Ιστορικός Εσπερινός στον Αγιο Νικόλαο Σημείου Μηδέν

Νέα Υόρκη.- Τελέστηκε, το βράδυ της Δευτέρας, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Επισκόπου Μηδείας κ. Αποστόλου, παρουσία του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής κ. Δημητρίου και βοηθούμενου από τον ιερατικό προϊστάμενο του Ιερού Ναού και πρωτοπρεσβυτέρου π. Ανδρέα Βυθούλκα, αλλά και μιας πλειάδας ιερέων από την περιοχή της μείζονος Νέας Υόρκης.

Επρόκειτο για ένα τελετουργικό με ιστορική σημασία, καθώς σηματοδότησε την πρώτη φορά που ο Αγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν λειτούργησε σε καθεστώς κανονικότητας, 21 και πλέον χρόνια μετά την καταστροφή του πρώτου Ιερού Ναού, στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Το ‘θαύμα’ του Αγίου Νικολάου συνεχίζουμε να βιώνουμε σήμερα, όλοι μας, σε αυτόν το μοναδικό Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας εδώ στις ΗΠΑ» ανέφερε αρχικά ο κ. Απόστολος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, που απουσιάζει στους Αγίους Τόπους.

Στη συνέχεια, εμφανώς συγκινημένος, αφιέρωσε τη στιγμή στις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν στο Σημείο Μηδέν, τονίζοντας τη συμβολική και ουσιαστική σημασία της επαναλειτουργίας του Αγίου Νικολάου, που αποτέλεσε ιερό σκοπό από την επόμενη κιόλας ημέρα μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά πέρασε μέσα από πολλαπλά εμπόδια στα χρόνια που ακολούθησαν.

Πάνω από δύο δεκαετίες αφού ο μικρός Ελληνορθόδοξος ναός στο Μανχάταν καταστράφηκε από την πτώση του νοτίου πύργου του World Trade Center, ο πολύ μεγαλύτερος αντικαταστάτης της εκκλησίας εκείνης άνοιξε για το κοινό αυτή την εβδομάδα, σε ένα πάρκο πάνω από από την πλατεία μνήμης του ξαναχτισμένου κέντρου.

Μετά από μια διαδικασία ανοικοδόμησης που διήρκεσε περισσότερες από δύο δεκαετίες, η ελληνορθόδοξη εκκλησία που καταστράφηκε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου άνοιξε ξανά στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. O Ναός του Αγίου Νικολάου είναι σχεδιασμένος από τον αρχιτέκτονα Santiago Calatrava, με θέα στο World Trade Center από ένα υπερυψωμένο πάρκο.

 

Με στοιχεία από ekirikas.com/huffpost.gr