“Καυτή” Επιστολή του Προέδρου Επιστημόνων Στουτγάρδης Κων. Καρρά  και Πρόεδρου του Δικτύου Επιστημόνων ΣΑΕ

Φωτογραφία αρχείου

 

Συγχαρητήρια επιστολή προς τον νεοεκλεγέντα Συντονιστή ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής Γιάννη Θεοδωρίδη απέστειλε ο  Πρόεδρος των Επιστημόνων Στουτγαρδης Κωνσταντίνος Καρράς  και Πρόεδρος του Δικτύου Επιστημόνων ΣΑΕ, επισημαίνοντας ότι  η περιφέρεια Ωκεανίας και Άπω Ανατολής είναι η μοναδική  Περιφέρεια του ΣΑΕ που λειτουργεί.  «Έτσι εσύ ανέλαβες ένα μεγάλο βάρος.  Γιατί δεν θα εκπροσωπείς μόνον την περιφέρειά σου  αλλά ολόκληρο το ΣΑΕ»,  επισημαίνει ο κ. Καρράς.

Στην ίδια επιστολή,  τονίζει ότι «…χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν τον συντονιστή Γιώργο Αγγελόπουλο, για να κρατούν αναμμένη την  φλόγα του ΣΑΕ. Αν όλοι οι συντονιστές των άλλων περιφερειών του ΣΑΕ ακολουθούσαν το παράδειγμα της Αυστραλίας, τότε το ΣΑΕ δεν θα έφτανε σε αυτό το χαμηλό επίπεδο. Αλλά αυτοί το εγκατέλειψαν. Και μάλιστα χωρίς καν να απολογηθούν. Κρίμα. Κρίμα για το ΣΑΕ και για τον απόδημο ελληνισμό».

Ακολούθως ο κ. Καρράς χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητη» την  «απουσία του Έλληνα αρμόδιου Υφυπουργού Εξωτερικών και του υπεύθυνου Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού» από τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και  υποστηρίζει: « Δεν βρήκαν το χρόνο να απευθύνουν, έστω και με βίντεο, έναν ολιγόλεπτο χαιρετισμό. Χρόνο είχαν. Αλλά δεν ήθελαν να τιμήσουν τον συντονιστή και ήρωα του απόδημου ελληνισμού, Γιώργο Αγγελόπουλο. Τον Προμηθέα του σύγχρονου απόδημου ελληνισμού. Τον άνθρωπο που ναι μεν δεν έφερε το φως στο ΣΑΕ, αλλά το ανέλαβε και φρόντισε να το κρατήσει αναμμένο.  Τον άνθρωπο που όσο κανείς άλλος, με εξαίρεση την Γραμματέα του ΣΑΕ Όλγα Σαραντοπούλου, τήρησε και υποστήριξε με όλες του τις δυνάμεις το Ελληνικό Σύνταγμα και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 108 που καθορίζει τα περί εκπροσώπησης του απόδημου ελληνισμού. Δηλαδή το ΣΑΕ».

Και συνεχίζει την επιστολή του ο πρόεδρος  των Επιστημόνων Στουτγαρδης Κωνσταντίνος Καρράς:  <<  «Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών δεν απαντά στα ερωτήματα που του θέτουμε» τόνισαν πολλοί ομιλητές στην συνέλευση.  «Μας αγνοούν», δήλωσαν με πικρία και απογοήτευση. Αλλά αγνοούν μόνο αυτούς που εξασκούν κριτική. Όχι τους άλλους. Τους καλούς. Του χεριού τους.   Στις διαβουλευτικές συζητήσεις για τα δύο νομοσχέδια, Ψήφος και  ΣΑΕ, αφιέρωσα πολύ χρόνο. Έκανα και  προτάσεις και τις έστειλα στο υπουργείο. Και οι προτάσεις μου για το ΣΑΕ δεν ήταν τόσο αντίθετες με το νομοσχέδιο που πρότεινε η κυβέρνηση. Έψαξα και βρήκα τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου και δήλωσα ότι η ΕΕΕΔ.ΒΒ θα βοηθούσε στην επαναδραστηριοποίηση του ΣΑΕ. Το παρακάτω Λιγκ το έστειλα τον Μάρτη του 2021. Ακόμη δεν ξέρω αν έφτασε στην ΓΓΑΕ>>.

Και ο κ. Καρράς καταλήγει στην επιστολή του: «Η χθεσινή περιφερειακή συνέλευση του ΣΑΕ Ωκεανίας έδωσε σε όλους εμάς που πιστεύουμε στην ιδέα του ΣΑΕ κουράγιο. Το ΣΑΕ ζει. Ο νέος συντονιστής Γιάννης Θεοδωρίδης θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του. Η Όλγα ως Γραμματέας και εγώ ως υπεύθυνος Δικτύου Επιστημόνων του υποσχόμαστε ότι θα είμαστε πάντα πλάι του. Και όλοι ελπίζουμε πως γρήγορα θα έχουμε αλλαγές στο Υπουργείο Εξωτερικών με περισσότερο ευνοϊκές για τον απόδημο ελληνισμό  συνθήκες. Ακόμα και ένας Γρηγόρης Νιώτης δεν μπορεί να είναι ένας και μοναδικός. Αυτό το ξέρει και η σημερινή κυβέρνηση. Τρεις υφυπουργούς εξωτερικών άλλαξε μέχρι τώρα. Περισσότερο με απογοήτευσε ο συμπατριώτης μου, ο Αρκάς Κώστας Βλάσης που δεν δέχτηκε την πρόσκλησή μου για «βραστή γίδα» στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας.

Κωνσταντίνος Καρράς

ΣΑΕ/Δίκτυο-Επιστημόνων».