Η Πολωνία αποφάσισε να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία

PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES

 

Η Πολωνία αποφάσισε να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, στο πλαίσιο ενός «διεθνούς συνασπισμού», δήλωσε την Τετάρτη ο Πολωνός πρόεδρος, καθώς η Βαρσοβία επιδιώκει να παίξει ηγετικό ρόλο στη δημιουργία ομοφωνίας μεταξύ των δυτικών συμμάχων σχετικά με τέτοιου είδους υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Το Κίεβο ζητά βαρέα οχήματα όπως το γερμανικής κατασκευής Leopard 2, κάτι που θα αντιπροσώπευε σημαντική εξέλιξη ως προς τη δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

«Μία ίλη αρμάτων Leopard θα παραδοθεί στο πλαίσιο δημιουργίας συνασπισμού» είπε ο Αντρέι Ντούντα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία. «Θέλουμε να είναι ένας διεθνής συνασπισμός».

Μία ίλη κατά κανόνα αποτελείται από 14 άρματα μάχης. Ο Ντούντα είπε ότι ελπίζει τα πολωνικά άρματα, μαζί με άρματα από άλλες χώρες, να πάνε σύντομα στην Ουκρανία.

Μιλώντας πλάι στον Ντούντα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε πως μια κοινή απόφαση ήταν απαραίτητη, καθώς μία χώρα από μόνη της δεν θα ήταν σε θέση να παρέχει στο Κίεβο επαρκή αριθμό αρμάτων.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβίτσκι είπε το Σάββατο πως η Πολωνία δεν σκόπευε να στείλει άρματα Leopard στην Ουκρανία χωρίς τον σχηματισμό ενός ευρύτερου συνασπισμού. Σημειώνεται πως οποιαδήποτε επανεξαγωγή αρμάτων Leopard απαιτεί την έγκριση του Βερολίνου.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε τη Δευτέρα πως παραμένε πεπεισμένος για την ανάγκη συντονισμού με τους συμμάχους για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Ωστόσο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε την Τετάρτη πως δεν υπήρχε ενημέρωση σχετικά με αιτήματα συμμάχων για αποστολή Leopard στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι καλωσόρισε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του την πρωτοβουλία της Πολωνίας.

«Πολλές ευχαριστίες στον πρόεδρο (της Πολωνίας Αντρέι) Ντούντα, στην πολωνική κυβέρνηση και σε όλους τους Πολωνούς φίλους μας», τόνισε ομετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πολωνό καθώς και με τον Λιθουανό ομόλογό του Γκιτάνας Ναουσέντα στη Λβιβ.

Τα δυτικής κατασκευής άρματα μάχης θα ανεβάσουν «επίπεδο» τις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού, διαβεβαίωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Ναουσέντα δήλωσε πως η Λιθουανία σκοπεύει να στείλει ιδίως περισσότερα αντιαεροπορικά όπλα στο Κίεβο.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, huffpost.gr