Κομματικά προεκλογικά παιχνίδια με την ψήφο των Αποδήμων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σε κομματικά προεκλογικά παιχνίδια με την ψήφο των Αποδήμων τείνει να εξελιχθεί το όλο θέμα, με την κυβέρνηση « σκέπτεται σοβαρά»  να αφαιρέσει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της υποψηφιότητας των αποδήμων σε εκλόγιμες θέσεις, όπως φέρεται να δήλωσε στον “Εθνικό Κήρυκα” ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, και την αντιπολίτευση να είναι αντίθετη, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ – δια της Θεοδώρας Τζάκρη, αρμόδιας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού- ενώ δηλώνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «είναι κάθετα αντίθετη στην αλλαγή που μελετά η κυβέρνηση», την ίδια ώρα τοποθετείται υπέρ της «παροχής καθολικού δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους αποδήμους, χωρίς προϋποθέσεις»! (Και που ήταν η Κουμουνδούρου όταν έφερνε ο Υπουργός Εσωτερικών στη Βουλή το νομοσχεδίο για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων, τον Απρίλιο του 2021;)

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του πως παραμονές των εκλογών η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει ξανά το νόμο, την μέμφεται ότι «αντί να επιφέρει βελτίωση, η Νέα Δημοκρατία θέλει να ακυρώσει το πρώτο λάθος διαπράττοντας ένα ακόμη». Ωστόσο και αυτό δηλώνει το ΠΑΣΟΚ πως ότι «δεν πρόκειται να συναινέσουμε».

Μόνο σιωπηλό παραμένει –προσώρας- το ΚΚΕ που επέβαλε τον αποκλεισμό από τις κάλπες του περίπου 80% των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων για να εγκαλούν σήμερα, (οποία αντίφαση, για να πούμε το ευγενέστερο) όλα τα κόμματα, ποιους; Τους ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ  ότι δεν προσέρχονται να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους! Το Θέατρο του Παραλόγου…

Όσα  ισχυρίζεται η κυβέρνηση δια του κ. Βορίδη.  Όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ δια της κας Τζάκρη. Και όσα ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ με την ανακοίνωση του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού, κατά την άποψή μας αποδεικνύουν ένα πράγμα. Ότι δεν κατάλαβαν τίποτα από την άρνηση που προβάλουν οι Απόδημοι να επισημοποιήσουν δια της συμμετοχής τους στις εκλογές τον κουτσό Νόμο 4648/2019.

Δεν είναι που αδιαφορούν ή δεν θέλουν να ψηφίζουν στις ελληνικές εκλογές. Το εντελώς αντίθετο!  Σε διαδικτυακή πρόσφατη δημοσκόπηση της ομογενειακής εφημερίδας “Νέος Κόσμος”, το 81% των αναγνωστών του πιστεύει ότι οι Έλληνες της διασποράς θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις ελληνικές εκλογές. To υπόλοιπο 19% πιστεύει ότι οι ομογενείς του εξωτερικού δεν πρέπει να ψηφίζουν.

Επομένως, αν ανάλογο είναι –πάνω κάτω- και το ποσοστό στις άλλες ελληνικές Κοινότητες του εξωτερικού, η μέχρι στιγμής προσέλευση μόνον 3-4000 ατόμων οφείλεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στον απαράδεκτο Νόμο.

Σ΄ έναν Νόμο, που αποκλείει εκ προιμίου το 80% των ψηφοφόρων του εξωτερικού.

Σ έναν Νόμο που θέλει εν έτει 2023 να στήνονται κάλπες όταν η επιστολική και ηλεκτρονική ψήφος θα έλυνε το ΠΡΟΒΛΗΜΑ των Αποστάσεων.

Ορθώς ο κ. Βορίδης έφερε παράδειγμα τον απόδημο «που μένει στο Μόναχο και θα πρέπει να πάει στο Βερολίνο για να ψηφίσει μπορεί πιο εύκολα να πάρει το αεροπλάνο και να έρθει στην Ελλάδα». Σκεφτείτε τώρα, υπουργέ μου, ο Απόδημος που μένει στο Τέξας και πρέπει να πάει στο «πλησιέστερο» Προξενείο που βρίσκεται στην Τάμπα, για ψηφίσει! Τέσσερις ώρες και 11 λεπτά πήγαινε, πέντε ώρες και 54΄ λεπτά επιστροφή συν σπίτι αεροδρόμιο και τούμπαλιν, κλπ. κοντά οκτώ ώρες  με το αεροπλάνο!!! Το δε κόστος, το φθηνότερο εισιτήριο Τέξας-Τάμπα μετ΄ επιστροφής, σύμφωνα με το skyscanner.com είναι 882 δολάρια! Πόσοι νομίζετε θα πάνε να εγγραφούν;

