Στην Αλβανία σήμερα ο Νίκος Δένδιας – Οι στόχοι της ελληνικής πλευράς

Βασική στόχευση της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της υπογραφής συνυποσχετικού, ώστε οι δύο χώρες να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να επιλύσουν τις διαφορές τους στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών

Την ώρα που η Τουρκία κόβει με τις πράξεις και τις προκλήσεις της κάθε δίαυλο επικοινωνίας και συζήτησης με την Ελλάδα, η Αθήνα εκπέμπει μήνυμα σταθερότητας και συνεργασίας με τους βόρειους γείτονές της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις, μετά και το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στα Τίρανα και τις επαφές του με την ηγεσία της χώρας.

Αυτό το κλίμα σηματοδοτεί και η σημερινή επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην αλβανική πρωτεύουσα, όπου θα έχει επαφές  με την ομόλογό του και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον τύπο, ενώ στη συνέχεια ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Έλληνα Υπουργού.

Οι συζητήσεις του Νίκου Δένδια και της Αλβανίδας ομολόγου του, Όλτα Τσάκα, αναμένεται να εστιάσουν στην πορεία των διμερών σχέσεων σε ευρύ φάσμα τομέων, καθώς και σε τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.

Βασική στόχευση της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της υπογραφής συνυποσχετικού, ώστε οι δύο χώρες να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να επιλύσουν τις διαφορές τους στο θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Αλβανίας. Η σχετική προεργασία μάλιστα έγινε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλβανία για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα στις αρχές Δεκεμβρίου στα Τίρανα. «Πιστεύω ότι προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό για την παραπομπή του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης», τόνισε ο πρωθυπουργός τότε, σημειώνοντας πως η «η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τέτοιες εκκρεμότητες με γνώμονα το διεθνές δίκαιο» και όπως είπε αυτό θα επιδιώξουμε να κάνει και σε αυτή την περίπτωση.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι  το συνυποσχετικό να υπογραφεί από τις δύο πλευρές το συντομότερο δυνατό, ακόμη και εντός του πρώτου μισού του 2023. Βαρύνοντα λόγο για τον οποίο η Αθήνα θέλει να κλείσει αυτή την εκκρεμότητα όσο το δυνατόν συντομότερα, είναι η αναθεωρητική και προκλητική πολιτική της Τουρκίας, η οποία υπάρχουν φόβοι ότι θα ενταθεί το επόμενο διάστημα και όσο οδεύει προς τις τουρκικές εκλογές  του 2023. Επιπλέον η επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει πιεστικά και στα «παιχνίδια» της Άγκυρας με την Τρίπολη, με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο που υπέγραψαν, καθώς αυτόματα θα τις καταστήσει ως τις μόνες χώρες της περιοχής οι οποίες παραβιάζουν και αρνούνται να εφαρμόσουν τις διατάξεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν και υπογραμμίζουν το γεγονός ότι «η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, εφαρμόζοντας στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο».

Εκτός απρόοπτου, την Πέμπτη θα ακολουθήσει επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε περιοχές της Βόρειας Ηπείρου, όπου κατοικεί ελληνική μειονότητα. Ουσιαστικά πρόκειται για το ταξίδι που είχε προγραμματιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ο κ. Μητσοτάκης ήδη βρισκόταν στα Τίρανα για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων και αναβλήθηκε λόγο κακών καιρικών συνθηκών.

Πηγή: skai.gr