Σε εγρήγορση για την τουρκική προκλητικότητα η Αθήνα

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το τεταμένο κλίμα που καλλιεργεί ο Ταγίπ Ερντογάν και οι «συν αυτώ», εγκυμονεί κίνδυνο για ένα «ατύχημα» ή επεισόδιο

Σταθερό και ξεκάθαρο μήνυμα ετοιμότητας και εγρήγορσης εκπέμπει η Αθήνα έναντι της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας, αντιτάσσοντας το τρίπτυχο “Διεθνές Δίκαιο – Διεθνείς Συμμαχίες- επιχειρησιακή ενδυνάμωση των ελληνικών δυνάμεων” και την αδιαπραγμάτευτη προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Η νέα έξαρση που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η επιθετική ρητορική της Άγκυρας, αλλά και οι προκλήσεις της επί του πεδίου με παραβιάσεις, υπερπτήσεις και επεισόδια στο Αιγαίο, δεν μπορούν να ερμηνευτούν μόνο «προς εσωτερική κατανάλωση» από τη χειμαζόμενη τουρκική κοινωνία και κατ’ επέκταση κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το τεταμένο κλίμα που καλλιεργεί ο Ταγίπ Ερντογάν και οι «συν αυτώ», υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει ένα «ατύχημα» ή ένα επεισόδιο με την ελληνική πλευρά.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο» επαναλαμβάνει σύσσωμη η κυβερνητική ηγεσίας της Ελλάδας, με κυβερνητικό παράγοντα να παρατηρεί ότι η εγρήγορση και ετοιμότητα της Αθήνας αφορά είτε την ρητορική έξαρση στο πλαίσιο της τουρκικής προεκλογικής περιόδου, είτε πρόκειται για κάτι σοβαρότερο, όπως ακόμη και μία πιθανή προετοιμασία για επιχειρησιακή απόπειρα σε βάρος της Ελλάδας. «Είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για οποιονδήποτε ενδεχόμενο» σημείωνε.

Το ίδιο ξεκάθαρο μήνυμα εξέπεμψε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν δέχεται υποδείξεις και πολύ περισσότερο απειλές για τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσει την εξωτερική της πολιτική, για τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσει την πολιτική, κυρίως σε ό,τι αφορά στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. «Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται» τόνισε ο κ. Οικονόμου, υπενθυμίζοντας τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και την αδιαπραγμάτευτη και ανυποχώρητη στάση της Αθήνας σε ό,τι αφορά την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. «Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, με την απόλυτη αποτελεσματικότητα να αντιδράσουμε απέναντι σε κάθε πρόκληση, σε κάθε επιβουλή, σε κάθε απειλή. Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο κ. Ερντογάν. Η εμβέλεια των ελληνικών θέσεων, η εμβέλεια της επιρροής της χώρας μας τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί και ταυτόχρονα η Ελλάδα με απόλυτη αποτελεσματικότητα, ετοιμότητα και αρραγές εσωτερικό μέτωπο, αυτοπεποίθηση, με τους συμμάχους στο πλευρό της, με πλήρη επάρκεια, μπορεί να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε απειλή» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εκτός από την αδιαμφισβήτητη ελληνική υπεροχή και επιχειρησιακή αναβάθμιση, η Ελλάδα με αρωγό το Διεθνές Δίκαιο, έχει στο πλάι της και τη διεθνή κοινότητα, η οποία έχει γνώση της κατάστασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσα από τον διπλωματικό μαραθώνιο της ελληνικής ηγεσίας και την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για την τουρκική προκλητικότητα. «Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα πολύ ισχυρή εξαιτίας της πολιτικής της επιλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενισχύσει την αποτρεπτική μας ικανότητα, εξαιτίας του ότι αναβάθμισε με την παρουσία του το διεθνές κύρος της Ελλάδας» παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αυτή την πολιτική, της ενίσχυσης των στρατηγικών συμμαχιών της συνεχίζει ακάθεκτη η Αθήνα, όπως αποτυπώθηκε και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι Ελλάδα και Γαλλία διατηρούν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας, σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία εμμένει στην ρητορική του αναθεωρητισμού και των προκλήσεων.

Εξίσου σαφές δε, είναι και το μήνυμα που εκπέμπει η ελληνική πλευρά για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κρήτη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αποτυπώνει την αποφασιστικότητα της χώρας μας τονίζοντας ότι “ο σχεδιασμός μας για τις γεωτρήσεις προχωρά. Είναι ένα σχέδιο βασισμένο στο διεθνές δίκαιο, καλά μελετημένο, ζυγισμένο, για να επιτρέψει στη χώρα να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου να αυξήσουμε τον πλούτο μας”, ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Πηγή: skai.gr