Μήνυμα για τα Χριστούγεννα του Αρχιεπισκόπου Καναδά Σωτηρίου

ΤΟΡΟΝΤΟ. Ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος στο μήνυμά του για τα Χριστούγεννα αναλύει το γεγονός πως η γέννηση του Χριστού έτμησε την Ιστορία στα δύο.

Γράφει ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: «Χριστός επί Γης, γυρίστε πίσω. Αγναντέψτε το παρελθόν. Δείτε τι έγινε πριν χιλιάδες χρόνια. Βρείτε το πάλι στην αιώνια αλήθεια. Ακούστε το αψευδές στόμα του Θεού. Διαβάστε στην Αγία Γραφή. Στην Παλαιά Διαθήκη. Στη Γένεση. Ιδού τι είπε ο Θεός: «Ποιήσωμεν άνθρωπον κατ’ εικόνα ημετέραν και καθ’ ομοίωσιν…» (Γενεσ. 1,26). «Και έπλασεν ο Θεός τον άνθρωπον, χουν λαβών από της γης και ενεφύσησεν εις το πρόσωπον αυτού πνοήν ζωής, και εγένετο ο άνθρωπος εις ψυχήν ζώσαν» (Γενεσ. 2,7). Δηλαδή; Άνθρωπος επί γης. Για πρώτη φορά εμφανίζεται ο άνθρωπος στη γη.

Ιστορικοί σταθμοί στην ιστορία της ανθρωπότητας. Της οικουμένης. Του σύμπαντος. Εγωκεντρικό; Εγωϊστικό; Ίσως. Άλλ’ αυτή είναι η πραγματικότητα. Μόνο ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματικός. Πνευματοσωματικός. Πριν από χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος στη γη. Πριν από 2022 χρόνια ο Χριστός στη γη».

Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «έφερε στη γη τον άνθρωπο ο Θεός δημιουργός. Από αγάπη. Για να ζει. Να ευφραίνεται. Ν’ απολαμβάνει τα κάλλη της δημιουργίας. Τον έφερε ‘κατ’ εικόνα’ για να αποκτήσει το ‘καθ’ ομοίωσιν’. Ήρθε στη γη ο Θεός σαν άνθρωπος για τον άνθρωπο. Από ανάγκη του ανθρώπου. Για τη σωτηρία του ανθρώπου. Για να ταπεινωθεί ο Θεός. Για να σταυρωθεί. Για να πεθάνει. Για να βοηθήσει τον άνθρωπο ν’ αποκτήσει το ‘καθ’ ομοίωσιν’. Για να σώσει τον άνθρωπο. Για να υιοθετήσει τον άνθρωπο. Στη γη ο Χριστός, ‘ίνα πας ο πιστεύων εις αυτόν μη απόληται, άλλ’έχει ζωήν αιώνιον’ (Ίωαν. 3,16). Στη γη ο Χριστός, ο ποιμήν ο καλός, για να σώσει τον άνθρωπο. Το πρόβατο το απολωλός.

Η άπειρη αγάπη του Θεού έφερε τον άνθρωπο στη γη. Ο ξεπεσμός. Η αθλιότητα. Το αμαρτωλό σκοτάδι του ανθρώπου. Η ανάγκη της σωτηρίας του ανθρώπου, έφεραν το Χριστό στη γη. Αντίθεση και ανομοιότητα τρομερή στην αιτία των δύο αυτών συγκλονιστικών γεγονότων».

Διερωτάται το εξής: «Δύο χιλιετίες από την ενανθρώπηση του Θεού και ποια είναι η κατάσταση της ανθρωπότητας; Πόλεμοι. Αιματοχυσίες. Μίσος. Ανηθικότης. Τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία, στο Ιράν και σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Η ανθρωπότητα σκουντουφλάει. Έχασε την πυξίδα της. Τον προορισμό της. Γι’ αυτό πρέπει όλοι μας να ξανασκεφθούμε τα γεγονότα των Χριστουγέννων. Τη γέννηση του Χριστού στη Βηθλεέμ. Ο καθένας από μας να ετοιμάσει τη δική του φάτνη. Μια πνευματική φάτνη να γίνει η ψυχή του και η καρδιά του. Ο Χριστός να γεννηθεί εφέτος σ’ αυτή την πνευματική φάτνη. Να την θερμάνει. Να την καθαρίσει. Χρειάζεται επιστροφή. Αλλαγή δρόμου για τον καθένα από μας».

Πηγή:ekirikas.com