Οι ασφαλιστές πλοίων ακυρώνουν την πολεμική κάλυψη για Ρωσία και Ουκρανία

Οι αντασφαλιστές, δεν θα ανανεώσουν τις 12μηνες συμβάσεις τους, όπως είθισται κάθε 1η Ιανουαρίου, αναφέρει το Reuters.

Οι ασφαλιστές πλοίων δήλωσαν ότι ακυρώνουν την κάλυψη κινδύνων πολέμου στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, μετά την έξοδο των αντασφαλιστών από την αγορά λόγω των μεγάλων ζημιών που υπέστησαν από τον πόλεμο αλλά και τον τυφώνα Ιαν, στην Φλόριντα

Οι αντασφαλιστές, που «ασφαλίζουν» τους ασφαλιστές, δεν θα ανανεώσουν τις 12μηνες συμβάσεις τους, όπως είθισται κάθε 1η Ιανουαρίου, αναφέρει το Reuters.

Τα πλοία από εμπορικής απόψεως είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν ασφάλιση προστασίας και αποζημίωσης (P&I- protection and indemnity) η οποία καλύπτει απαιτήσεις ευθύνης έναντι τρίτων, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών ζημιών και τραυματισμών. Ξεχωριστά συμβόλαια που αφορούν τα ύφαλα και τις μηχανές καλύπτουν τα πλοία έναντι φυσικών ζημιών.

Από την 1η Ιανουαρίου

Τα P&I clubs, American, North, UK και West δεν είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν κάλυψη κινδύνου πολέμου για ορισμένες υποχρεώσεις στην περιοχή από την 1η Ιανουαρίου, ανέφεραν σε πρόσφατες ανακοινώσεις στις ιστοσελίδες τους. Τα συγκεριμένα clubs είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ασφαλιστών P&I και καλύπτουν περίπου το 90% των ποντοπόρων πλοίων παγκοσμίως.

Το UK P&I Club δήλωσε στις 23 Δεκεμβρίου ότι το ζήτημα προέκυψε λόγω της μη δυνατότητας αντασφάλισης.

Η American P&I  την ίδια ημερομηνία ανακοίνωσε επίσης ότι είχε λάβει “ειδοποίηση ακύρωσης” από τους αντασφαλιστές της για τους κινδύνους που απορρέουν από τον πόλεμο, και θα ακύρωνε επίσης τις δικές της ασφαλίσεις.

Η απόσυρση της κάλυψης για την Ουκρανία και τη Ρωσία θα ισχύσει  για ορισμένους και όχι για όλους τους τύπους συμβολαίων που προσφέρονται από τους ομίλους P&I, δήλωσαν τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος στο Reuters.

Οι αποκλεισμοί θα δυσκολέψουν τους ναυλωτές να βρουν ασφάλιση, θα αυξήσουν τις τιμές και θα σημαίνει ότι ορισμένα πλοία θα ταξιδεύουν ανασφάλιστα, λένε πηγές του κλάδου.

naftemporiki.gr