Μουντιάλ 2022: Παγκόσμια πρωταθλήτρια στα πέναλτι η Αργεντινή, το πήρε για πρώτη φορά ο Μέσι

Στον καλύτερο τελικό Μουντιάλ όλων των εποχών, η Αργεντινή νίκησε 4-2 τη Γαλλία στα πέναλτι (κανονικός αγώνας και παράταση 3-3) και στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια για τρίτη φορά στην ιστορία της. Δύο γκολ στον πρώτο του τίτλο Μουντιάλ ο θρύλος Μέσι.

«Βασιλιάς» στον κορυφαίο τελικό όλων των εποχών! Έπειτα από μια επική «μάχη» που κρίθηκε στα πέναλτι μετά το 3-3 των 120 λεπτών, ο Μέσι με δυο γκολ νίκησε τη Γαλλία του πρίγκιπα Μπαπέ (χατ τρικ) και έστεψε την Αργεντινή πρωταθλήτρια κόσμου!.

Βάσεις νίκης η Αργεντινή με Μέσι – Ντι Μαρία

Με τον Ντε Πολ να… φρουρεί την αριστερή πλευρά απέναντι στους Μπαπέ Ερναντές και τον Ντι Μαρία να ξεκινά στην αριστερή πτέρυγα για να δημιουργεί αναταραχές, ο Σκαλόνι ανακάτεψε την τράπουλα και κατάφερε να πιάσει την Γαλλία προ εκπλήξεως. Προοδευτικά άλλωστε η Αργεντινή κέρδισε την κατοχή της μπάλας, ήταν πολύ πιο επικίνδυνη και άρτια οργανωμένη με εκείνη στα πόδια της και φρόντισε να ρίξει προειδοποιητικές βολές στις προσπάθειες των Μακ Άλιστερ (5΄) και Ντι Μαρία (17΄).

Κι όσο η εικόνα του τελικού δεν άλλαζε, το προβάδισμα της Αλμπισελέστε έμοιαζε απλώς ως θέμα χρόνου. Έτσι κι έγινε όταν στο 23΄ο Ντι Μαρία… χόρεψε τον Ντεμπελέ και ο Γάλλος τον γκρέμισε μέσα στην περιοχή, με τον Μαρτσίνιακ να δείχνει κατευθείαν την άσπρη βούλα. Ο Μέσι ανέλαβε την εκτέλεση και νίκησε τον Γιορίς από τα έντεκα βήματα, καταρρίπτοντας παράλληλα ακόμα ένα ρεκόρ καθώς έγινε ο μοναδικός στην ιστορία με γκολ σε όλα τα νοκ -άουτ ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Το προβάδισμα χάρισε ακόμα μεγαλύτερη ψυχολογική δύναμη στους Αργεντινούς που στο 36′ έφτασαν στο 2-0. Χάρη σε μια άριστη ανάπτυξη που ξεκίνησε από τα πόδια των Άλβαρες Μέσι, ο Μακ Άλιστερ με υπέροχη παράλληλη μπαλιά σέρβιρε… μισό γκολ στον Ντι Μαρία, ο οποίος ολοκλήρωσε τη φάση και ξέσπασε σε δάκρυα!

Οι δραστικές εξελίξεις απαιτούσαν δραστικά μέτρα από τον Ντεσάν, ο οποίος απέσυρε στο 41΄τους άφαντους Ζιρού Ντεμπελέ μήπως και αλλάξει την αποκαρδιωτική εικόνα των Μπλε που για ένα ολόκληρο ημίχρονο απέτυχαν να ολοκληρώσουν έστω και μια τελική…

«Αστραπή» Μπαπέ και 2-2 από το πουθενά…

Νομοτελειακά η Γαλλία έπρεπε να πάρει περισσότερα ρίσκα στο β΄μέρος, ανέβασε τις γραμμές της, αλλά ακόμα κι έτσι δεν μπορούσε να φτάσει με αξιώσεις στην αντίπαλή περιοχή. Αντιθέτως, σαν σε… επανάληψη του ημιτελικού με την Κροατία, η Αργεντινή βρήκε περισσότερους χώρους κι αν δεν υπήρχε ο Γιορίς να νικήσει τον Μακ Άλιστερ σε τετ-α-τετ θα μπορούσε να είχε κλειδώσει το ματς από νωρίς (63΄).

Ο τελικός έδειξε να έχει «σβήσει», οι Γάλλοι δεν έβγαζαν ιδέες για να απειλήσουν την Αργεντινή, όμως μέσα σε ένα εφιαλτικό δίλεπτο τα πάντα ανατράπηκαν! Στο 79΄ο Κόλο Μουανί έμεινε όρθιος απέναντι στον Οταμέντι, ο οποίος τον ανέτρεψε μέσα στην περιοχή και έδωσε την ευκαιρία στους Μπλε να ξαναμπούν στο παιχνίδι. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι ο – άφαντος μέχρι εκείνο το σημείο – Μπαπέ θα ευστοχούσε από την άσπρη βούλα, με τον 23χρονο αστέρα να μην απογοητεύει και να γράφει το 2-1.

Ο πανικός (ως συνήθως σε αυτό το Μουντιάλ) δεν άργησε να κυριεύσει την Αργεντινή, η οποία… 97 δευτερόλεπτα αργότερα βίωσε την απόλυτη ψυχρολουσία! Έπειτα από έξυπνη πάσα του Τουράμ, ο Μπαπέ πάτησε περιοχή και με ΦΑ-ΝΤΑ-ΣΤΙ-ΚΟ τελείωμα έδωσε το φιλί της ζωής στη Γαλλία, όντας ο πρώτος μετά τον Ρονάλντο (2002) που πετυχαίνει δυο γκολ σε τελικό Μουντιάλ (81΄).

Soccer Football – FIFA World Cup Final Qatar 2022 – Fans in Buenos Aires – Buenos Aires, Argentina – December 18, 2022 Argentina fans celebrate winning the World Cup by the Obelisco REUTERS/Agustin Marcarian Οι κάτοικοι του Μπουένος Αιρες ξεχύθηκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας για Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ξαφνικά ο τελικός απέκτησε μια αχαρακτήριστη άγρια ομορφιά, με τη μπάλα να πηγαίνει πάνω – κάτω και τις δυο πλευρές να μετρούν από μια κορυφαία στιγμή για να πάρουν το παιχνίδι! Αρχικά ο Μαρτίνες στο 90+3΄σταμάτησε τον Ραμπιό μέσα από την περιοχή, ενώ στο 90+7΄ο Γιορίς απογειώθηκε και έδιωξε με υπερένταση την οβίδα του Μέσι, σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά φινάλε όλων των εποχών σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αργεντινή (Λιονέλ Σκαλόνι): Γιορίς, Κουντέ, Βαράν, Ουπαμεκανό, Ερναντές (71΄Καμαβινγκά), Τσουαμενί, Ραμπιό (96΄Φοφανά), Γκριεζμάν (71΄Κομάν), Ντεμπελέ (41΄ Κόλο Μουανί), Μπαπέ, Ζιρού (41΄Τουράμ)

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Μαρτίνες, Μολίνα (91΄Μοντιέλ), Ρομέρο, Οταμέντι, Ταλιαφίκο, Ντε Πολ (102΄Παρέδες), Έντσο Φερνάντες, Μακ Άλιστερ, Ντι Μαρία (65΄Ακούνια), Άλβαρες (102΄Λαουτάρο), Μέσι

gazzetta.gr