Ουκρανία: Τέλος του πολέμου ως το καλοκαίρι του 2023 «βλέπει» ο ιστορικός Iαν Κέρσοου

Τερματισμό του πολέμου μέσα στο 2023 προβλέπει ο Ιαν Κέρσοου λόγω της φθοράς που θα έχουν υποστεί Ρωσία και Ουκρανία, και εκτιμά ότι η ρωσική εισβολή «θ’ αλλάξει την Ευρώπη».

Τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία έως το καλοκαίρι του 2023 λόγω της φθοράς και των δύο αντιπάλων, προβλέπει ο βρετανός ιστορικός Iαν Κέρσοου (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από medaille-charlemagne.eu), εκτιμώντας πως οι συνέπειες για τη Μόσχα θα είναι μακροπρόθεσμες.

«Δεν μπορεί να κερδίσει»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «έβαλε τον εαυτό του σε θέση που δεν είχε ποτέ προβλέψει. Βρίσκεται τώρα σ’ έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει και ο οποίος είναι πολύ δαπανηρός και επιζήμιος», δηλώνει ο κ. Κέρσοου σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung και προσθέτει ότι «μένει τώρα να δούμε σε τι κατάσταση θα βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις των δύο πλευρών στο τέλος του χειμώνα».

Αυτός ο χειμώνας «θα είναι πολύ σκληρός για την Ουκρανία, αλλά και για πολλούς Ρώσους», εκτιμά ο βρετανός ιστορικός, ο οποίος ειδικεύεται στην ευρωπαϊκή ιστορία του 20ού αιώνα και έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη βιογραφία του Αδόλφου Χίτλερ.

«Την άνοιξη θα δούμε αν οι Ουκρανοί, με την υποστήριξη της Δύσης, είναι έτοιμοι για μια νέα επίθεση, η οποία θα τους επιτρέψει να απωθήσουν του επιτιθέμενους.

Στον δρόμο για τη λύση

»Αν συμβεί αυτό, τότε την άνοιξη ή το καλοκαίρι θα βρισκόμαστε στον δρόμο για τη μία ή την άλλη λύση. Ο σημερινός βαθμός φθοράς είναι κάτι που πολύ δύσκολα θ’ αντέξουν και οι δύο πλευρές. Για αυτό και υποθέτω ότι ο πόλεμος θα έχει τελειώσει σε μισό χρόνο», συνεχίζει ο Ιαν Κέρσοου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη Μόσχα:

«Η Ρωσία είναι πλέον απομονωμένη, τουλάχιστον στην Ευρώπη. Υπό αυτή την έννοια, η απόφαση για εισβολή ήταν πολύ δαπανηρή.

»Θ’ αλλάξει την Ευρώπη – το πώς ακριβώς δεν μπορεί όμως να προβλεφθεί. Είναι πάντως ήδη ξεκάθαρο ότι ο πόλεμος μας επέβαλε νέα ενεργειακή πολιτική και προκάλεσε ύφεση».

Πηγή: ΑΠΕ