Μην ψάχνετε λοιπόν να βρείτε προσχήματα στους μικρούς αριθμούς. Είναι δε τουλάχιστον παράδοξο ότι το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμούσε ότι στους εκλογικούς καταλόγους των αποδήμων θα εγγράφονταν 300.000 ψηφοφόροι. Το νούμερο είναι αυθαίρετο καθώς δεν στηρίζεται  σε έρευνες. Επομένως,  δεν μπορεί να προσδιορίσει και την κλίμακα της απόκλισης.

Εξάλλου, αν όντως είναι σωστό να συνδεθεί η υποχρεωτική εκπροσώπηση με κάποιου είδους κλιμάκωση, όπως είπε ο κ. Υπουργός, “επί παραδείγματι, πάνω από ένα Χ αριθμό εγγεγραμμένων οι βουλευτές που θα αναλογούν να είναι Χ, πάνω από έναν Ψ αριθμό εγγεγραμμένων να είναι Ψ», τότε γιατί το ίδιο δεν ίσχυσε και σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας; Πάλι δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Τώρα το ένα κόμμα κατηγορεί το άλλο ως προς την ευθύνη του «κουτσού» Νόμου. Ναι, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που ο Νόμος απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που έφυγαν τα τελευταία χρόνια, που πήγαν κατά μείζονα λόγο στην Ευρώπη. Άλλωστε αυτό σας το είχε δηλώσει ως πρόθεσή του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας με το νομοσχέδιο που ετοίμαζε και στις ομιλίες του στη Βουλή.

Ναι, φταίει το ΚΚΕ που αποφάσισε ότι πάνω από 35 χρόνια απουσίας δεν ψηφίζεις, εκτός εάν έμενες στην Ελλάδα δύο χρόνια και έκανες και φορολογικές δηλώσεις (!).

Ναι, φταίει και η Κυβέρνηση που τα αποδέχθηκε! Γνώριζε πολύ καλά ότι ο Νομός , έτσι και ψηφίζονταν, δεν άλλαζε παρά μόνο πάλι με πάνω από 200 ψήφους. Άρα το «επιχείρημα» να πάρουμε την ψήφο τώρα και αργότερα το βελτιώνουμε, ήταν παγίδα μέσα στην οποία έπεσε η ίδια η κυβέρνηση! Γι αυτό και ο Πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης στην παλαιότερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ είπε σε ομογενείς που του παραπονέθηκαν για τον εκλογικό νόμο: «Ψηφίστε τώρα μαζικά, δώστε μου 200 βουλευτές και θα αλλάξω αμέσως το Νόμο»…

Και επειδή στην ελληνική πραγματικότητα 200 βουλευτές  για το πρώτο κόμμα  είναι άπιαστο όνειρο, επιτέλους ας συνεννοηθούν τα κόμματα μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια και προεκλογικές σκοπιμότητες, να ορίσουν από κοινού τους κανόνες που θα επιτρέπουν και στους πολλούς περισσότερους Απόδημους να συμμετάσχουν (έστω ορίζοντας ένα μικρό χρονικό όριο απουσίας), και η ψήφος τους να είναι ισότιμη με την ψήφο των υπολοίπων Ελλήνων και να μην χρειάζονται ατέλειωτα ταξίδια και έξοδα. Επιστολική/Ηλεκτρονική ψήφος και Ψήφος στις Εκλογικές Περιφέρειες όπου είναι εγγεγραμμένοι λύνουν όλα τα προβλήματα.

Και, το κάτω κάτω, τότε δεν θα έχει ιδιαίτερη σημασία πόσοι απόδημοι θα ψηφίζουν, αφού η ψήφος τους θα προσμετράτε στο εκλογικό Διαμέρισμα και οι βουλευτές θα αναδεικνύονται με κάποιες παραπανήσιες από τις σημερινές ψήφους. Δεν χρειάζονται βουλευτές Ομογένειας. Ούτε Περιφέρειες Αποδήμων. Θα διχάσουν την Ομογένεια και δεν θα αποφέρουν κανένα απολύτως όψελος στην Ομογένεια ή την Ελλάδα.