Κατώτατος μισθός: Έως τη Δευτέρα το «εναρκτήριο λάκτισμα» για την 3η αύξηση σε 16 μήνες

Αθήνα.- Για «σημαντική αύξηση» έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης – Για «την ανάγκη γενναίας αύξησης» μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα, η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή την απαιτούμενη διάταξη για την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού από την πρωταπριλιά, δίνοντας έτσι το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια διαδικασία που θα έχει σαν αποτέλεσμα την 3η αύξηση του κατώτατου μισθού τους τελευταίους 16 μήνες.

Μπορεί η διαδικασία ζύμωσης με τους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζόμενων αλλά και τους επιστημονικούς φορείς να μην έχει ακόμη αρχίσει, θα πρέπει όμως να θεωρείται δεδομένο ότι η τελική αύξηση θα δίνει ένα αποτέλεσμα που θα ξεπερνά τα 751€ των προμνημονιακών ετών, θα είναι δηλαδή τουλάχιστον της τάξης του 5,5%.

«Τροχιοδεικτικά πυρά» έστειλαν με δηλώσεις τους 2 κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ βέβαιος ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο Χρήστος Σταϊκούρας στον Real Fm έκανε λόγο για ανάγκη γενναίας αύξησης. Και μια αύξηση 38€ από τα 713€ τώρα στα 751€ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί γενναία , όταν ο πληθωρισμός – ακόμη κι αν επιβραδύνεται – βρίσκεται σε τέτοια επίπεδα.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πώλησης Ελλάδας είναι ο πρώτος που εκφράστηκε ανοιχτά τονίζοντας ότι θα προτείνει την επιστροφή του κατώτατου μισθού στο 2012 και τα 751€.

Σύμφωνα με πληροφορίες του skai.gr, εργοδοτικές οργανώσεις όπως η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και οι επιμελητηριακές ενώσεις δεν θα εναντιώνονταν και σε μεγαλύτερες ακόμη αυξήσεις αφού ούτως ή άλλως θεωρούν ότι κατά μεγάλο μέρος τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στην αγορά κι άρα σε εκείνες. Θα βάλουν όμως στο τραπέζι τη περαιτέρω μείωση της φορολογίας με έμφαση στην προκαταβολή φόρου αλλά την εξάλειψη φορολογικών βαριδίων μνημονιακής έμπνευσης όπως την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Με δεδομένο ότι πάμε σε σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η στάση που θα κρατήσουν ο ΣΕΒ αλλά και ο ΣΕΤΕ που εκπροσωπεί τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος τη χρονιά που πέρασε συνάντησε μεγάλες δυσκολίες στη στελέχωση των επιχειρήσεων του. Και οι 2 φορείς διαμορφώνουν αυτήν την στιγμή τη στάση τους όμως παράγοντες της αγοράς σχολίαζαν ότι ανεξάρτητα από το τελικό ύψος των αυξήσεων η κυβέρνηση – παρότι έχει κάνει αρκετά όπως αναγνωρίζουν – πρέπει να προχωρήσει κι άλλο με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει τις εισφορές κατά 4,4 μονάδες έχοντας υποσχεθεί 5. Οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν με νόημα ότι οι επιχειρήσεις με εμπεδωμένη θέση στην αγορά και εξωστρεφή χαρακτήρα έδωσαν φέτος μέρισμα στους εργαζομένους τους από τα κέρδη τους. Κι επομένως οι αυξήσεις που θα δοθούν δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τη δυνατότητα κερδοφορίας τους.

Τις επόμενες εβδομάδες εργοδότες και εργαζόμενοι θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους, τις οποίες θα αξιολογήσει το ΚΕΠΕ και στις αρχές Μαρτίου ο Κωστής Χατζηδάκης θα εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τις νέες αυξήσεις.

Υπολογίζεται ότι σήμερα με τον κατώτατο μισθό αμείβονται περί τις 650.000 εργαζόμενοι από 150.000 περίπου το 2012.

Πηγή: skai.gr