“Διασώζονται” προς ώρας (;) οι “βουλευτές ομογένειας”

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ (5/1), μεταξύ άλλων σημαντικών τοποθετήσεών του αναφορικά με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος για την εκλογή βουλευτών Επικρατείας που προέρχονται από την ομογένεια λόγω της μικρής συμμετοχής σε αυτές, Ελλήνων Αποδήμων Ψηφοφόρων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βορίδης, όπως έγραψε η στήλη «Βηματοδότης» της Κυριακάτικης έκδοσης (24-25 Δεκεμβρίου) του «Βήματος», εφέρετο να εκτιμά ότι η κυβέρνηση βρίσκονταν σε σκέψεις πως ίσως έπρεπε, λόγω του μικρού αριθμού εγγεγραμμένων έως σήμερα ψηφοφόρων στους ειδικούς καταλόγους εξωτερικού,  να αφαιρεθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της υποψηφιότητας των αποδήμων σε εκλόγιμες θέσεις των ψηφοδελτίων Επικράτειας.

Η Panhellenic Post που αναδημοσίευσε τις πληροφορίες αυτές σε ενυπόγραφο άρθρο της με τίτλο «Κομματικά προεκλογικά παιχνίδια με την ψήφο των Αποδήμων» (29 Δεκεμβρίου 2022) είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι προκειμένου σε κάθε εκλογή να «μετράμε» πόσοι Απόδημοι θα ψηφίζουν για να «μπαινοβγαίνουν» ανάλογα με τον αριθμό οι υποψήφιοι «ομογενείς βουλευτές» σε εκλόγιμη ή μη θέση στα Ψηφοδέλτια Επικρατείας: «Δεν χρειάζονται βουλευτές Ομογένειας. Ούτε Περιφέρειες Αποδήμων. Θα διχάσουν την Ομογένεια και δεν θα αποφέρουν κανένα απολύτως όφελος στην Ομογένεια ή την Ελλάδα».

Η θέση αυτή, δηλαδή οι Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι που βρίσκονται μακριά να ψηφίζουν «με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο» για τις εκλογικές Περιφέρειες όπου είναι εγγεγραμμένοι, θέση  που είναι σύμφωνη και με το Σύνταγμα (Άρθρο 51) είναι αποδεκτή από την μεγάλη πλειοψηφία των Αποδήμων, όπως με κάθε ευκαιρία καταγράφεται σε δηλώσεις επωνύμων εκπροσώπων τους.

Παράδειγμα ο Μανώλης Βαληβασάκης σε πρόσφατο άρθρο του στην PHP  επισημαίνει: «Μόνο αν άκουε την αγωνία μας ο κ. Πρωθυπουργός, όταν μιλήσαμε, πρόσωπο με πρόσωπο το 2021, εδώ στην Φλόριδα, που του είχαμε εκφράσει κατηγορηματικώς πως το τότε σχέδιο νόμου περί ψήφου Ομογενών ήταν μάλλον δώρο άδωρο, και άδικο για εμάς τους παλαίμαχους και πως προβλέπαμε τα 80-90% των Ελλήνων του εξωτερικού αποκλειόταν από το τότε σχέδιο νόμου…»

Σε κάθε περίπτωση, η νέα τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη,  ότι αποκλείεται αλλαγή του Νόμου 4648/2019, παρότι αφήνει σε εκκρεμότητα το κρίσιμο θέμα της «ισοβαρούς ψήφου», εντούτοις συνιστά σαφή ένδειξη σοβαρότητας της κυβέρνησης η οποία πρέπει να επαινεθεί.

Μακάρι η επόμενη Βουλή να έχει τέτοια σύνθεση που να επιτρέψει την αλλαγή του Νόμου για τους μακριά από την επικράτεια Ψηφοφόρους, ώστε να αρθούν οι «αριστερόστροφες» πολιτικές φοβίες κάποιων κομμάτων και οι Έλληνες ψηφοφόροι που θα ψηφίζουν από μακριά να διαθέτουν ισοδύναμη ψήφο με τους Απόδημους που ταξιδεύουν στην Ελλάδα και τους λοιπούς Έλληνες Ψηφοφόρους, εκλέγοντάς και αυτοί βουλευτές από όλα τα κόμματα,  και όχι μόνο Κόμμα, και μάλιστα,  από εκείνα που θα κατεβάζουν ψηφοδέλτιο Επικρατείας!.