Εδώ ΣΑΕ Ωκεανίας και άπω Ανατολής: Μας ακούει κανείς;

«Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει». Γιώργος Σεφέρης.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Παρακολουθήσαμε διαδικτυακά, προσκεκλημένοι από τον απερχόμενο Συντονιστή, Γιώργο Αγγελόπουλο,  τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης  Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)  Ωκεανίας και Άπω Ανατολής. Έναρξη, ώρα 5 π.μ. Κυριακής στην Αθήνα και 14.00 μ.μ. στο Σίδνεϊ. Η εκλογή νέου Συντονιστή του δικηγόρου, Γιάννη Θεοδωρίδη, και  η ανάδειξη του νέου συντονιστικού οργάνου,  ήταν το αισιόδοξο μέρος της Συνελεύσεως.

Το απαισιόδοξο, ήταν όλο το υπόλοιπο!

Εάν από την αισιοδοξία αφαιρέσει κανείς την απαισιοδοξία,  απομένει η ελπίδα…  Αυτή, από τη φύση της, πεθαίνει τελευταία.  Το αναμεταξύ διάστημα είναι γεμάτο από  ανθρώπους σαν κι αυτούς που συναντήσαμε το πρωϊ  διαδικτυακά στην Γενική Συνέλευση του ΣΑΕ.  Επώνυμους ομογενείς απογοητευμένους, αλλά όχι νικημένους.  Θλιμμένους, αλλά όχι θυμωμένους. Απορημένους, αλλά όχι δειλιασμένους. Ομογενείς  αποφασισμένους να δώσουν τη μάχη τους έστω και εάν προβλέπουν «(και πολλοί προβλέπουν) /πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος, /κ’  οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε»/ (Κ. Καβάφης).

Είναι γι αυτό που, κατά την ταπεινή μας άποψη, η συγκεκριμένη Γενική Συνέλευση ΣΑΕ  προσλαμβάνει μία ιστορική χροιά.

Ποιο ήτανε το κεντρικό της νόημα, όπως εμείς τουλάχιστον το προσλάβαμε;  Ότι η Ελλάδα, η πατρίδα, η γενέτειρα αγνοεί τα απόδημα τέκνα της. Όχι που δεν γνωρίζει, φυσικά, την ύπαρξή τους. Τους  ξέρει πολύ καλά και τους «αποθεώνει» εν συνόλω κάθε φορά που προστρέχει  στις καλές τους υπηρεσίες. Για την υποστήριξή των εθνικών Δικαίων. Για την άσκηση Λόμπι. Για τον  έρανο. Για την στράτευση.  Τους αγνοεί, όμως  ως «πρόβλημα», ως  «ανάγκη» και ως «αίτημα».

Τι ακούσαμε από τα χείλη σχεδόν όλων των συμμετεχόντων διαδικτυακά στη Γενική Συνέλευση, ομογενειακών παραγόντων;  «Γράψαμε στον … και δεν μας απάντησε»!  Στέλνουμε μία πρόταση προς την όποια κυβέρνηση και, δυστυχώς, «δεν παίρνουμε απαντήσεις»!  «Μας αγνοούν»,  «Είναι αδιάφοροι για τα θέματά μας». Και δεν είναι οι Ελληνοαυστραλοί μόνοι που διατυπώνουν τα παράπονά τους για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζει η γενέτειρα. Παρόμοια μηνύματα φτάνουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από Ευρώπη και από αλλού.

Λένε οι ομογενείς, απευθυνόμενοι στο εθνικό κέντρο:  Αφού δεν καταργήσατε το Νόμο για το ΣΑΕ, που προβλέπετε στο Σύνταγμα,  γιατί δεν το βάζετε μπρός;  Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται το αίτημά τους!  Στην Αυστραλία λειτουργούν το ΣΑΕ 10 χρόνια, από την μεθοδευμένη στην Αθήνα αδρανοποίησή του, και έχουν «Ταμείο»  αυτή την στιγμή 34.450 Δολάρια. «Οικονομικά, ζούμε!» διακηρύσσει ο απερχόμενος Πρόεδρος Γιώργος Αγγελόπουλος, κατά την απόδοση πεπραγμένων. Αυτό παρά και το γεγονός ότι ξοδεύουν πολλά δολάρια για να φυλάσσουν τα αρχεία, μετά το αυθαίρετο κλείσιμο των γραφείων του ΣΑΕ στην “Πρωτεύουσα του Απόδημου ελληνισμού”, τη Θεσσαλονίκη!

Όμως στην Αθήνα, επισήμως, δεν αναγνωρίζεται η ύπαρξη του ΣΑΕ Ωκεανίας και Απω Ανατολής!..

Τα ίδια παντού. Υποβάλουν οι ομογενείς κάποιο αίτημα και οι αρμόδιοι παράγοντες σφυρίζουν αδιάφορα. Λένε: « Αφού σαράντα εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων που εσείς καλέσατε  σε τηλεδιάσκεψη και η Επιτροπή της Βουλής αποφάσισε τη θεσμοθέτηση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού, γιατί δεν την θεσμοθετείτε;»!Φευ! Περιπεπλεγμένοι στα ημερομήνια περνούνε μέρες, μήνες, χρόνοι και  οι αρμόδιοι δεν νομοθετούν, περιμένοντας, προφανώς, τους …βαρβάρους να νομοθετήσουν!  Το έχουμε ξαναδεί το έργο, με την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας!  Η ΝΔ και η Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμός, με Πρόεδρο τον Σάββα Αναστασιάδη, το υιοθέτησαν (2014) και  ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ΚΥΑ!.. (2019)!

