Εύβοια: Νέος σεισμός αισθητός και στην Αθήνα – Αναμένονται μετασεισμοί

Αθήνα.- Σεισμική δόνηση 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Εύβοια το πρωί της Παρασκευής, ενώ έγινε αισθητός και στην Αθήνα. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 9χλμ νοτιοανατολικά της περιοχής Ζάρακες. Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 11,8χλμ. Ο συγκεκριμένος έρχεται σεισμός μετά τις εκτεταμένες συζητήσεις που έχουν γίνει για τις συστημικές σεισμικές δονήσεις στην Εύβοια, με τους σεισμολόγους να μην είναι καθησυχαστικοί.

«Κατά τη δική μου εκτίμηση δεν περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό, αλλά περιμένουμε μία πλούσια μετασεισμική ακολουθία, η οποία είναι σε μία περιοχή, την οποία δεν την ξέραμε. Είναι η αντίστοιχη περιοχή με αυτήν της Ελασσόνας που είχαμε κάποιο ρήγμα που δεν το ξέραμε, ή στην Κοζάνη και τα Γρεβενά αντίστοιχα. Το ρήγμα στην Εύβοια είναι σχετικά μικρό και υποθαλάσσιο. Η μετασεισμική δραστηριότητα μπορεί να μας απασχολήσει ακόμη και μήνες», τόνισε αρχικά ο κ. Τσελέντης.

Στην συνέχεια επισήμανε ότι «το πρόβλημα είναι ότι πολλά σπίτια τα οποία είναι πέτρινα και παλιά από ότι είδα, έχουν υποστεί κάποιες μικροζημιές και οι επαναλαμβανόμενες φορτίσεις, μπορούν σίγουρα να προκαλέσουν προβλήματα στην στατικότητα τους. Για αυτό πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή και έλεγχος αυτών των σχολείων. Ο προχθεσινός σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Αθήνα. Στο διάγραμμα που έχω στείλε φαίνεται ότι οι σεισμοί έχουν διεύθυνση διάρρηξης προς την Αθήνα, για αυτό και έγινε αντιληπτός».

κολουθίας. Αυτό δείχνουν τα δεδομένα μας. Η κατανομή των σεισμών δεν έχει μεγάλη έκταση. Το ρήγμα φαίνεται σχετικά μικρό».

Ψύχραιμος εμφανίστηκε την Πέμπτη και ο Ευθύμης Λέκκας: «Αυτός ο σεισμός εκτονώνει ακόμα περισσότερο τις τεκτονικές δυνάμεις οι οποίες ήταν συσσωρευμένες στο έδαφος και φανερώνει ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι σε αποδρομή» τόνισε ο κ. Λέκκας. «Θεωρώ ότι το συγκεκριμέο ρήγμα δεν έχει άλλες δυνάμεις για να δώσει κάτι μεγαλύτερο αλλά και στην ελάχιστη περίπτωση που θα έχουμε κάποιο μεγαλύτερο σεισμικό γεγονός, οι κατασκευές στην περιοχή αντέχουν» πρόσθεσε. «Συνεπώς τα περιθώρια ασφάλειας είναι πάρα πολλά. Έτσι δεν πρέπει να μας ανησυχεί ο σεισμός αυτός» κατέληξε ο κ. Λέκκας.