Παρενέργειες του Κορωνοϊού παρουσιάζουν οι New York Times

Αν η απώλεια γεύσης και οσμής που μας άφησε ως κατάλοιπα ο κορωνοϊός σας φαίνονται… cool, τότε τα συμπτώματα που παρουσιάζoυν oι New York Times θα σας αφήσουν με το… στόμα ανοιχτό.

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι που νόσησαν από τον ιό και ανέφεραν τα συμπτώματά τους, διαπίστωσε ότι ένα μικρό ποσοστό είχε «κουδούνισμα» στα αυτιά, ερεθισμένα μάτια, κνησμό, εξανθήματα στο πρόσωπο ή στα χείλη, αλλά και απώλεια μαλλιών, ακόμη και ασυνήθιστους πόνους στις κλειδώσεις.

Μια μεγαλύτερη έρευνα, παράλληλα, 600.000 ανθρώπων στη Βρετανία, έδειξε ότι ένα ποσοστό όσων νόσησαν από Covid-19 είχαν – μεταξύ άλλων – πληγές και φουσκάλες στα πόδια, αλλά και μούδιασμα στο σώμα.

Ο κορωνοϊός και η «τριχωτή» γλώσσα

Τα υγιή κύτταρα της γλώσσας ανανεώνονται κανονικά με μεγάλη ταχύτητα – σύμφωνα με επιστήμονες που επικαλούνται οι NYT – αλλά αν γηραιότερα κύτταρα παραμείνουν στο στόμα τότε σχηματίζεται… ένα σκούρο, πυκνό, χνουδωτό στρώμα, που ονομάζεται τριχωτή γλώσσα.

«Ξέρω ότι μοιάζει πολύ τρομακτική», παραδέχτηκε ο δρ. Τσιν-Χονγκ, αλλά η ταλαιπωρία είναι προσωρινή. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται επίσης ένα αίσθημα καύσου στο στόμα τους, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις, άνθρωποι με Covid-19 μπορεί επίσης να αναπτύξουν άφθες, που έχουν συνδεθεί με αδύναμο ανοσοποιητικό ή τη χρήση αντιβιοτικών, σημειώνει ο καθηγητής.

Κορωνοϊός και φουσκάλες σαν της ανεμοβλογιάς

Είναι γνωστό ότι οι ιοί μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα, λέει, από την πλευρά του, ο δρ Σάλα και σημειώνει ότι έχει δει μια ευρεία γκάμα δερματικών ερεθισμών σε ασθενείς με Covid-19.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας αναφέρει εξογκώματα που προκαλούν φαγούρα, φουσκάλες σαν της ανεμοβλογιάς, εξανθήματα και απλά εξογκώματα ως πιθανά δερματικά προβλήματα που συνδέονται με τον ιό.

Κορωνοϊός και απώλεια μαλλιών

Κάθε είδους οργανική ή ψυχολογική επιβάρυνση μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών, λέει η Σίλπι Χετάρπαλ, δερματολόγος του Cleveland Clinic.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η ίδια η μόλυνση με Covid-19 ή το άγχος που συνδέεται με αυτήν οδηγεί σε απώλεια μαλλιών σε κάποιους ανθρώπους, ομολογεί.

Κορωνοϊός: Το «παράδοξο» δάχτυλο ποδιού

Οι επιστήμονες είναι ακόμα διχασμένοι σχετικά με το τι προκαλεί το «δάχτυλο ποδιού με Covid-19». Τι είναι όμως ακριβώς;

Πρόκειται για εξανθήματα και φουσκάλες σαν κρυοπαγήματα, που εμφανίζονται στα πόδια και στα δάχτυλα κάποιων ανθρώπων, κάνοντας τα δάχτυλα να πρήζονται και να μελανιάζουν.

Μια θεωρία λέει ότι οι άνθρωποι με Covid-19 μπορεί να εμφανίζουν μικροαγγειακούς θρόμβους, που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας αυτόν τον αποχρωματισμό, λέει ο δρ Σάλα.

Οι ασθενείς εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα συνήθως στην οξεία φάση της μόλυνσης, προσθέτει, και συνήθως υποχωρεί αμέσως μετά.

Πηγή:newpost.gr