Σε νέα κρίση η Θεολογική Σχολή Βοστώνης ;

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος μετά τη Θεία Λειτουργία στο Αμάν της Ιορδανίας όπου ανακοίνωσε την παροχή πλήρους υποτροφίας σε όλους τους εξ Ιορδανίας ιερείς και διακόνους οι οποίοι επιθυμούν να σπουδάσουν στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

 

Ρεπορτάζ: Εθνικός Κήρυξ

Νέα Υόρκη.- Σε καινούργια κρίση φαίνεται πως περιέρχονται το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, έπειτα από δημόσια ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου από το Αμμάν της Ιορδανίας υποσχόμενος σε όλους, ιερείς και διακόνους από την Ιορδανία, που επιθυμούν να σπουδάσουν στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή, ότι θα λάβουν πλήρη υποτροφία για τις σπουδές τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προέβη σ’ αυτή τη δημόσια εξαγγελία και δέσμευση μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, επισκεπτόμενος τους Αγίους Τόπους και την Ιορδανία ενεργών ως ξεναγός σε ομάδα Ελληνοαμερικανών ανάμεσα στους οποίους ήταν και μερικοί Αρχοντες του Πατριαρχείου.

Οι υπεύθυνοι της Σχολής και συγκεκριμένα ο πρόεδρος Γεώργιος Καντώνης, οι καθηγητές, τα μέλη της Εφορείας, το πληροφορήθηκαν από το Facebook του κ. Ελπιδοφόρου και έμειναν κατάπληκτοι καθότι όχι μόνο κάποια υποτυπώδης συνεννόηση δεν προηγήθηκε με τον πρόεδρο και τους λοιπούς υπευθύνους, αλλά ούτε καν ενημέρωση. Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 έχει οριστεί συνεδρίαση της Εφορείας της Σχολής της οποίας πρόεδρος είναι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και αντιπρόεδρος ο πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μαγουλιάς από την Καλιφόρνια.

Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έγραψε την εξής εξαγγελία-ανακοίνωση στο Facebook: «Επειτα από τη Θεία Λειτουργία στην Μητρόπολη του Αμμάν, ανακοίνωσα ότι όλοι ιερείς και διάκονοι στην Ιορδανία είναι ευπρόσδεκτοι να ακολουθήσουν την Θεολογική τους εκπαίδευση στο Ελληνικό Κολέγιο και τον Τίμιο Σταυρό με πλήρη υποτροφία. Η πρωτοβουλία αυτή φανερώνει την έμπρακτη υποστήριξή μας προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων».

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου της Θεολογικής Σχολής Γεώργιος Καντώνης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ HCHC
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής Γεώργιος Καντώνης με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ HCHC

Σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Σχολής Γεώργιο Καντώνη διημείφθη η ακόλουθη συνομιλία:

«Εθνικός Κήρυκας»: Κύριε πρόεδρε, γνωρίζατε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα ανακοίνωνε πλήρη υποτροφία σε Ιορδανούς φοιτητές, ιερείς και διακόνους που επιθυμούν να σπουδάσουν στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή;

Γ. Καντώνης: Οχι, δεν το γνώριζα έως ότου κάποιος ιερεύς μου έστειλε την ανάρτηση του Αρχιεπισκόπου στο Facebook.

«E.K.»: Επιχειρήσατε να επικοινωνήσετε με τον Αρχιεπίσκοπο για να τον ρωτήσετε τι συμβαίνει; Τι είναι αυτή η ανακοίνωση;

Γ. Καντώνης: Ναι.

«Ε.Κ.»: Τι σας είπε;

Γ. Καντώνης: Δεν έχω σχόλιο.

«Ε.Κ.»: Εχει η Σχολή χρήματα για να δώσει υποτροφίες σε όλους εκείνους του Ιορδανούς ιερείς και διακόνους να σπουδάσουν;

Γ. Καντώνης: Δεν μπορώ να σχολιάσω χωρίς να συζητήσω με τον Αρχιεπίσκοπο.

«Ε.Κ.»: Ηταν σε γνώση της Εφορείας η ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου;

Γ. Καντώνης: Δεν γνωρίζω αν είχαν λάβει κάποια πληροφορία.

