σκιά πάνω από τον οργανισμό μας και τους χιλιάδες ανθρώπους και υποστηρικτές του που ανιδιοτελώς δίνουν και την ψυχή τους για την ευόδωση των στόχων του.

Για την Κιβωτό, το θέμα δεν είναι νομικό αλλά πρωτίστως ηθικό. Παρά ταύτα οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τον οργανισμό, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και θα ακολουθήσει άμεσα μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψεύδη καταμήνυση».

Η τιμωρία μας περίμενε στη γωνία

Σύμφωνα με το MEGA όπως καταγγέλλουν παιδιά που φιλοξενήθηκαν στη δομή, η κιβωτός της αγάπης μετατράπηκε σε κιβωτό μαρτυρίων.

«Με πήρε απόμερα στο πάρκο, και ξεκίνησε να με χαστουκίζει, αλλά ποτέ ούτε και ο …. ούτε και κανείς άλλος εκεί μέσα δεν ασχολήθηκε με το τι πραγματικά είναι δουλειά του. Όλοι ασχολήθηκαν με το πώς να μας συνετίσουν, να μας βάλουν μυαλό, να είμαστε υπάκουα και να μη βγάζουμε μίλια», γράφει πρώην φιλοξενούμενη στην «Κιβωτό» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια κοπέλα καταγγέλλει πως η τιμωρία την περίμενε στη γωνία κάθε φορά που έκανε κάτι που δεν άρεσε στους υπευθύνους της δομής, γεμίζοντάς την με άγχος και φόβο.

«Κι αυτός ο κόμπος μεγάλωνε και μεγάλωνε. Κι όταν έσπασε κι έπαθα την πρώτη μου πληγή στο στομάχι από το τόσων χρονών μαζεμένο άγχος μου, για να αποενοχοποιηθούν οι ίδιοι, έριξαν το φταίξιμο στα κιλά μου και στον τρόπο που τρώω, καθώς ήμουν και είμαι ένα άτομο με αρκετά παραπάνω κιλά. Μόνο εγώ ήξερα γιατί μου συνέβη αυτό κι όμως κατάφεραν να με πείσουν για αυτό που ήθελαν».

Ανατριχιαστικές καταγγελίες για ασέλγεια

Ο 19χρονος βρέθηκε το πρωί της περασμένης Τετάρτης στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ και τα όσα κατήγγειλε προκαλούν αποτροπιασμό.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το καλοκαίρι του 2021 στη Χίο είχε πέσει θύμα ασελγών πράξεων από τον ιερέα – σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» – και το σκηνικό το είδε ακόμα ένας νεαρός φιλοξενούμενος.

Στο «κάδρο» των ερευνών μπαίνουν και άλλα τρία πρόσωπα, εργαζόμενοι στην Κιβωτό. Πρόκειται για τρεις άντρες, που ζούσαν από παιδιά στην οργάνωση και με την πάροδο του χρόνου, έγιναν εργαζόμενοι.

Αυτά τα τρία πρόσωπα δεν ελέγχονται για σεξουαλική κακοποίηση, αλλά για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών.

Μπήκαν στο δωμάτιο και τον χτυπούσαν

Στη σκιά των καταγγελιών που ήδη βρίσκονται στα χέρια του Εισαγγελέα, η ΕΡΤ έφερε στο φως νέα μαρτυρία νεαρού που φέρεται ότι ζούσε το δικό του μαρτύριο σε παράρτημα της Κιβωτού του Κόσμου. Αποκαλύπτει τον άγριο ξυλοδαρμό ανηλίκου, επειδή κάποιοι εργαζόμενοι τον θεώρησαν ύποπτο για μία κλοπή.

«Ήταν βία, ήταν ξύλο, τους χτύπησαν άσχημα το ένα το παιδί ήταν 17 χρόνων τον πλάκωσαν του είχε πρηστεί το μάτι, το αυτί έβγαζε αίματα. Βγήκαν και είπαν ότι ξέρετε τι, είδαν κάποιον εφιάλτη το βράδυ και κοπανούσε το κεφάλι του στην ντουλάπα για να δικαιολογήσουν τα χτυπήματα».

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο φόβος δεν επέτρεπε στα παιδιά να μιλήσουν για τα όσα φέρονται να βίωναν.

Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν κι άλλες καταγγελίες αλλά και να διευρυνθεί το φάσμα των κατηγοριών, σύμφωνα με το MEGA.

Ποιοι θα κληθούν από τη Δικαιοσύνη

Σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερα πρόσωπα αναμένεται να κληθούν από τη Δικαιοσύνη. Όπως αναφέρει ο Alpha, ο βασικός καταγγελλόμενος για την υπόθεση αναμένεται να κληθεί από την Δικαιοσύνη πιο γρήγορα απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Είτε θα κληθεί για ανωμοτί κατάθεση, δηλαδή ως ύποπτος, είτε θα εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης, γιατί μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνος για τα παιδιά που μένουν στις δομές της Κιβωτού.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οι Αρχές δεν αμφισβητούν τα όσα έχει αναφέρει στην κατάθεσή του ο 19χρονος. Και αυτό, γιατί έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες, τις οποίες θεωρούν ότι θα μπορούσε να γνωρίζει μόνο το πρόσωπο που είχε έρθει κοντά στον καταγγελλόμενο.

Δόμνα Μιχαηλίδου: Νομίζω ότι ανοίγουν τα στόματα

Για το θέμα μίλησε η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην ΕΡΤ. Όπως είπε η κυβέρνηση δεν μπορεί να γνωρίζει συνέχεια τι συμβαίνει στις δομές αλλά θα κάνει όσες νομοθετικές παρεμβάσεις χρειαστεί για την προστασία των παιδιών.

«Ο κόσμος εμπιστεύεται το κράτος, εμπιστεύεται τις αρχές, ξέρει ότι μπορεί να μιλήσει. Έχουμε γραμμές στο 1107 τη γραμμή παιδικής προστασίας. Νομίζω ότι ανοίγουν τα στόματα, από τη μία είναι το αισιόδοξο, από την άλλη είναι αυτό που μας φοβίζει και η μεγάλη μας αγωνία είναι ότι αν ανοίξουν και παραπάνω στόματα τι έχουμε να ακούσουμε».

Πηγή: in.gr