Ζητάνε οι ομογενείς Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού , όπως έχει π.χ. η Αίγυπτος με την οποία συνάπτουν Συμφωνίες -και καλά κάνουν- και όλοι, σε όλες τις κυβερνήσεις πάσχουν από βαρηκοΐα!  Δεν ακούνε. Εάν άκουγαν, όλο και κάποιος θα έμπαινε, υποθέτουμε, στον κόπο να απαντήσει τουλάχιστον για ποιο λόγο δεν θέλουν ή δεν μπορούν να συστήσουν τέτοιο υπουργείο, για να αξιοποιήσουν (και να ισχυροποιήσουν)  μια από τις πλέον πλουτοπαραγωγικές τάξεις του Ελληνισμού! (Ναυτιλιακό, Τουριστικό και ομογενειακό συνάλλαγμα για χρόνια αποτελούσαν -και ακόμη αποτελούν-  στους Προϋπολογισμούς, τα έσοδα του ελληνικού Κράτους).

Λένε οι Ομογενείς, αλλάξτε τον Νόμο για την ψήφο γιατί με τους αποκλεισμούς και τις απαγορεύσεις  έχετε, όλα τα κόμματα, απογοητεύσει τους Έλληνες Ψηφοφόρους του εξωτερικού. Και οι του ΣΑΕ Ωκεανίας φέρνουν παράδειγμα:   Από ολόκληρη την Αυστραλία των περίπου 500.000 Ομογενών, Αποδήμων κλπ.  ΔΕΚΑ μόνον ομογενείς έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους!  Το λένε, το δείχνουν και στην Αθήνα πέρα βρέχει.  Κανείς δεν τους δίνει σημασία. Ετοιμάζουν, μόνον νέα πληρωμένη “εκστρατεία ενημέρωσης”…

Λένε οι ομογενείς προς την όποια κυβέρνηση : Στείλτε μας δασκάλους, σύγχρονα βιβλία, η ελληνική Γλώσσα χάνεται! Το αρμόδιο Υπουργείο μήτε καν μπαίνει στον κόπο να τους απαντήσει! Καταφεύγει ανέξοδα σε νεφελώδεις δηλώσεις.

Φωνάζουν οι Ομογενείς της Αυστραλίας,  υπογράψτε διακρατικές συμφωνίες να μην πληρώνουμε διπλούς φόρους και οι πολιτικοί  πάνε κι έρχονται επισήμως και ανεπεισήμως στο εξωτερικό,  και όλο συζητούν –υποτίθεται- τους όρους,  και τίποτε δεν ολοληρώνεται. Γράφουμε επιστολές, στέλνουμε email. Απευθύνουμε προσκλήσεις. «Δεν παίρνουμε ούτε απαντήσεις (… ) Δεν μας απαντά ο Υφυπουργός. Δεν μας απαντά ο Γενικός. Μας αγνοούν» υποστηρίζουν από Σίδνεϊ μέχρι Βόρεια Καρολίνα.

Και τι κάνουν, λοιπόν, μπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση  οι Απόδημοι ; Όπως ακούσαμε από την Συνέλευση του ΣΑΕ:

-«Να λειτουργήσουμε αυτόνομα πλέον όχι να εξαρτόμαστε από την Ελλάδα».

-Ή «Να οργανώσουμε δική μας Εκπαιδευτική ομάδα  να λύσουμε τα προβλήματα»…

-‘Η  «Η ελληνική Πολιτεία είναι αδιάφορη για τον Απόδημο Ελληνισμό».

-Ή  «Φτιάξανε έναν κολοβό Νόμο για την ψήφο» .

– Ή «Μας δουλεύουν για την Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού».

-Ή “Δεν μας αναγνωρίζουν”.

Ή “Δεν τα παρατάμε, να παραδώσουμε σε νέο Προεδρείο ΣΑΕ θέλουμε”.

-Ή Χωρίς ΣΑΕ θα διαλυθούν όλες οι οργανώσεις εξωτερικού».

Αυτά είναι μερικά, μόνον, από όσα συγκρατήσαμε από τις ομιλίες των συνέδρων του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής.

«Ή στραβός  ειν’  ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε». Δεν είναι νοητό να χάσουμε την Ομογένειά μας. Αυτό δεν θα είναι έγκλημα. Θα είναι κάτι ακόμη χειρότερο. Θα είναι  εθνικό συνάμα και πολιτικό λάθος.

Όπως λάθος είναι να πιστεύουμε ότι Απόδημοι είναι μόνον οι προσφάτως αναχωρήσαντες από την “μαμά Ελλάδα” λόγω οικονομικής κρίσης και σ΄αυτούς δίνουμε ψήφο από μακριά. Ούτε μπορεί κανείς με δυο καλά λόγια,  ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη και μια φωτογραφία να ξεγελάσει πλέον τους Απόδημους. Έχουν τα δικά τους προβλήματα καθημερινότητας. Έχουν τους μικτούς γάμους που αλλοιώνουν τις οικογένειές τους. Έχουν την Εκκλησία που αναζητά ρόλο εθνικό. Έχουν  και την Ελλάδα να τους πληγώνει.

Κάντε κάτι πριν είναι πολύ αργά… Αλλάξτε ρότα, πριν αλλάξουν εκείνοι κατεύθυνση. Γιατί τότε, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη ενώπιον της Ιστορίας;