Συμβουλές για να καταπολεμήσουμε την ίωση και να κάνουμε Πρωτοχρονιά

Αν το διαβάζουμε αυτό, πιθανότατα έχουμε μπερδευτεί, νιώθουμε ντροπιασμένοι και κοιτάμε τις ημερομηνίες με ένα βογγητό. Το να κρυώσουμε δεν είναι ποτέ διασκεδαστικό, αλλά το να πάθουμε ίωση λίγο πριν την Πρωτοχρονιά είναι διπλά απογοητευτικό.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια θαυματουργή θεραπεία που μπορεί να μας βοηθήσει να νικήσουμε το κρυολόγημα σε 24 ώρες και συνήθως, ένα κρυολόγημα τείνει να διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες βέλτιστες πρακτικές που θα μπορεί να μας βοηθήσουν να ανακάμψουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Να τι πρέπει να ξέρουμε λοιπόν:

Ας λάβουμε σωστά τα βασικά

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) λέει ότι τα ακόλουθα είναι βασικά για την ταχύτερη ανάρρωση από το κρυολόγημα:

  • Ξεκούραση και ύπνος
  • Αφθονο νερό. Φρουτοχυμοί ή σκουός (μη αλκοολούχο ποτό) αναμεμειγμένο με νερό είναι ΟΚ για να αποφύγουμε την αφυδάτωση
  • Γαργάρες με αλατόνερο για να αποφύγουμε τον πονόλαιμο

Μπορούμε επίσης να απαλύνουμε τους πόνους ή να κατεβάσουμε την θερμοκρασία με παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη και να ανακουφίσουμε την βουλωμένη μύτη με αποσυμφορητικά σπρέι ή δισκία, για τα οποία μπορεί να μας συμβουλεύσει ένας φαρμακοποιός.

«Ας είμαστε προσεκτικοί να μην χρησιμοποιούμε φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα εάν παίρνουμε δισκία παρακεταμόλης και ιβουπροφαίνης», αναφέρει το NHS. «Τα φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα συχνά περιέχουν επίσης παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη, επομένως μπορεί να είναι εύκολο να ληφθεί μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη δόση. Μερικά δεν είναι κατάλληλα για παιδιά, μωρά και έγκυες γυναίκες».

Τι να φάμε (και τι να αποφύγουμε)

Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι τα συμπληρώματα επιταχύνουν την ανάρρωση από το κρυολόγημα, αλλά η διατροφή μας με καλό φαγητό δεν είναι ποτέ κακή ιδέα για να μας βοηθήσει να νιώσουμε καλύτερα.

Ο δρ. Ντχάβαλ Ντεσάι, διευθυντής νοσοκομειακής ιατρικής στο Emory St. Joseph’s Hospital στην Ατλάντα, έχει αναφέρει στην HuffPost ότι πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στις «καλές θερμίδες» όταν έχουμε κρυολόγημα.

Σημείωσε ότι οι καλές θερμίδες περιλαμβάνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (αυγά, ψάρι, κοτόπουλο, ελληνικό γιαούρτι, φυστικοβούτυρο) και μερικούς υδατάνθρακες για ενέργεια. Συνέστησε επίσης να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που δεν έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, καθώς και τα ποτά με καφεΐνη.

Η δρ Τζούντιθ Φλόρες, παιδίατρος στη Νέα Υόρκη και ιατρός εμπειρογνώμονας από την Εθνική Ισπανική Ιατρική Ένωση, προσθέτει ότι πρέπει να μείνουμε μακριά από το αλκοόλ, το οποίο όχι μόνο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας (που είναι σημαντικό για την αποκατάσταση), αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει -τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που παίρνουμε.

Εάν έχουμε βήχα, το μέλι μπορεί να μας βοηθήσει να απαλύνουμε τα συμπτώματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι μπορεί να μειώσει τον βήχα σε παιδιά και ενήλικες, αλλά να θυμόμαστε ότι είναι κατάλληλο μόνο για παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους.

Ας μείνουμε σε χαλαρές δραστηριότητες

Καθώς η ξεκούραση είναι ο καλύτερος τρόπος για να νικήσουμε το κρύο γρήγορα, καλό είναι να ακυρώσουμε τα πριν την Πρωτοχρονιά σχέδια που έχουμε, εάν θέλουμε να είμαστε καλύτερα πριν από τη μεγάλη μέρα (οι φίλοι μας θα μας ευχαριστήσουν που κρατήσαμε τα μικρόβια για τον εαυτό μας επίσης).

Ας δώσουμε στον εαυτό μας την άδεια να παραλείψει την επόμενη προπόνηση και να τον «περιποιηθούμε» με ένα ωραίο ζεστό μπάνιο ή ένα ντους μεγάλης διάρκειας. Αν και οι ατμοί δεν θα γιατρέψουν το κρυολόγημά μας, οι ειδικοί λένε ότι ένας ζεστός «εμποτισμός» μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από πόνους στους μύες, συμφόρηση και πονοκεφάλους.

Πηγή:huffpost.gr