Μικροποσά, Μικροσυναλλαγές σε μετρητά κάποιες ταμειακές διευκολύνσεις …στα ευρήματα της Ομοσπονδίας

Δήμος Σιώκης, Αχιλλέας Λυγέρας, Κώστας Μάστορας, Γιάννης Στρουμπάκης και Γεώργιος Γεωργόπουλος, μετά την παράδοση των στοιχείων του οικονομικού ελέγχου σε ψηφιακή μορφή. (Φωτογραφία: “Ε.Κ.”)

 

Νέα Υόρκη. Επιταγές με μικροποσά προς αγνώστους παραλήπτες, δαπάνες χωρίς την απαραίτητη επεξήγηση και άνευ κατατεθειμένων τιμολογίων, συναλλαγές σε μετρητά αλλά κάποιες ελεγχόμενες ταμειακές διευκολύνσεις, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα ευρήματα του οικονομικού ελέγχου της Ανεξάρτητης Οικονομικής Επιτροπής, τα στοιχεία του οποίου κοινοποιήθηκαν στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.»).

Ειδικότερα, πρόκειται για την υλοποίηση της απόφασης που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της 19ης Σεπτεμβρίου, Γεώργιο Γεωργόπουλο, κατά την -ξεχωριστή- Γενική Συνέλευση που συγκλήθηκε στην κεντρική αίθουσα του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί», βάσει της οποίας τα περιεχόμενα που παραδόθηκαν σε μονάδα εξωτερικής αποθήκευσης USB θα ετίθετο υπόψη των ομογενειακών ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τη σύνοψη των ευρημάτων, η οποία περιλαμβάνεται σε ένα ξεχωριστό έγγραφο – μήνυμα προς τα μέλη των δυο διοικητικών κέντρων, η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή υποστηρίζει πως έχει ελέγξει «το 97% των τραπεζικών δηλώσεων (statements) σε 10 διαφορετικούς λογαριασμούς της Ομοσπονδίας», καταχωρώντας τις σχετικές πληροφορίες σε πίνακες Excel, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα.

Οπως προκύπτει, βασικό χαρακτηριστικό των συναλλαγών αυτών -ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων ιχνηλατήθηκε, με την συνδρομή μαρτύρων- είναι περισσότερο η παράκαμψη τυπικών -πλην απαραίτητων- διαδικασιών και λιγότερο μια ενδεχόμενη «σκοτεινή» πορεία των χρηματικών ποσών, τα οποία φτάνουν μεν προς κάποιον προορισμό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς τον βηματισμό που υπαγορεύει η κείμενη νομοθεσία.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρεται η επιταγή εξόφλησης 19.000 δολαρίων προς γνωστό ξενοδοχείο, η οποία στερείται αναλυτικού τιμολογίου, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με ένα δεύτερο, όπου επίσης γίνεται πληρωμή χωρίς περαιτέρω παραστατικά.

«Ο ταμίας κ. Παλιούρας κατέθεσε πως όταν τόλμησε να ρωτήσει την ίδια ερώτηση, η απάντηση που έλαβε ήταν ‘δεν σε αφορά εσένα αυτό’, σε αυστηρό μάλιστα ύφος», τονίζεται στη σχετική αναφορά.

Επιπλέον, εκφράζονται ερωτήματα για μια σειρά από επιταγές με αγνώστους παραλήπτες (unknown checks) και ηλεκτρονικές αποστολές χρημάτων (bank wire transfers) αλλά και για ορισμένες δωρεές προς την Ελλάδα, για τις οποίες δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια της Επιτροπής τα πρακτικά των σχετικών αποφάσεων.

Μεταξύ αυτών των δαπανών περιλαμβάνονται ορισμένες δωρεές προς τη Χίο, όπως τα 1683 δολάρια για την επισκευή περιπολικού, 600 προς το Γηροκομείο Χίου αλλά και μια δωρεά στην Καλαμωτή Χίου το 2017, ενώ γίνεται λόγος και για ανάθεση εργολαβιών άνευ της διαδικασίας κατάθεσης προσφορών.

