Έρευνα: Η Ελλάδα 2η πιο όμορφη χώρα του κόσμου

Ειδικότερα,  οι κορυφαίες χώρες σε γραφικότητα και ομορφιά, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην παγκόσμια έρευνα, είναι οι εξής: Στην πρώτη θέση, βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, στη δεύτερη θέση είναι η Ελλάδα, στην τρίτη η Ιταλία, στην τέταρτη θέση η Ελβετία και ακολουθούν οι Ισπανία, Νορβηγία, Αυστραλία, Ιρλανδία και Βραζιλία.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι στη γενική κατάταξη της ευρύτερης κατηγορίας, οι καλύτερες χώρες στον κόσμο, η Ελλάδα κατέκτησε την 25η θέση, ανεβαίνοντας δύο θέσεις από το προηγούμενο έτος. Χαρακτηριστικό είναι και το ότι, σε σχέση με χώρες όπως η πληθωρική Βραζιλία ή η εξωτική Ταϊλάνδη, ακόμη και η «ανταγωνίστρια» τουριστικά Κροατία, η χώρα μας υπερέχει τόσο στην γενική κατάταξη, όσο και στην ειδική. Μάλιστα, στη διάκριση των καλύτερων χωρών, η Ελλάδα είναι μία μόλις θέση πίσω από το «δυνατό» Λουξεμβούργο, αφήνοντάς το όμως πίσω κατά 43 θέσεις όσον αφορά στην ομορφιά και στη γραφικότητα.

Η ομορφιά είναι υποκειμενική, αν και η υποκειμενικότητα αυτή τείνει να γίνει αντικειμενικότητα για την Ελλάδα, εφόσον προτιμάται σταθερά από τόσο μεγάλο όγκο ταξιδιωτών. Όμως, ποιοι είναι παράγοντες που μελετήθηκαν για να προκύψει η γενική κατάταξη, η οποία και οδήγησε στη βελτίωση της χώρας μας κατά δύο θέσεις, γεγονός που σημαίνει ότι προοδεύει σε αρκετούς σημαντικούς τομείς;

Ποιότητα Ζωής (14,52%): καλή αγορά εργασίας, προσιτή, οικονομικά σταθερή, φιλική προς την οικογένεια, ισότητα εισοδήματος, πολιτικά σταθερή, ασφαλής, καλά ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, καλά ανεπτυγμένο σύστημα δημόσιας υγείας.

Επιχειρηματικότητα (14,17%): συνδεδεμένη με τον υπόλοιπο κόσμο, μορφωμένος πληθυσμός, επιχειρηματική, καινοτόμος, παρέχει εύκολη πρόσβαση στο κεφάλαιο, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, τεχνολογική τεχνογνωσία, διαφανείς επιχειρηματικές πρακτικές, καλά ανεπτυγμένη υποδομή, καλά ανεπτυγμένη ψηφιακή υποδομή, καλό νομικό πλαίσιο.

Ευελιξία (13,96%): προσαρμόσιμη, δυναμική, μοντέρνα, προοδευτική

Κοινωνικός σκοπός (13,49%): νοιάζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, νοιάζεται για το περιβάλλον, ισότητα φύλων, θρησκευτική ελευθερία, σέβεται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, αξιόπιστη, καλά κατανεμημένη πολιτική εξουσία, φυλετική ισότητα, νοιάζεται για τα δικαιώματα των ζώων, δεσμεύεται για τους κλιματικούς στόχους, κοινωνική δικαιοσύνη.

Προσβασιμότητα (10,57%): διαφορετικότητα, διακριτικότητα, δυναμικότητα, μοναδικότητα.

Πολιτισμική επιρροή (10,36%): πολιτισμικά σημαντική από άποψη ψυχαγωγίας, μοντέρνα, χαρούμενη, επιδραστική κουλτούρα, ισχυρές μάρκες καταναλωτών

Open for Business (9,35%): φθηνό κόστος παραγωγής, ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον, γραφειοκρατία, διαφανείς κυβερνητικές πρακτικές.

Περιπέτεια (5,48%): φιλική, διασκεδαστική, καλή για τουρισμό, ευχάριστο κλίμα, γραφική, αισθησιακή

Ισχύς (5,02%): ηγέτης, με οικονομική επιρροή, ισχυρές εξαγωγές, πολιτική επιρροή, ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, ισχυρός στρατός.

Κληρονομιά (3,09%): πολιτιστικά προσβάσιμη, πλούσια ιστορία, εξαιρετικό φαγητό, πολλά πολιτιστικά αξιοθέατα, πολλά γεωγραφικά αξιοθέατα.

Πηγή:https://www.travel.gr/