«Ε.Κ.»: Εχετε κάποιο περαιτέρω σχόλιο;

Γ. Καντώνης: Δεν μπορώ να σχολιάσω περαιτέρω έως ότου έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τον Αρχιεπίσκοπο.

«Ε.Κ.»: Γιατί δεν του μιλήσατε; Γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η επικοινωνία;

Γ. Καντώνης: Ουδέν σχόλιο.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιες παρεμβάσεις και συμπεριφορές του κ. Ελπιδοφόρου είχαν οδηγήσει τον πρόεδρο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής Γεώργιο Καντώνη σε παραίτηση, όπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 26 Μαΐου του 2021, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα και συγκεκριμένα στις 8 Ιουνίου 2021 την ανακάλεσε κατόπιν συσκέψεων με τον Αρχιεπίσκοπο. Ο κ. Καντώνης είχε αντιδράσει τότε στην ανάμειξη του Επισκόπου Ναζιανζού Αθηναγόρα στα της Σχολής, αλλά και στο σχέδιό τους – Ελπιδοφόρου – Αθηναγόρα – να κάνουν τη Σχολή Μοναστήρι σαν την Χάλκη με καλόγερους και δόκιμους.

Εν τω μεταξύ, οι φοιτητές που πληροφορήθηκαν την ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου έχουν δυσανασχετήσει και αρκετοί από αυτούς επικοινώνησαν με τον «Ε.Κ.» ρωτώντας αν έχει έλθει στην αντίληψή μας η εξαγγελία του Αρχιεπισκόπου, πλην όμως από φόβο δεν θέλησαν να προβούν σε επίσημο σχολιασμό.

Εξάλλου, ιεράρχες εκ Φαναρίου τόνισαν στον «Ε.Κ.» πως «ο Ελπιδοφόρος δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία και μέριμνα για τους Αραβικής καταγωγής κληρικούς και μη καθότι εξ’ ημίσεως είναι Αραβας την καταγωγή από το μέρος της μητρός του».

Τονίζεται ότι τα χρήματα για τις υποτροφίες σε φοιτητές της Σχολής τα δίνει η Ηγεσία των 100 και συγκεκριμένα για τους Ελληνορθόδοξους φοιτητές, οι οποίοι προορίζονται να γίνουν ιερείς και να υπηρετήσουν την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Εκ Φαναρίου κατέστη γνωστό πως ανάμεσα στα απώτερα σχέδια του κ. Ελπιδοφόρου είναι η άμεση υπαγωγή του Οργανισμού της Ηγεσίας των 100 στην Αρχιεπισκοπή προκειμένου τα ενενήντα και πλέον εκατομμύρια δολάρια του αποθεματικού του Κεφαλαίου να περιέλθουν στην Αρχιεπισκοπή. Ο σημερινός πρόεδρος της Ηγεσίας των 100, Δημήτρης Λογοθέτης, είναι φίλα προσκείμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο, γεγονός το οποίο κάνει πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία προς τούτο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Ε.Κ.».

Εξ’ άλλου, πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο κοσμήτορας της Σχολής π. Γεώργιος Παρσένιος, ο οποίος διορίσθηκε προ διετίας σχεδόν, δήλωσε σε καθηγητές την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση της κοσμητείας για την οποία και προσελήφθη και να παραμείνει μόνο ως καθηγητής. Του υποδείχθηκε να παραμείνει λίγο ακόμα διότι δίνεται το μήνυμα στις Ακαδημαϊκές Αρχές, αλλά και γενικότερα στην Εκκλησία και την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα ότι οι κοσμήτορες αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι. Εν τω μεταξύ, ο π. Παρσένιος πριν μερικές εβδομάδες διορίσθηκε και ως προϊστάμενος στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Λέξινγκτον της Μασαχουσέτης. Τηλεφωνικό αλλά και γραπτό μήνυμα του «Ε.Κ.» στον π. Παρσένιο προ ημερών παρέμεινε αναπάντητο.

Πηγή:ekirikas.com