Τα μετρητά Σαββίδη – Μπούμπουρα

Ενα από τα βασικά σημεία τριβής με τον αείμνηστο πρώην πρόεδρο, Πέτρο Γαλάτουλα, αποτέλεσε η είσπραξη μετρητών από τους τελετάρχες των παρελάσεων Ιβάν Σαββίδη (2017) και Παντελή Μπούμπουρα (2018), αλλά και το ακριβές ποσό και η διαδρομή των δωρεών, έστω και με ανορθόδοξες διαδικασίες, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Κατόπιν τούτου, υπάρχουν δυο διαφορετικά αρχεία τα οποία δίνουν εξηγήσεις για τα χρήματα αυτά, βάσει αναφορών τόσο του Πέτρου Γαλάτουλα, όσο και του τότε Ταμία, Αθανασίου Αρώνη, οι οποίες δεν διαφέρουν από τα λεγόμενά τους στη συνέντευξη που παραχώρησαν στους εκπροσώπους των ΜΜΕ την 21η Σεπτεμβρίου 2021, που ήταν και η τελευταία για τον επί χρόνια ισχυρό άνδρα της Ομοσπονδίας, ο οποίος έφυγε από την ζωή τον περασμένο Μάιο.

«Μαζί με τον Θανάση Αρώνη, εγώ, ως πρόεδρος, και ο κ. Αρώνης ως ταμίας παραλάβαμε 70.000 δολάρια. Εξ αυτών τα 20.000 εδόθησαν: 16.000 για οδοιπορικά ευζώνων, 3.000 στον Φίλιπ Κρίστοφερ για φιλοδώρημα σερβιτόρων και μουσικής στο Χίλτον, 1.000 δολάρια για Γραμματέα και άλλα μικροέξοδα. Οι υπόλοιπες 50.000 κατατέθηκαν από τον Ταμία στην Τράπεζα σταδιακά με τα κάτωθι ποσά: 30/3 9900, 11/4 9500, 12/4 9900, 13/4 8700, 18/4 12.000», τονίζεται στο σχετικό έγγραφο.

Σχετικά με τη δωρεά του Παντελή Μπούμπουρα, αναφέρεται πως πριν την παρέλαση ο ομογενής επιχειρηματίας είχε δώσει το ποσό των 20.000 δολαρίων -από τις 50.000 που είχε αρχικά υποσχεθεί- τα οποία αξιοποιήθηκαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ίσχυε και για τα πρώτα 20.000 του Ιβάν Σαββίδη, ενώ η λήψη των υπολοίπων πραγματοποιείται πλέον επί προεδρίας Μεϊμάρογλου, σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, η αναφορά του Πέτρου Γαλάτουλα υποστηρίζει ότι δόθηκαν στις 5 Ιουνίου 3.000 δολάρια στον Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και πως ο αείμνηστος πρώην πρόεδρος ταξίδεψε στην Αθήνα για να παραλάβει από τον Παντελή Μπούμπουρα άλλα 12.700, που επίσης «παραδόθηκαν στον κ. Μεϊμάρογλου», μέσω του Αθανασίου Αρώνη.

Τέλος, ο Πέτρος Γαλάτουλας τόνισε ότι έλαβε από τον κ. Μπούμπουρα άλλα 14.300 δολάρια, τα οποία δαπάνησε πλέον για τις ανάγκες της παρέλασης του 2019 (οδοιπορικά ευζώνων, φιλοδωρήματα στο Χίλτον, γραμματείς και λοιπά έξοδα).

«Καμία πρόοδος»

Καταλήγοντας, η Ανεξάρτητη Εξελεγκτική Επιτροπή προειδοποιεί ότι «αν συνεχίσετε έτσι, χωρίς κανόνες, χωρίς βαλβίδες ασφαλείας, χωρίς εσωτερικό έλεγχο και χωρίς λογοδοσία, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σε πέντε χρόνια από σήμερα θα ξαναβρεθούμε στον ίδιο παρονομαστή».

Τέλος, επισημαίνεται πως, παρότι μετά το 2015 τα έσοδα της Ομοσπονδίας ανήλθαν στα «3,2 εκατομμύρια δολάρια άνευ φόρων», εντούτοις «έχει στα ταμεία της ακριβώς το ίδιο ποσό, όπως στις αρχές του 2015».

Πηγή:ekirikas.gr